Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 30. lipnja 2016.

Kod proljeva pazite da dijete ne dehidrira!

Dijete u krevetu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

S primjenom otopine, koja skraćuje trajanje proljeva, treba započeti čim se proljev ili povraćanje javi, ne treba čekati znakove dehidracije

Proljev je pojava učestale defekacije, praćena povećanim volumenom i vlažnosti stolice. Treba imati na umu da postoji značajna varijabilnost učestalosti i gustoće stolice u zdravih ljudi, tako da o proljevu možemo govoriti kao poremećaju uobičajene crijevne funkcije.

Otopina soli za rehidraciju

U liječenju proljeva otopine soli za rehidraciju imaju najveću važnost. Osim minerala sadrže malu količinu šećera, koja značajno pospješuje iskorištavanje vode i minerala iz crijeva u organizam. Davanje otopine soli bez dodatka šećera nije niti izdaleka tako učinkovito u prevenciji i liječenju dehidracije. S primjenom otopine, koja skraćuje trajanje proljeva, treba započeti čim se proljev ili povraćanje javi, ne treba čekati znakove dehidracije. 

Treba li zbog proljeva i povraćanja voditi dijete liječniku?

Koliko otopine treba piti?

Kad se javi izrazita suhoća usne šupljine (jezik suh i obložen, slina oskudna i ljepljiva) može se procijeniti da nedostaje oko 5-10 posto tekućine. To znači da bi djetetu od 10 kg trebalo tijekom sljedećih 6 sati nadoknaditi manjak od oko pola litre do litre uz nadoknadu tekućih gubitaka (stolica, mokrenje, znojenje, povraćanje). 

Kako liječiti dječji proljev i povraćanje?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.