Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. listopada 2016.

Sviranje potiče razvoj mozga i suosjećanje

djeca dijete glazba sviranje instrument
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sviranje pozitivno djeluje čak i na najmlađu djecu jer uklanja njihov nemir, uveseljava ih i potiče razvoj mozga i društvene empatije

Učenje djece da sviraju neki instrument pozitivno djeluje čak i na najmlađu djecu jer uklanja njihov nemir, uveseljava ih i potiče razvoj mozga i društvene empatije, potvrdile su tri odvojene studije američke Akademije za znanost, kanadskog Sveučilišta McMaster i britanskog Sveučilišta Cambridge.

Već u dobi od jedne godine, djeca koja su aktivno učena glazbenim vještinama bolje prepoznaju koja je melodija u tonalitetu, a koje su note pogrešne. Djeca kojoj se puno puštala glazba bila su komunikacijski naprednija, pokazivala su manje tjeskobe u svom ponašanju i bilo ih je lakše utješiti, otkrili su znanstvenici.

Kako bavljenje glazbom utječe na razvoj djeteta?

Mališani koji su od osme do jedanaeste godine učili svirati instrumente u grupi, lakše su se koncentrirali u drugim zadacima. Uzrok za to znanstvenici vide u činjenici da sviranje glazbe s drugima zahtjeva dijeljenje pažnje i usmjeravanje na ritam i melodiju koju proizvode drugi, kao i prilagođavanje njima, čime se razvija empatija i osjećaj za druge.

Pjevajte svojoj bebi, čak i ako nemate sluha

Znanstvenici se slažu da bi se isti efekt na ponašanje i razvoj djece mogao postići s bilo kojim drugim grupnim aktivnostima koje ih potiču na učenje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.