Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 13. veljače 2018.

Simptomi zbog kojih hitno treba odvesti dijete liječniku!

beba doktor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš navodi koji su to simptomi kod beba, a koji kod starije djece zbog kojih biste hitno trebali potražiti pomoć liječnika

Velik dio dječjih bolesti može se liječiti kod kuće i nema potrebe za hitnim odlaskom kod liječnika, no pojedini simptomi bolesti kod djece ukazuju nam da je djetetu nužna hitna liječnička pomoć. Neke od situacija u kojima je potrebno odmah posjetiti liječnika navodi pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš

"Najteže je dati jednostavan i za sve oblike bolesti jednako primjenjivi savjet kada se javiti liječniku. Primjerice kod temperature ovisi, prije svega, o dobi djeteta, visini temperature, simptomima i općem izgledu djeteta. Roditelji se danas najviše boje visoke temperature, no najvažnije je promatrati dijete. Ako se ono igra kada mu skinemo temperaturu ispod 38 stupnjeva, ima dobar apetit i ne izgleda bolesno, nije imperativ prvi dan bolesti potražiti pomoć liječnika. Opće prihvatljiv savjet je da se liječnička pomoć potraži tek nakon dvodnevne ili trodnevne temperature, jer se prvi dan bolesti još nisu razvili simptomi, ali ipak naglašavam, ako dijete izgleda loše, usprkos tome što smo mu skinuli temperaturu ima jaku glavobolju, po koži osip, učestale stolice, a osobito povraćanje uz povišenu temperaturu, treba se obratiti liječniku odmah", objašnjava dr. Kolarek Karakaš.

Možda te zanima... 6 stvari koje pedijatri žele da roditelji prestanu raditi Roditelji

Alarmantni simptomi kod beba

Dodaje da se, u slučaju visoke temperature kod dojenčadi i beba, roditelji trebaju odmah javiti liječniku. Kod starije djece, nastavlja, povezanost visoke temperature, osipa po koži, povraćanja s bolesnim izgledom djeteta, teško disanje, jaki bolovi u trbuhu ili primjerice pečenje kod mokrenja, apsolutno je znak da se treba javiti liječniku odmah. 

Također, ako temperaturu prati ukočenost u vratu, glavobolja ili osip koji izgleda kao mrlja (sitne crvene točkice), potrebno je odmah otići liječniku, jer to mogu biti znakovi meningitisa. Kod beba do godinu dana, a posebice kod onih do šest mjeseci starosti, u slučaju pada s razine koja je viša od bebine visine, također je potrebno odvesti dijete na pregled. Brza reakcija potrebna je i kod dojenčadi kod koje je uvučena fontanela, javlja se često povraćanje ili proljev, a koža ostaje smežurana kada je uštipnemo. To su najčešće znakovi povezani s dehidracijom i u tom slučaju treba brzo reagirati.

bolesno dijete Možda te zanima... Kako se riješiti kašlja? Beba

"Kašalj je za roditelje najdosadniji simptom, osobito noćni kašalj zbog kojega niti oni niti dijete ne mogu spavati. Tolerira se trajanje unutar sedam dana. Naravno, to sve u slučajevima bez temperature i dobrog općeg stanja djeteta i u starijoj dobi. Opasan je kašalj ako dijete kašlje s prizvukom kao lavež psa ili ako se vidi da teško diše, 'hvata zrak', širi nosnice i svira mu u prsima. Tada se treba javiti liječniku odmah", objašnjava dr. Kolarek Karakaš.

Plavljenje usnica i područja oko nosa ili jagodica na vrhovima prstiju također je znak  za hitan odlazak liječniku. Naime, područje oko usta i nosa poplavi kada se radi o težim problemima s disanjem. 

Potreba za hitnim liječničkim pregledom  postoji i kada se dijete žali na intenzivne bolove u donjem desnom dijelu trbuha jer se može raditi o upali slijepog crijeva. Otečen jezik ili usnice (može biti popraćeno i povraćanjem ili svrbežom) također su razlog za posjet liječniku jer su to najčešće simptomi ozbiljne alergijske reakcije. Simptomi mogu uključivati i tešku upalu grla ili probleme s disanjem.  

disanje astma alergija Možda te zanima... Znakovi alergije opasne po život Vrtić

Neki od simptoma za odlazak liječniku

 • Visoka temperatura kod malih beba
 • Tvrdokorna temperatura kod veće djeca (ne snizuje se niti nakon davanja lijeka za snižavanje temperature)
 • Temperatura uz pojavu osipa
 • Pečenje kod mokrenja
 • Kašalj s prizvukom laveža psa
 • Kašalj koji traje dulje od 7 dana
 • Otežano disanje (pištanje, hroptanje, kratki dah)
 • Plavljenje  usnica
 • Jaki bolovi u trbuhu
 • Dehidracija
 • Oticanje jezika ili usnica
 • Učestalo povraćanje i učestale stolice
 • Ukočenost vrata i nesposobnost djeteta da u ležećem položaju digne glavu  prema naprijed

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.