Školarci Zdravlje osnovnoškolca 13. kolovoza 2016.

Spriječite ljetne infekcije i trovanja

mama dijete bolesno
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvih nekoliko sati nakon povraćanja mališan odbija hranu i tekućinu. Kasnije postaje žedan i to treba iskoristiti za nadoknadu tekućine

Povraćanje i ostale probavne tegobe češće se javljaju ljeti budući da se hrana na visokim temperaturama lakše kvari i kontaminira.

Uzroci povraćanja

Povraćanje je uvijek znak da se s organizmom nešto događa. Uzroci ovog simptoma mogu biti različiti, a najčešće se radi o virusnim, rjeđe bakterijskim (salmonela i stafilokok) infekcijama, kemijskom ili nekom drugom trovanju, ali i zdravstvenim problemima kao što su ozljeda glave ili teži abdominalni procesi. Povraćanje gotovo uvijek prati proljev, a često i visoka tjelesna temperatura i malaksalost.

Kako izbjeći ljetne crijevne infekcije?

Postupak s oboljelim djetetom

Česta i obilna povraćanja, naročito ako su praćena proljevom i temperaturom, brzo dovode do gubitka tekućine ili dehidracije. Prvih nekoliko sati nakon povraćanja mališan odbija hranu i tekućinu. Kasnije postaje žedan i to treba iskoristiti za nadoknadu tekućine, što podrazumijeva unos bilo kakvog napitka koji dijete prihvaća, gutljaj po gutljaj, u kratkim vremenskim intervalima.

Poželjno je ponuditi mu i čvrstu hranu, zalogaj po zalogaj, i to onu koje dijete voli. Treba znati da uzimanje hrane ne pogoršava zdravstveno stanje malog bolesnika, osim ako ne povrati deset minuta nakon unosa namirnice. Mada, pedijatri uglavnom savjetuju "čajne dijete" koje mogu dovesti do dodatnog iscrpljivanja. Dok traje ovo "krizno" stanje, mališan obavezno treba mirovati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.