Vrtić Prehrana djeteta 21. kolovoza 2019.

Nema straha od alergija: Odlična namirnica za bebe i malu djecu

palenta recept recepti brokula
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Palenta ima dosta neutralan okus te uz nju možete djetetu ponuditi bilo što: od sirovog ili kuhanog povrća, mrkve, mesa, salate. Probaj recept s palentom, blitvom i crnim maslinama

Odličan izvor B kompleksa i vlakana, palenta se u dohranu dojenčadi uvodi brzo, radi se od kukuruza koji ne sadrži gluten.

"Zbog toga nema bojazni za alergijskom reakcijom kod male djece kod koje se tek počinje sa dohranom", objašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš. Zbog strukture idealan je izbor i za djecu koja se tek počinju navikavati na tvrdu hranu. 

kašice Možda te zanima... Ljetne namirnice idealne su za početak dohrane Beba

"U kasnijoj dobi, može se nuditi s mlijekom, jogurtom ili svježim sirom kako svakako postaje određeni izvor kalcija koji je vrlo važan za djecu. Odlična je i kao prilog uz glavni obrok", preporučuje nutricionistica.

palenta | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Palenta ima dosta neutralan okus te uz nju možete djetetu ponuditi bilo što: od sirovog ili kuhanog povrća, mrkve, mesa, salate...  "Kukuruz je odličan izvor B kompleksa te vlakana i karotenoida koji pružaju antioksidativnu zaštitu. Vitamin B potaknuti će stvaranje energije, a vlakna su ta koja potiču probavu te redovno pražnjenje crijeva što je iznimno važno", završava nutricionistica.

krumpir tikvica Možda te zanima... Zapečeni krumpiri s tikvicama oduševit će mališane Vrtić

Palenta s blitvom i crnim maslinama

Sastojci:

  • 375 g kukuruznog brašna ili krupice
  • voda
  • 1000 g blitve
  • 1 kom brokule (vrhovi s cvijetom)
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mala žlica čili u prahu (po izboru)
  • 2 mala žlice soli
  • 0.5 šalice maslinovog ulja
  • ​crne masline ​

Priprema: 

U zakuhanu posoljenu vodu dodaj narezanu blitvu i brokulu pa kuhaj desetak minuta. Dodaj palentu uz stalno miješanje te kuhaj još pet minuta na laganoj vatri. U tavi na maslinovu ulju pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša i porumeni te ako želiš, pred kraj dodaj čili papričice. Kad je palenta kuhana, dodaj luk i dobro promiješaj ulijevajući maslinovo ulje. Ulij palentu u kalup i pusti da odstoji oko sat vremena prije posluživanja. 

Recept je preuzet s portala Gastro.hr.

palenta Možda te zanima... Brzinski zalogaji od ukusne i zdrave palente Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.