Palenta ima dosta neutralan okus te uz nju možete djetetu ponuditi bilo što: od sirovog ili kuhanog povrća, mrkve, mesa, salate. Probaj recept s palentom, blitvom i crnim maslinama
Odličan izvor B kompleksa i vlakana, palenta se u dohranu dojenčadi uvodi brzo, radi se od kukuruza koji ne sadrži gluten.
"Zbog toga nema bojazni za alergijskom reakcijom kod male djece kod koje se tek počinje sa dohranom", objašnjava nutricionistica Mirna Trumbetaš. Zbog strukture idealan je izbor i za djecu koja se tek počinju navikavati na tvrdu hranu.
"U kasnijoj dobi, može se nuditi s mlijekom, jogurtom ili svježim sirom kako svakako postaje određeni izvor kalcija koji je vrlo važan za djecu. Odlična je i kao prilog uz glavni obrok", preporučuje nutricionistica.
Palenta ima dosta neutralan okus te uz nju možete djetetu ponuditi bilo što: od sirovog ili kuhanog povrća, mrkve, mesa, salate... "Kukuruz je odličan izvor B kompleksa te vlakana i karotenoida koji pružaju antioksidativnu zaštitu. Vitamin B potaknuti će stvaranje energije, a vlakna su ta koja potiču probavu te redovno pražnjenje crijeva što je iznimno važno", završava nutricionistica.
Palenta s blitvom i crnim maslinama
Sastojci:
- 375 g kukuruznog brašna ili krupice
- voda
- 1000 g blitve
- 1 kom brokule (vrhovi s cvijetom)
- 2 režnja češnjaka
- 1 mala žlica čili u prahu (po izboru)
- 2 mala žlice soli
- 0.5 šalice maslinovog ulja
- crne masline
Priprema:
U zakuhanu posoljenu vodu dodaj narezanu blitvu i brokulu pa kuhaj desetak minuta. Dodaj palentu uz stalno miješanje te kuhaj još pet minuta na laganoj vatri. U tavi na maslinovu ulju pirjajte nasjeckani luk dok ne omekša i porumeni te ako želiš, pred kraj dodaj čili papričice. Kad je palenta kuhana, dodaj luk i dobro promiješaj ulijevajući maslinovo ulje. Ulij palentu u kalup i pusti da odstoji oko sat vremena prije posluživanja.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr.