Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. ožujka 2016.

Pogreške koje rade i najbolji roditelji

roditelji vikanje svađa
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svaki mama i tata ponekad burno reagiraju i ne mogu se suzdržati. Ne očajavajte nego iskoristite propuste da na njima naučite kako biti (još) bolji roditelj

Ne dopuštanje spavanja preko dana 

Mnoge mame vole rano uspavati svoje klince, možda već i oko 19 sati, kako bi u večernjim satima mogle predahnuti ili se posvetiti nekim drugim aktivnostima. Međutim, pedijatri i dječji psiholozi ne preporučuju da se djetetu ukine dnevni odmor barem dok ne napuni tri godine, a i tad samo u slučaju da ono odbija zaspati tijekom dana.

spavanje Možda te zanima... Znakovi koji pokazuju treba li djetetu popodnevni san ili ga možeš ukinuti Vrtić

Vikanje na djecu

Roditelji nisu savršeni. Nekad jednostavno puknu i reagiraju burnije nego što su to i sami očekivali. Naravno, treba biti svjestan da je takvo ponašanje kontraproduktivno i da, ukoliko je učestalo, može ostaviti bolne posljedice na djetetovu psihu. Međutim, ako se događa u zaista rijetkim situacijama, psiholozi smatraju da može biti čak i korisno, jer se tako djetetu pruža mogućnost da uvidi kako ni njegovi roditelji nisu bez mana. Psiholozi savjetuju da roditelj nakon ”bučne epizode” objasni djetetu što se dogodilo i ispriča mu se zbog neodgovarajućeg ponašanja.

Izuzeci u učenju darežljivosti 

Kada, recimo, s dvogodišnjakinjom odete u park, a ona nosi omiljenu lutku od koje se nikada ne odvaja, vjerojatno nećete inzistirati na tome da je da drugim djevojčicama da se igraju s njom. I to je u redu. Međutim, iako dijete tek od treće godine može shvatiti koncept darežljivosti i sebičnosti, bez obzira na uzrast, treba ga učiti da, recimo, podijeli keksiće s djecom u parku ili da prijateljima kad mu dođu u posjet ustupi svoje igračke.

dječaci djeca svađa Možda te zanima... 5 razloga zašto ne želim tjerati svoju djecu da dijele Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.