Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. listopada 2020.

Mamina viralna objava pokazuje kako doista izgledaju simptomi anafilaksije

Foto: Facebook/Julie Ferrier Berghaus
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trogodišnja kći Julie Berghaus, Maren pretrpjela je ozbiljnu alergijsku reakciju u ordinaciji svog liječnika iako nije bilo očitih simptoma "gušenja, dahtanja i piskanja" koje mnogi roditelji očekuju

Anafilaksija je ozbiljna, neposredna alergijska reakcija koja može biti opasna po život, ali simptomi nisu uvijek tako očiti i dramatični kao ono što gledamo u filmovima. Viralna objava jedne mame pokazuje kako početak anafilaksije može izgledati samo kao blaga reakcija.

Julie Berghaus nedavno je odvela svoju trogodišnju kćer Maren u ordinaciju alergologa radi testiranje na orašaste plodove. Prema Mareninoj majci, i prije je pokazivala lažne pozitivne rezultate na kožnim testovima, pa joj je sada liječnik davao indijske oraščiće (1/10)  "u vrlo kontroliranom okruženju kako bi provjerio je li zaista alergična"

U roku od pet minuta nakon što je pojela maleni komad indijskog oraščića, Maren su je počele svrbjeti uši. No, kao što je Berghaus primijetila, djevojčica je "ipak bila savršeno sretna i igrala se mirno". Ubrzo nakon toga, Maren se "počela žaliti na bol u trbuhu, a zatim se počela svrbjeti", ali još nije imala osip.

Unatoč tome, medicinski tim koji je nadzirao Marenino testiranje orašastim plodovima dao joj je oralno Zyrtec i odlučio primijeniti svoj prvi injekcijski epinefrin jer je pokazala dva simptoma, bol u trbuhu i svrbež. Prema Berghausu, EpiPen "je sve smirio na desetak minuta".

dječak alergija Možda te zanima... Sumnjate na alergiju? Ovo su najčešći prvi simptomi! Vrtić

Nakon toga, Maren je "počelo puno više svrbjeti", rekla je njezina mama, "a cijelo joj je tijelo je počeo prekrivati osip". Medicinski tim dao joj je steroide, a ona se nastavila igrati ne pokazujući nikakve znakove problema koji slijede.

Pet minuta kasnije, Maren je počela "malo kašljati", rekao je Berghaus, ali mama "uopće nije mogla čuti kako teško diše ili hripi". Da bi bila sigurna, pozvala je medicinsku sestru koja je poslušala stetoskopom i čula je kako se Maren bori s disanjem. U ovom je trenutku, međutim, Maren "još uvijek samo igrala i samo se nervirala zbog svraba od osipa!"

Nekoliko trenutaka kasnije, sve se promijenilo. Maren se počela "gubiti", a medicinski tim joj je brzo dao albuterol, još jedan injekciju epinefrina i steroid. Prema riječima njezine mame, bila je "letargična i izvan sebe je bila desetak minuta, prije nego što je ponovno počela dolaziti sebi".

Maren je ostala pod budnim promatranjem još nekoliko sati, a srećom, nije doživjela drugi krug anafilaksije. Njezina mama htjela je podijeliti njihovu priču - i fotografiju djevojčice usred liječenja - kako bi podigla svijest o tome kako ova potencijalno smrtonosna alergijska reakcija stvarno izgleda.

"[Nije] bio ništa poput onoga što smo očekivali", rekla je Berghaus. "Prikralo nam se tako neočekivano i tiho. Očekivala sam da će se gušiti, dahtati, čuti zviždanje i vidjeti je kako se hvata za grudi i vrat. Očekivala sam da će cijelo iskušenje biti vrlo brzo, očito i dramatično. Zapravo je bilo vrlo tiho i nije pokazivalo ozbiljne probleme sve do pred sami kraj. "

dijete, jaja, alergije Možda te zanima... Najčešći uzročnici alergija kod djece Vrtić

Berghaus, koja je prije radila kao medicinska sestra na hitnoj, rekla je da "nikada nije vidjela tako ozbiljnu reakciju". A prema Nicholasu Hartogu, MD, pedijatrijskom alergologu iz dječje bolnice Helen DeVos u Grand Rapidsu u Michiganu, uvelike se može razlikovati alergijska reakcija. 

"Vaša prethodna reakcija zapravo ne predviđa kakva će biti vaša sljedeća reakcija, bilo prema vrsti ili težini", rekao je dr. Hartog.

Ako je tvoje dijete ranije imalo anafilaktičku ili ozbiljnu alergijsku reakciju, trebala bi pitati svog liječnika treba li dijete nositi EpiPen ili dozu epinefrina. Liječnik također može predložiti tvojem djetetu da nosi narukvicu s medicinskim upozorenjem na kojoj su navedene njene ozbiljne alergije, kao i preventivne tretmane alergene imunoterapije koji mogu s vremenom smanjiti rizik od teških reakcija.

Važno je da članovi obitelji, prijatelji, učitelji i drugi koji provode vrijeme s tvojim djetetom budu svjesni potencijalnih alergena koji bi mogli pokrenuti alergijsku reakciju. 

Simptomi anafilaksije koji zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć:

  • Teškoće u disanju
  • Suženost grla
  • Osip
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Vrtoglavica
  • Ubrzan rad srca
  • Nesvjestica

Ako ikada sumnjaš, ne oklijevaj nego nazovi hitnu!

Možda te zanima... Vodič kroz alergije za bebe i malu djecu Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.