Beba Zdravlje i njega bebe 14. rujna 2017.

Vodič kroz alergije za bebe i malu djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najveći broj alergija uzrokovanih namirnicama nastaje u uzrastu poslije navršenih šest mjeseci, kad beba počne uzimati i ostale namirnice, a ne samo majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko

Kod pojedinih novorođenčadi alergija se razvija neposredno po rođenju. Ovdje se najčešće radi o osipu nastalom uslijed kontakta s odjećom opranom određenom vrstom deterdženta. Osim toga, pojedine bebe reagiraju burno na neki lijek, dok druge pak ne podnose određene bjelančevine iz umjetnog mlijeka.

Najveći broj alergija uzrokovanih namirnicama nastaje u uzrastu poslije navršenih šest mjeseci, kad beba počne uzimati i ostale namirnice, a ne samo majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko. Najčešći uzročnici alergija u tom uzrastu jesu neadaptirano kravlje mlijeko, gluten i jaja. Odmah poslije njih su jagodičasto i bobičasto voće i proizvodi na bazi kikirikija.

dijete, jaja, alergije Možda te zanima... Najčešći uzročnici alergija kod djece Vrtić

Kako se liječe alergije?

Ako sumnjate da vaše dijete pati od alergije, zapisujte sve namirnice (i napitke) koje pojede/popije tijekom tjedna, kao i reakcije koje se nakon toga javljaju. Nemojte samovoljno isključiti namirnice iz njegove prehrane, jer mu tako možete oduzeti važne hranjive tvari.

Alergija na hranu dijagnosticira se samo alergološkim testom na koži. Tekući ekstrakt određene namirnice, potencijalnog alergena, stavlja se na kožu, a onda se koža bocka lancetom. Ako je dijete alergično, postepeno će se na mjestu uboda pojaviti izbočina veća od 3 mm. Za dobivanje rezultata analize krvi potrebno je proći od 10 do 14 dana.

Anafilaktička reakcija se tretira adrenalinom, dok se blaži oblici alergija kontroliraju izbjegavanjem namirnice alergena. U slučaju netolerancije na hranu, najdjelotvornija metoda je isključivanje namirnica iz prehrane, kao i povremeno isprobavanje upravo namirnica za koje se smatra da izazivaju lošu reakciju organizma.

Na svu sreću, veliki broj djece (oko 90 posto) preraste netoleranciju na laktozu, kao i alergiju na kravlje mlijeko i jaja, iako samo 10 do 20 posto djece preboli alergiju na jezgrasto voće (orašaste plodove). Za sada, najbolji lijek protiv alergijskih reakcija jest izbjegavanje konzumiranja namirnica koje ih izazivaju. Međutim, uskoro će se pojaviti cjepiva za desenzitizaciju, koje će roditeljima i djeci umnogome olakšati život.

Astma

Liječnik će vam najvjerojatnije propisati uporabu bronhodilatatora ili steroida.

Ekcem

Protiv svrbeži i ljuštenja kože pomoći će vlažne kreme. Hoće li se liječnik odlučiti za steroidnu kremu ovisi prije svega o jačini izraženosti ekcema i stupnja njegovog razvoja.

Atopijski dermatitis kod beba Možda te zanima... Atopijski dermatitis kod beba i djece: Dermatologinja prof. Brajac objašnjava uzroke, simptome i liječenje Beba

Nepodnošenje laktoze iz kravljeg mlijeka

Srećom, na tržištu postoje hipoalergene formule i mnoge vrste mlijeka bez laktoze.

Alergija na određene namirnice

Alergijska reakcija nakon kontakta s “osumnjičenom” namirnicom može biti blaga - kihanje, suzenje očiju, ali i ozbiljna - oticanje usana, jezika i sluznice usta i grla i obično je javlja oko sat vremena nakon konzumiranja alergena. Čim primijetite neke od simptoma, izbacite iz djetetovog jelovnika namirnicu koja ga je izazvala.

djevojčica, kikiriki Možda te zanima... Osam najčešćih alergija na hranu Vrtić

Preventivni vodič kroz prehranu:

Osnovno pravilo glasi: Ne žurite! Nakon navršenih šest mjeseci počnite davati djetetu i ostale namirnice osim vašeg mlijeka, ali polako i obazrivo.

  • 6–8 mjeseci: povrće (osim svježe rajčice i paprike), voće (izuzev citrusnog), mahunarke, riža, pileće i pureće meso, tvrdo kuhani žumanjak
  • 9–14 mjeseci: sve prethodno spomenuto plus bezglutenske žitarice (zob, ječam, raž, kukuruz), jogurt, cijelo jaje i riba (poslije 12. mjeseca)
  • 15–24 mjeseca: sve prethodno navedeno plus citrusno voće, kravlje mlijeko, jezgrasto voće (osim kikirikija kojeg ne bi trebalo dati djetetu sve do napunjenih pet godina)
Možda te zanima... 7 mitova o alergijskim reakcijama na hranu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.