17. travnja 2013.

Deformacije stopala

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prirođene deformacije stopala obično se uočavaju odmah nakon rođenja. Iznimno, takve deformacije mogu biti pokazatelj prirođene neurološke ili neuromuskularne bolesti, ili oboljenja nastala u trudnoći. Najčešće su ona rezultat mehaničkog pritiska na plod u maternici, osobito u slučaju višeplodne trudnoće, stava zatkom, anomalija maternice ili nedostatka plodove vode.

Iskrivljena stopala. Ovo je manje teška deformacija stopala i može se zapaziti prilikom pregleda novorođenčeta ili prigodom pregleda tijekom narednih mjeseci. Najčešća među njima izazvana je izravnim pritiskom stijenke maternice na stopalo ploda. Stopalo ostaje u prisilnoj dorzalnoj fleksiji, te se noga oslanja na podlogu samo petom. Hodati čitavim stopalom je nemoguće. Ako je stopalo okrenuto prema van (valgus) ili prema unutra (varus) potrebne su svakodnevne vježbe. Obično se stopalo postupno vraća u normalan položaj i nema potrebe za ortopedskim liječenjem. Nasuprot tome, ako je osovina stopala okrenuta prema unutra, stopalo se mora imobilizirati adhezivnim zavojem ili remenčićima. Rezultati liječenja su i ovdje odlični.

Sakato stopalo. Ovim pojmom opisuju se sve deformacije stopala koje onemogućuju dodir s podlogom preko uobičajenih uporišta na stopalu. U svakodnevnu govoru sakato stopalo označava deformaciju koja se ne može namjestiti, a sastoji se od svinutosti stopala prema dolje i unutra Naziva se još i pes equinovarus. Ova deformacija nalazi se u 1 od otprilike 1000 novorođenčadi i zahtijeva hitno ortopedsko liječenje. Liječenje je dugotrajno, a započinje serijskim postavljanjem gipsa ili trakica za korekciju koje omogućuju postupno vraćanje stopala u pravilan položaj. Slijedi postavljanje remenčića za imobilizaciju ili postavljanje gipsa za održanje položaja stopala, uz svakodnevnu fizikalnu terapiju.

Ako se liječenjem ne postigne zadovoljavajući uspjeh, bit će potreban jedan ili više kirurških zahvata. U svakom slučaju ortopedski nadzor je obvezan u doba rasta. Ovakvi "okovi" mogu izgledati teški, ali omogućavaju djetetu da hoda bez šepanja i da se bavi sportom u normalnim uvjetima.

Spuštena stopala. Kada dijete počne hodati možda će vas zabrinuti spuštenost svoda stopala i njihov izgled. Međutim, takva stopala nastaju zbog uspravna čovjekova položaja. Na stopalima nema drugih deformacija, poput devijacije pete prema van. Nije potrebno da dijete nosi cipele s uloškom niti s ortopedskim potplatom, nego je, naprotiv, potrebno poticati dijete da hoda bosonogo po pijesku i bavi se aktivnostima koje jačaju tabane njegovih stopala (ples, vožnja bicikla, skakanje preko užeta).  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.