Trudnoća Trudnica 20. srpnja 2017.

Šećer u trudnoći povećava rizik od alergija kod bebe?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Može li vaša beba imati veći rizik od alergija zbog toga što ste tijekom trudnoće konzumirali veću količinu šećera? Novo istraživanje tvrdi da bi to moglo biti moguće

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu "European Respiratory Journal", količina šećera koju konzumirate tijekom trudnoće može utjecati ne samo na vaše zdravlje, već i povećati rizik da se vaša beba rodi s alergijama ili astmom.

Istraživači su došli do ovog zaključka nakon što su istraživali podatke o 9 000 parova mama i dijete. Uz pomoć upitnika saznali su koliki je bio unos šećera tijekom trudnoće te koliko su njihovoj djeci dijagnosticirani ekcemi, peludne groznice, astma te druge alergijske reakcije. Pregledali su djecu uključnu u istraživanje u dobi od sedam do devet godina. Također su uzeli u obzir i djetetovu potrošnju šećera, obiteljsku anamnezu vezano za alergije te su otkrili da je moguće da postoji poveznica.

Možda te zanima... 10 važnih 'da' i 'ne' u prehrani trudnice - na neke stvari moraš paziti Trudnoća

 

Potrebna su dodatna istraživanja

Ali prije nego što počnete osjećati krivnju zbog kolača koje ste pojeli prošli tjedan, trebate znati da su znanstvenici istaknuli da je potrebno još istraživati prije nego se potvrdi ta poveznica jer je ovo istraživanje napravljeno na samo na jednoj grupi.

"Prvi korak je potvrditi ove nalaze na drugoj skupini mama i djece. Ako budemo to napravili tek onda možemo vidjeti možemo li smanjiti broj alergija u dječjoj dobi smanjujući potrošnju šećera kod trudnica. U međuvremenu preporučujemo da trudnice slijede trenutne smjernice i izbjegnu prekomjerno konzumiranje šećera", rekao je znanstvenik Seif Shaheen sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu.

vaga, pretilost Možda te zanima... Zašto je pretilost majke prije i u trudnoći opasna za bebu? Trudnoća

Dalje je objasnio da previše šećera nije dobro za vas, vašu trudnoću i bebu. I dalje možete uživati u sladoledu, ali pokušajte zadržati potrošnju šećera u razumnim količinama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.