Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. srpnja 2022.

Cipele ometaju razvoj dječjeg mozga: Pusti ih da hodaju bosi!

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada je djetetu dopušteno da bude bosonogo, ono osjeća površinu tla, proprioceptori reagiraju na pritisak, a male nejednakosti površine po kojoj hoda stvaraju neuromuskularnu snagu, razvijaju prostornu orijentaciju, ravnotežu i koordinaciju

Cipele sprječavaju stopala, jedan od živcima najbogatijih dijelova tijela, u slanju važnih poruka iz okoliša u mozak i time ometaju njegov razvoj, kaže dr. Kacie Flegal, kiropraktičarka i članica Međunarodne udruge za pedijatrijsku kiropraktiku.

Dodaje kako bebe koriste pet osnovnih osjetila - dodir, okus, vid, sluh i miris, koja šalju povratne informacije iz okoline u njihov mozak i pomažu u razvoju živčanog sustava. Ali, postoje još dva senzorska sustava o kojima se rijetko govori, a to su proprioceptivni sustav i vestibularni sustav.

Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj

Propriocepcija nam daje sposobnost da percipiramo kretanje i položaj našeg tijela u prostoru, dok je vestibularni sustav odgovoran za ravnotežu i koordinaciju. Razvoj oba spomenuta osjetila snažno se oslanja na osjetilni ulaz koji primamo kroz bose noge, posebno tijekom djetinjstva i odrastanja, objasnila je dr. Flegal časopisu Natural Child Magazine.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kada se živčani završetci u stopalima (proprioceptori ) aktiviraju pritiskom i kretanjem, šalju signale u mozak govoreći kako je tijelo orijentirano.

Što više bez obuće na raznim terenima - zemlji, travi, kamenju, pijesku, vlažnom lišću

"Podaci dobiveni od proprioceptora koriste se za zaštitu stopala od ozljeda, no mozak upotrebljava i suptilne prilagodbe tijekom hoda kako bi zaštitio kosti i zglobove te da bi povećao učinkovitost naših pokreta", objasnio je dr. Daniel Howell, autor knjige "The Barefoot Book".

djeca kuhanje prehrana Možda te zanima... Hrana za mozak: Namirnice za razvoj inteligencije kod djece Vrtić

"Cipele blokiraju ove receptore u razvoju snažnih neuroloških putova i veza. Roditelji često stavljaju svojoj djeci cipele čim nauče hodati, čak i prije. Na taj način sprječavaju stimuliranje proprioceptora, ograničavaju pokrete djeteta i narušavaju mu ravnotežu te koordinaciju - mali mišići i zglobovi u stopalima ne mogu se prilagoditi promjenljivom terenu", kaže dr. Flegal, a prenosi returntonow.net.

"Kada je djetetu dopušteno da bude bosonogo, ono osjeća površinu tla, proprioceptori reagiraju na pritisak, a male nejednakosti površine po kojoj hoda stvaraju neuromuskularnu snagu, razvijaju prostornu orijentaciju, ravnotežu i koordinaciju", dodala je.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zašto bi djeca trebala što češće i duže hodati bosa?

Savjetuje roditeljima da priušte svojoj djeci što više trenutaka bez obuće na raznim terenima - zemlji, travi, kamenju, pijesku, vlažnom lišću...

"Tako ćete im omogućiti veliku platformu za razvoj viših centara u mozgu odgovornih za emocionalnu kontrolu, rješavanje problema, govor, društvene vještine i samopouzdanje", smatra dr. Flegal.

Možda te zanima... Skačite po lokvama s djecom, bit će pametnija Vrtić

Problemi djece kojima ovi sustavi loše rade

"Već u petom mjesecu trudnoće razvijen je jedan od najvažnijih tjelesnih osjetilnih sustava – vestibularni sustav. Njegova funkcija je da nam kaže u kojem je položaju naše tijelo u odnosu na Zemljinu silu težu, te u kojem smjeru i koliko brzo se naše tijelo kreće ili jednostavno miruje", objasnila je Vesna Vurušić, prof. rehabilitator na internetskoj stranici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i dodala:

"Vrlo rano razvija se i proprioceptivni osjetilni sustav čije je zadaća da prikuplja informacije iz naših mišića, tetiva i zglobova, a potom kaže našem mozgu kako se kreću naši udovi i trup, kao i gdje se u prostoru nalaze. Kada vestibularni i proprioceptivni sustavi obavljaju svoj posao dobro i u potpunosti mi imamo dobru kontrolu nad pokretima glave, stabilno vidno polje, dobar mišićni tonus i posturu, sposobni smo održati ravnotežu i općenito uživamo u ljuljanju, vožnji, trčanju i slično.

dijete, grize nokti Možda te zanima... Koristi od grickanja noktiju i igranja u blatu u djetinjstvu Vrtić

Djeci čija je senzorna integracija informacija iz vestibularnog i proprioceptivnog tjelesnog sustava loša, vrlo je zahtjevno hodati bez spoticanja ili sudaranja sa ljudima ili stvarima, mirno sjediti na stolcu, nogom udariti loptu, skočiti u more, voziti bicikl, zavezati vezice na tenisici ili snaći se u prostoru nove škole.

Dijete na biciklu | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Dobro funkcioniranje vestibularnog sustava presudno je i za razumijevanje svega što gledamo, dakle razumijevanje informacija koje primamo vizualnim sustavom. Naše oči neselektivno primaju vizualne informacije iz okoline, kao što to radi fotoaparat, no da bi to u što očima gledamo za nas imalo neko značenje, nužno je da znamo u kojem je odnosu sa našim tijelom. Djeca koja imaju dobar vid, a istovremeno im je teško prepisati riječi sa školske ploče u bilježnicu, čitati tekst bez da se „izgube“ među redovima ili svaki put napisati slovo B okrenuto na desnu stranu, vrlo vjerojatno imaju poteškoće u funkcioniranju vestibularnog sustava", napominje Vesna Vurušić, prof. rehabilitator.

Kroksice i japanke mogu deformirati stopala

Od stalnog nošenja kroksica mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi na stopalima, upozoravaju stručnjaci. Objasnili su kako, iako je potpora tabana relativno dobra, nedostaje stabilnosti na peti.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Kada je peta nestabilna, prsti imaju tendenciju stiskati se što može dovesti do upale tetiva, deformiranja prstiju, problema s rastom noktiju, a pogoduje i nastanku kurjih očiju i žuljeva", objasnila je liječnica Megan Leahy i dodala kako kroksice, nažalost, nisu pogodne za cjelodnevno nošenje.

Možda te zanima... Mama upozorava na opasnost od nošenja gumenih sandala Vrtić

Napomenula je da nisu problematične samo kroksice, već i japanke te sva obuća koja petama ne daje stabilnost. Inače, pacijenti koji stalno nose kroksice najčešće se liječnicima žale na bolove u stopalima, piše Country Living.

Prije više od godinu dana njemačka javna televizija WDR dala je analizirati 11 pari kopija kroksica od različitih proizvođača. Tvari opasne za zdravlje pronađene su u svima, neovisno o klasi, cijeni, proizvođaču, ali u njih šest opasnih kemikalija bilo je više od dopuštene zakonske granice. Sadržavali su veliku količinu kancerogenih tvari koje u tijelo ulaze kroz kožu na stopalima. Da se to ne bi dogodilo trebalo bi nositi čarape.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.