Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 04. veljače 2020.

Prvi lijek za liječenje alergije na kikiriki kod djece, odobrila FDA

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lijek AR101 ili Palforzia, uključuje kapsulu koja sadrži male količine proteina kikirikija, koja se posipa po hrani. Ideja je da pacijenti s alergijom na kikiriki postaju manje osjetljivi na kikiriki tijekom vremena i mogu ga početi tolerirati

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je prvi lijek protiv alergije na kikiriki koji bi mogao imati ogromne posljedice. Lijek se zove AR101 ili Palforzia.

Prema BBC-u lijek se koristi kao oralna imunoterapija, metoda kojom se djeci daju "sitne, ali sve veće količine proteina kikirikija tijekom šestomjesečnog razdoblja pod liječničkim nadzorom". Cilj je polako, ali sigurno navikavati tijelo da s vremenom manje reagira na hranu, prenosi Allergy & Asthma Network. Korisnici moraju uzimati dnevnu dozu radi zaštite od slučajnog izlaganja u budućnosti te pripremiti tijelo da se samo brani.

Njegovo odobrenje od strane FDA-e velika je pobjeda

Palforzia je prvi lijek takve vrste koji je dobio palčeve od strane Agencije, a potencijal koji ima za pomoć gotovo milijun američke djece koja imaju alergiju ne može se precijeniti. 

Možda te zanima... Sve što trebate znati o alergijama na hranu i eliminacijskoj dijeti Vrtić

Za mnogu djecu alergija nije samo ozbiljna - već je opasna po život. Prema studiji iz 2017. godine, čak 5% populacije proživjelo je anafilaksiju tijekom svog života.

Novi lijek, međutim, nije lijek. Barem, to FDA snažno naglašava.

Prema priopćenju Agencije, "oni koji uzimaju Palforziju moraju nastaviti izbjegavati kikiriki u svojoj prehrani". Umjesto toga, lijek je namijenjen zaštiti od "nenamjernog izlaganja", rekao je dr. Peter Marks, direktor FDA-inog Centra za evaluaciju i istraživanje biologije.

Možda te zanima... Koje alergije djeca prerastu, a koje su opasne za zdravlje? Vrtić

"Kada se koristi u kombinaciji s izbjegavanjem kikirikija, Palforzia odobrena od FDA pruža mogućnost liječenja kako bi se smanjio rizik od alergijskih reakcija kod djece s alergijom na kikiriki", dodao je dr. Marks.

Lijek dolazi kao prašak i posipa se po hrani. Za sada je odobren za uporabu kod djece u dobi od 4 do 17 godina.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kikiriki spada u 'velikih osam' namirnica odgovornih za alergijske reakcije

Praktički svaka hrana može biti alergen no zna se da je za preko 90% svih alergijskih reakcija odgovorno 8 namirnica ('velikih osam'), među kojima je kikiriki među najjačim alergenima.

Osam najčešćih alergija na hranu

Nutricionistica Tena Niseteo objašnjava kako se nakon konzumacije kikirikija, alergijska reakcija javlja u roku nekoliko minuta, a najčešće zabilježene reakcije su osip, crvenilo, otok kože te suženje očiju, nosa i otežano disanje, ali i oticanje i zatvaranje dišnih putova, što dovodi do anafilaktičkog šoka i potrebe za neodgodivom medicinskom intervencijom.

"Kao i kod svake druge alergije, terapija je izbacivanje iz prehrane kako tih plodova tako i svih proizvoda i jela koja ih sadrže. Vrlo često se roditeljima preporučuje ne davati djeci kikiriki sve do navršene treće godine života, a ako dijete ima navedenu nutritivnu alergiju, potrebno je s time upoznati sve odgovorne osobe i institucije u kojima dijete boravi. Kod alergija kod kojih je često moguća pojava teških reakcija bitno je da osoba ili skrbnik uza sebe ima i injekciju adrenalina koju će znati primijeniti", dodaje nutricionistica Niseteo.

kikiriki Možda te zanima... Kada bebi ponuditi kikiriki? Nove preporuke za uvođenje alergena Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.