Beba Zdravlje i njega bebe 09. srpnja 2022.

9 najvećih ljetnih opasnosti za bebe

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budi sigurna da si pripremljena na sve rizike koji dolaze s vrućim ljetnim danima, a kojih možda nisi svjesna i zaštiti svoju bebu od mogućih opasnosti

1. Sunce i kreme za sunčanje

Iako sigurno znaš koliko je važno zaštititi bebinu kožu od sunca, možda nisi svjesna koliko je bebina koža osjetljiva na kreme za sunčanje.

Za bebe mlađe od šest mjeseci, liječnici savjetuju kako je najbolje u potpunosti izbjegavati izloženost direktnom suncu. Stoga, kada ste vani na suncu, koristi šešire, suncobrane, navlake protiv sunca za dječja kolica, a kremu za sunčanje namaži samo na jako mala područja na tijelu (lice i gornji dio ruku).

beba plaža more sunce sunčanje krema Možda te zanima... Vodič kroz zaštitu od sunca u prvoj godini Beba

Za bebe starije od šest mjeseci, možeš namazati malo kreme za sunčanje na dijelove tijela koji su izloženi suncu, ali biraj samo one koje su namijenjene bebinoj koži. Također, bilo bi dobro testirati kremu na malenom području kako bi vidjela hoće li doći do osipa. Ako se on pojavi, svakako kontaktiraj svog liječnika. No, bez obzira koliko je dijete staro, važno je izbjegavati direktnu sunčevu svjetlost, posebno od 10 ujutro do 4 popodne, kada je sunce najjače. 

2. Visoke temperature

beba sunce livada | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada su visoke temperature, ograniči vrijeme koje provodite s mališanima vani. U redu je dok vrijeme provodiš u hladu ili ispod suncobrana, no definitivno nemoj biti na plaži ili kraj bazena duže vrijeme zajedno s bebom. Bebe i mala djeca osjetljiva su na toplinski udar, posebno ako nisu naviknuta na toplo vrijeme, primjerice, ako im je prvo ljeto ili jednostavno dosad nisu doživjeli tako visoke temperature.

Možda te zanima... Beba i ljetne vrućine: Koliko toplo je pretoplo za bebu? Beba

3. Dječji bazenčići

Iako roditelji uvijek pažljivo promatraju svoju djecu kada su na bazenu ili na plaži, možda nisu svjesni da i dječji bazeni na napuhavanje mogu predstavljati opasnost za mališane. Bebe se mogu utopiti u manje od 5 cm vode. Naravno, to ne znači da se dijete ne smije kupati u bazenčiću, već se samo upozorava roditelje da budu pažljivi čak i kad je jako malo vode u bazenu, a isto vrijedi i za kade i lavore s vodom. 

fb Možda te zanima... Mama punila bazenčić sinu i zadala mu opekline drugog stupnja Beba

4. Vanjske opasnosti

Trava se čini kao mekano i sigurno mjesto za bebu, ali postoje dvije važne stvari na koje treba pripaziti: Biljke su glavni uzrok trovanja među djecom, i baš kao psići, bebe će staviti bilo što u usta. Stoga budi sigurna da nisi u blizini otrovnog bilja ili da si maknula sve otrovne biljke oko vas. Druga velika opasnost u dvorištu, parku i drugim zelenim površinama su pesticidi i herbicidi koji se špricaju protiv korova i štetočina u blizini cvijeća i biljaka. Pazi da se dijete ne igra u dvorištu najmanje 48 sati nakon što je bilo izloženo pesticidima. 

5. Sprej protiv insekata

Ugriz komaraca nije stvar oko koje bi trebala brinuti, već prava opasnost leži u spreju protiv komaraca. Pedijatri savjetuju da se sprejevi protiv insekata ne koriste na bebama mlađima od 2 mjeseca. Za djecu stariju od 2 mjeseca preporučuju se sprejevi s manjom koncentracijom DEET-a (konvencionalnom repelentu insekata), s 30 posto ili manje i da se ne primjenjuje više no jednom na dan. Također, potrebno je izbjegavati sve kreme za sunčanje koje u sebi sadrže DEET jer on čini SPF (eng. sun protection factor) manje djelotvornim. Uz to, kreme za sunčanje trebale bi se nanositi svakih par sati, a bilo koji proizvod s DEET-om se ne bi smio ponovno primjenjivati.

Možda te zanima... Komarci napadaju! Evo kako zaštititi bebe i djecu i kako tretirati ubode Vrtić

Isto tako, kada nanosiš sprej protiv insekata, budi sigurna da ga nanosiš na otvorenom području, da ga ne nanosiš na ili u blizini lica djeteta, da izbjegavaš područja koja su iziritirana ili izranjavana i da opereš djetetovu kožu nakon što uđete u kuću. Ako ne želiš uopće upotrebljavati sprej protiv insekata, izbjegavaj područja gdje su insekti više rasprostranjeni: blizu cvijeća, vode ili šuma i imajte navlake protiv sunca koje se mogu pričvrstiti na dječja kolica i poslužiti kao dobra zaštita protiv insekata. 

6. Ubod pčele

Ubodi komaraca su više iritantni nego što su opasni za mališane, ali ubod pčele je sasvim druga priča. Čak i bebe mogu biti alergične na ubod pčele. Stoga, ako beba ima reakciju nakon uboda (u obliku osipa, temperature ili druge reakcije), odmah je odvedi liječniku. Također, ukoliko dođe do uboda, odmah odstrani žalac. To će spriječiti otrov da u većoj količini dođe do djeteta. Samo ga nježno vodoravno ostruži s kreditnom karticom ili noktom. Možeš smanjiti bol pritiskom natopljene tkanine u hladnoj vodi na mjesto uboda

plaža more dječak ljeto Možda te zanima... Kako pomoći djetetu opeku li ga meduza, vlasulja ili ubode insekt? Vrtić

7. Otvoreni prozori

Možda nisi svjesna koliko lako se bebe mogu prevrnuti, okrenuti, ispuzati ili se izvrpoljiti kroz otvoreni prozor ukoliko se on nalazi na dostupnom mjestu. Stoga, ako imaš prozor pokraj stola za presvlačenje, krevetića ili drugih mjesta gdje se beba igra ili gdje puže, obavezno postavi zaštitu za prozor

8. Previše tekućine

beba voda bočica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vjerovali ili ne, dehidracija ne predstavlja velik rizik za bebe ljeti. Bebe će vam pokazati kada su žedne ili gladne, stoga nemoj forsirati tekućinu samo zato što je vani vruće. A, ako bebama prerano počneš davati vodu, sok ili čaj, riskiraš opasnost da beba neće dobiti dovoljno majčinog ili adaptiranog mlijeka i sve važne nutrijente koje mlijeko sadrži.

dojenje Možda te zanima... Dojenoj bebi ne treba voda, ni čaj Beba

9. Krevetići za bebe

Ukoliko ideš na putovanje preko ljeta, obavezno ponesite prenosiv krevetić ili kolijevku ili se pobrini da ih nabaviš gdje god da odeš. Također, budi sigurna da se što manje toga nalazi u krevetiću, dakle - dekice, igračke, plišanci, jastuci i druge stvari u krevetiću ili kolijevci predstavljaju opasnost za bebe. Naravno, ako se bojiš da će bebi biti hladno, omotaj joj laganu dekicu u podnožju krevetića, oko stopala. I budi sigurna da oko krevetića nisu nikakve žice, utikači ili kabeli koji bi mogli stvoriti opasnost od gušenja ukoliko su povučeni u krevetić. 

beba, spavanje Možda te zanima... Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve treba paziti Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.