Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. siječnja 2021.

Televizija i djeca: Kad pomaže razvoju, a kad postaje problem?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada su u pitanju mala djeca i gledanje televizije, mnogi roditelji osjećaju grižnju savjesti. Činimo li pravu stvar što dopuštamo mališanima da 'odmaraju' uz svoje najdraže crtiće ili im samo odmažemo?

Vrijeme provedeno pred ekranom dio je roditeljske slagalice koja se svakim danom sve više i više popunjava. A ono što ovaj aspekt čini posebno teškim je da zapravo 'koračamo' kroz nepoznat teritorij, a priznajemo li to ili ne - ekrani su postali dio naše svakodnevice s obzirom da se nalazimo u digitalnom dobu koje se nesmetano nastavlja. Je li moguće dopustiti maloj djeci 'televizijsku zabavu' i pritom poticati i pridonositi njihovom razvoju?

video Možda te zanima... Kako televizija djeluje na dječji mozak? Vrtić

Koliko gledanja televizije je prihvatljivo?

"Stručnjaci za malu djecu do 3 godine preporučuju manje od sat vremena pasivnog gledanja televizije u danu", objašnjava dr. Kristy Goodwin, savjetnica za roditeljstvo u digitalnom dobu i dodaje kako smatra da se roditelji ne moraju strogo držati tih smjernica: "Iako ne preporučujem 'slobodno vladanje' kada su u pitanju mala djeca pred ekranom, smatram da su neki drugi važni aspekti zanemareni."

mame bez predrasuda Možda te zanima... 'Tijekom igre gasimo televiziju' Roditelji

Prema dr. Goodwin, postoji nekoliko stvari koje se trebaju uzeti u obzir kada je u pitanju primjereno vrijeme provedeno ispred ekrana:

  • ŠTO se gleda: Je li sadržaj primjeren dobi i je li obrazovnog karaktera?
  • KADA se gleda: Primjerice, 90 minuta prije odlaska u krevet, djeca ne bi smjela gledati u ekran.
  • S KIM se gleda: Gledanje s roditeljem, bratom ili sestrom ili vršnjakom može pomoći u razvijanju djetetovih govornih vještina tijekom interakcije.
  • GDJE se gleda: Je li ekran u dostupnom području doma u kojem možete sudjelovati i nadgledati dijete u njegovom/njezinom korištenju?
  • ZAŠTO se gleda: Je li televizija dosljedno aktivna kao 'digitalna dadilja' ili 'smirenje' za dijete? Ako je tako, mogući su problemi u emocionalnom razvoju djeteta s obzirom da na taj način uče kako se mogu 'osloniti' na ekran za utjehu ili emocionalnu regulaciju.
televizija televizor dijete Možda te zanima... Televizija ometa djecu u igri i utječe na razvoj pažnje Vrtić

djeca televizija | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock "Tehnologija je prisutna u našim životima i moramo je prihvatiti, ali ravnoteža je ključna", objašnjava dr. Karen Phillip, psihoterapeutkinja i autorica nekoliko knjiga o roditeljstvu. Dr. Goodwin dodaje kako je najvažnija stvar da vrijeme provedeno pred ekranom ne zamjenjuje druga opravdana iskustva o kojima mala djeca uče, a koja su im potrebna za optimalan razvoj: "Ta iskustva uključuju kreativne igre, interakciju s vršnjacima i obitelji i fizičku aktivnost".

Kako nadgledati vrijeme provedeno ispred ekrana?

"Ako vaše dijete gleda televiziju, nadgledanje djeteta mora biti prioritet", govori dječja psihologinja, dr. Chiu Lau, a dr. Goodwin dodaje kako je jako važno primijeniti granice kako bi potaknuli zdrav odnos s tehnologijom i na taj način omogućiti djetetu pozitivnu naviku korištenja medija kasnije u djetinjstvu. 

televizija Možda te zanima... 10 savjeta za gledanje televizije s djecom Vrtić

Ideje koje pomažu roditeljima to učiniti uključuju određivanje određenog broja epizoda crtića koje dijete može gledati (to je manje apstraktno nego odrediti vremenski period budući da ga mala djeca još ne razumiju). Primjerice, dopusti djetetu da pogleda jednu epizodu crtića, ali upozori dijete da treba ugasiti televiziju istog trenutka kad epizoda završi

  • loansolver220@

    Welcome to Express Loan, we offer loan to all countries and we do not charge a loan, and our customers are proud of us around the world because we have trust worthy and reliable ......... So if you need a loan from us then we will be happy to welcome you with with everything we have received and from now on we give a discount for the first 50 clients to contact us ..... Email: Expresloan1212@gmail.com https://fb.me/Expressloanservice112 send messages to your site at https://m.me/Expressloanservice112.   WhatsApp: +381 (61) 1972618 WhatsApp: +1 (313) 306-0862 call: +1 (313) 306-0862

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.