Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 23. srpnja 2017.

Kako prepoznati sunčanicu kod djeteta?

Djeca na bazenu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sunčanica se može dogoditi brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se zadobiva nekoliko sati poslije boravka na vrućini

Jedan od najalarmantnijih problema koje sunce donosi je, svakako, sunčanica ili toplotni udar, o čemu bi se roditelji trebali što bolje i na vrijeme informirati. Sunčanica je burna reakcija cijelog organizma na prekomjerno izlaganje suncu. Ona se može dogoditi brzo, naročito ako je dijete aktivno na suncu, ali je češća takozvana kasna sunčanica koja se zadobiva nekoliko sati poslije boravka na vrućini – pred spavanje ili tokom prvog sna.

plaža, djeca, igra Možda te zanima... Najčešće bolesti na ljetovanju i kako ih spriječiti Vrtić

Rana reakcija je veoma burna: dijete odjednom onemoća, osjeća vrtoglavicu i mučninu, nerijetko povraća i postaje pospano. Veći klinci mogu biti i uznemireni, a glavobolja je skoro uvijek prisutna. Dijete je orošeno znojem, ruke i noge su prvo tople, a ako se ne skloni sa sunca, postaju hladne i drhtave. Tjelesna temperatura može biti normalna, ali je obično povišena. Što je dijete manje i simptomi su izraženiji, a opasnost od komplikacija veća. Kada se baš pretjera sa sunčanjem, može doći i do gubitka svijesti, što se češće događa kod adolescenata.

kupanje bazen plivanje Možda te zanima... Bolesti koje prijete iz bazenske vode Školarci

Kada se događa "kasna" sunčanica simptomi sporije nastupaju, manje su izraženi, ali duže traju. Djeca su vruća, zajapurena, iako nisu na suncu. Izgledaju kao da ih "lomi virus", pa se mame i tate često zbune misleći da je u pitanju infekcija. Mališani su veoma razdražljivi – plaču, naizgled bez razloga, a veća djeca obično imaju mučninu (ponekad i povraćaju), promjenljivog su raspoloženja i imaju nesanicu. Tjelesna temperatura je po pravilu povišena.

dijete voda Možda te zanima... Što kad se dijete boji vode? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.