Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 04. kolovoza 2018.

Ubodi insekata - neugodna strana ljeta

ubod insekta, mazanje kremom
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pčele, ose, stršljeni, pauci, škorpioni i krpelji kod mnogih izazivaju strah. Zato vam donosimo savjete kako izbjeći ubode, opise mogućih reakcija na ubod te preporuke kada dijete odvesti liječniku

Jedna od neugodnih strana ljeta su ubodi insekata. Oni su najčešće bezazleni, ali u neke djece mogu uzrokovati poteškoće radi kojih će roditelji potražiti pomoć liječnika. Ubodi insekata kod većine ljudi dovode do lokalne reakcije (crvenilo, bol, oteklina) koja nastaje kao posljedica ulaska toksina insekta u kožu. Ubodi insekata kod osjetljivih osoba uzrokuju i alergijske reakcije. 

U najvećem broju slučajeva ubod insekta uzrokuje malu lokalnu reakciju, lokalno crvenilo i otok. Ona može biti minimalna i praktički beznačajna, što je najčešće i slučaj. Dijete se uglavnom žali samo na svrbež. Takva reakcija prolazi sama od sebe te najčešće ne zahtijeva intervenciju. Kako bi se ipak ublažili simptomi svrbeža može se staviti hladan oblog

Veću pozornost treba obratiti na ubode koji su se dogodili na području glave (blizu ili u ustima, blizu oka ili na području uha). Ubodi na tim mjestima imaju veću sklonost nešto izraženijoj reakciji, crvenilo i oteknuće može biti veće i značajnije, a samim time dijete će se često žaliti i na bol. U tim slučajevima potražite pomoć svog liječnika.

plaža, djeca, igra Možda te zanima... Najčešće bolesti na ljetovanju i kako ih spriječiti Vrtić

Opasne alergijske reakcije

Neka djeca na ubod insekata uvijek reagiraju alergijskom reakcijom. Lokalna reakcija na koži tada je jače izražena (crvenilo, otok i bol). Kod takve djece važno je savjetovati se s nadležnim pedijatrom ili liječnikom obiteljske medicine kako bi se adekvatno pripremili za topliji dio godine kada su ubodi insekata česti.

U rijetkim slučajevima može se razviti i opća alergijska reakcija koja će se manifestirati promjenama po cijeloj koži (urtikarija ili koprivnjača), ali može se razviti i prava anafilaktička reakcija koja bez adekvatnog liječenja može završiti smrtonosno. Tada se simptomi razvijaju vrlo brzo, a uključuju stezanje u prsima, poteškoće gutanja, naglu promuklost, svrbež i osip cijelog tijela, grčeve u trbuhu, mučninu, proljev, preznojavanje te osjećaj tjeskobe. Anafilaktička reakcija je hitno stanje te zahtjeva neodgodivu liječničku pomoć. Srećom, takva reakcija kao posljedica uboda ili ugriza insekata je rijetka.

Možda te zanima... Što učiniti kad je dijete alergično na ubod komarca? Školarci

Ubodi insekata događaju se najčešće na nezaštićenim dijelovima tijela, na licu, rukama, nogama. Ubode možemo prevenirati pokrivanjem tih dijelova tijela što je pri visokim temperaturama teško. Međutim, prilikom boravaka s djecom na otvorenom (pogotovo u predvečerje ili rano ujutro kada su insekti najaktivniji), treba izbjegavati mjesta gdje je veća koncentracija insekata kao što su riječna područja, ustajale vode, visoke trave. Prilikom boravka na plaži ne držati otvorena pakiranja proizvoda kao što su slatkiši, voće, voćni i slatki sokovi, koji privlače insekte.

U slobodnoj prodaji mogu se kupiti sredstva koja odbijaju insekte, takozvani repelenti. U slučaju da koristite takva sredstva za vaše dijete pažljivo pročitajte upute, koristite isključivo sredstava namijenjena djeci (nikako sredstava za odrasle) u preporučenoj dozi. 

Ubod pčele

Nakon uboda pčele, na mjestu uboda ostaje žalac. Iz žalca se postepeno oslobađa otrov koji uzrokuje lokalne i/ili opće simptome. Iz tog razloga žalac treba što prije ukloniti iz kože.

Ubod ose i stršljana

Ose i stršljani su agresivni insekti koji često napadaju, čak i kada nisu uznemireni. Njihovi otrovi sadrže nešto agresivnije sastojke pa su i reakcije koje uzrokuju teže.

plaža more dječak ljeto Možda te zanima... Kako pomoći djetetu opeku li ga meduza, vlasulja ili ubode insekt? Vrtić

Ubod škorpiona

Škorpioni u našoj zemlji nisu otrovni, a njihov ubod se uspoređuje s ubodom ose. 

Ugriz pauka

U Hrvatskoj postoji nekoliko vrsta otrovnih paukova, najopasniji je ugriz crne udovice. Ugriz pauka je bezbolan, simptomi se javljaju nakon sat vremena i uključuju bol, grčeve i ukočenost mišića, otežano disanje, povišenu tjelesnu temperaturu. Ako sumnjate na ugriz pauka javite se svom liječniku.

dječak drvo priroda Možda te zanima... Krpelji: ima li razloga za paniku? Vrtić

Ugriz krpelja

Krpelj može ugrizom prenijeti neke mikroorganizme koji uzrokuju bolest. Većina krpelja u našoj zemlji nije zaražena mikroorganizmima, međutim postoje područja u kojima je veća mogućnost da krpelj prenese uzročnika bolesti. Krpelji mogu prenijeti mikroorganizme koji uzrokuju krpeljni meningoencefalitis, boreliozu i rikeciozu. U slučaju ugriza, krpelja treba u cijelosti odstraniti čupanjem. U slučaju pojave simptoma, koji se kod ugriza krpelja javljaju nakon 7 do 14 dana (promjene na koži, simptomi slični gripi), javite se svom liječniku. Nakon boravka u prirodi obavezno u cijelosti pregledajte kožu djeteta radi krpelja.

Praktični savjeti

  • Na mjesto uboda insekta staviti hladan oblog
  • Ne hodati bos po travi
  • Slatke namirnice držati pokrivenima, pogotovo na otvorenom
  • Pokriti izložene dijelove tijela
  • U slučaju preosjetljivosti djeteta na ubod insekata savjetovati se s nadležnim liječnikom radi pravodobne terapije
  • U slučaju jako izražene lokalne reakcije (pogotovo u području glave) i/ili pojave općih simptoma, javite se svome liječniku
Možda te zanima... Komarci napadaju! Evo kako zaštititi bebe i djecu i kako tretirati ubode Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.