Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. svibnja 2017.

'Bakina prva pomoć' može biti opasna za djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bake i djedovi uljepšavaju djetinjstvo, ali nekad u najboljoj namjeri mogu ugroziti zdravlje unuka, upozorava dr. med. Tanja Pekez Pavliško

'Bakina prva pomoć' može biti opasnost za djecu jer su brojni načini liječenja koje su ljudi nekad primjenjivali i za koje su vjerovali da pomažu opovrgnuti modernom medicinom. Bake i djedovi koji još vjeruju u takve potencijalno štetne načine liječenja mogu nehotice naštetiti unucima, pokazala je studija američkog pedijatra dr. Andrewa Adesmana. Tako 80 posto od 636 ispitanih djedova i baka pogrešno vjeruje da je maslac dobra prva pomoć kod manjih opeklina.

dijete opeklina prva pomoć Možda te zanima... Prva pomoć kada se dijete opeče Vrtić

"Bake često savjetuju da je najbolji lijek za opeklinu mazanje debelog sloja maslaca na ranu kako bi što prije zacijelila i ostavila što manji ožiljak, no nanošenje masnoće poput maslaca na opeklinu zadržava vrućinu pa je bol još veća, a maslac može sadržavati i bakterije pa nanošenjem maslaca riskirate infekcije", kaže Pekez Pavliško

"Opeklinu je najbolje držati pod mlazom hladne, ali ne ledene vode, barem nekoliko minuta i zamotati u sterilnu gazu", dodaje Pekez Pavliško.

beba, bočica Možda te zanima... Bakin savjet zbog kojeg je beba završila u bolnici Beba

Bez bjelanjka i maslaca

Objašnjava da namakanje opekline u ledenoj vodi nije dobro zato što drastična promjena temperature može izazvati još jaču bol. Opeklinu ispirite hladnom vodom do deset minuta. To je prvo i osnovno, a nakon toga se mogu staviti dermazin ili specijalni gelovi za opekline.

Ništa drugo tipa bjelanjaka i drugih ‘narodnih lijekova’, kaže liječnica i napominje da veće opekline, osobito kod djece ili na području šaka i lica zahtijevaju skrb liječnika. A da biste izbjegli da se djeca opeku, treba paziti da se ne igraju blizu štednjaka te da ne držite dijete u krilu dok pijete ili jedete vrelo jelo ili piće.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U studiji dr. Adesmana pokazalo se i da 62 posto djedova i baka pogrešno vjeruje da ogrebotine i porezotine bolje iscjeljuju bez zavoja. 

"Manje porezotine bitno je isprati fiziološkom otopinom te staviti sterilnu gazu i zavoj. Bolje je staviti vazelinsku gazu ako je imate kod kuće jer se ona ne lijepi na ranu. Plitke rane se samo očiste i previju, a dublje i duže treba vidjeti liječnik koji će odlučiti o šivanju. Kod obiteljskog liječnika možete provjeriti i antitetanusnu zaštitu", kaže dr. Pekez Pavliško.

Možda te zanima... Bake i djedovi zastarjelim uvjerenjima štete djeci? Roditelji

U studiji dr. Adesmana 25 posto ispitanika nije znalo da dojenčad treba spavati na leđima, a ne na trbuhu ili na boku, a spavanje na želucu ili na boku sad se smatra glavnim čimbenikom rizika za sindrom iznenadne smrti dojenčeta, kaže dr. Pekez Pavliško.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.