Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. siječnja 2015.

Koliko televizije je previše?

beba televizija daljinski
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ponekad je najjednostavnije upaliti crtiće i ostaviti dijete pred televizorom, da bismo dobili malo vremena za sebe, pripremili se ze odlazak na posao, skuhali ručak ili pospremili stan. Radimo li time štetu svome djetetu? Pročitajte što stručnjaci kažu o utjecaju televizije na razvoj djeteta!

Prve dvije godine života smatraju se kritičnima za razvoj mozga. Televizija i ostali elektronski mediji mogu se naći na putu upoznavanju, igranju i interakciji s roditeljima, čime se potiče učenje i zdrav tjelesni i društveni razvoj. Preporuka Američke pedijatrijske akademije za djecu do 2 godine je jasna - bez televizije! Za stariju djecu preporučuje se gledanje televizije, filmova, kompjutera od sat do dva dnevno

Postavljanje granica od prvog dana ključ je kontrole nad televizijom i pravi put kako bi mogli kontrolirati i nadzirati koliko vremena vaše dijete provedi ispred televizor. Lakše je malo po malo povećavati vrijeme gledanja nego odučiti nervozno 18-mjesečno dijete od neprestanog sjedenja ispred ekrana. "Televizija jako stimulira i podražuje djetetov mozak zbog čega mu plijeni pažnju, međutim ne hrani i ne razvija ništa. Čini dijete prikovanim, jednostavno fasciniranim time što gleda, podražuje bez toga da razvija sustav. Dijete tada treba interakciju, snažan kontakt s odraslim osobama, što će mu razvijati mozak, a televizija ne daje tu dimenziju", objašnjava Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo.

Kako djeca postaju starija, previše vremena pred zaslonom može ometati druge aktivnosti. Nisu toliko fizički aktivni, radije gledaju televiziju nego čitaju knjige, ne žele pisati domaće zadaće, nije im više zanimljivo čak ni igranje s prijateljima, a i provođenje vremena s obitelji postaje samo obaveza koju moraju ispuniti.

Naravno, televizija u umjerenim količinama ne mora biti apsolutno loša. Djeca kroz crtiće i glazbene videe mogu naučiti brojeve, lakše zapamtiti abecedu, upoznati sve krajeve svijeta, naučiti o drugim kulturama i životinjskom svijetu. Nema sumnje da televizija može biti poučni zabavljač kada se koristi na pravi način, a ne kao teta čuvalica.

curica djevojčica televizija crtić | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nasilje na malim ekranima

Mlađa djeca osobito su podložna zastrašujućim i nasilnim slikama. Tješeći ih riječima da te slike nisu stvarne, nećete im pomoći jer oni još ne znaju razlikovati maštu i stvarnostProblemi u ponašanju, noćne more i nesanica mogu biti posljedica medijskog nasilja. Stariju djecu nasilje također može preplašiti, bilo da se radi o fikciji, vijestima ili reality emisijama. Bitno je da budete iskreni s njima i uvjerite ih da im se ništa loše neće dogoditi. Razmislite o tome da djeci ne dopuštate gledanje serija koje bi ih mogle uplašiti. Kao roditelji, učimo djecu da nije u redu udariti, ali u mnogim crtićima šalje se poruka da je u redu gristi ili udariti ako si "jedan od dobrih". To može dovesti do zabune kada djeca pokušavaju shvatiti razliku između dobra i zla .

Dr. sc. Miranda Novak, profesorica psihologije, savjetuje: "Vrlo je važno da kao roditelji uz brojne pozitivne edukativne utjecaje medija budete svjesni i toga da oni snažno oblikuju svakodnevicu vašeg djeteta. Prije svega, važno je da istodobno ulažete u svoju medijsku pismenost kao i u medijsku pismenost djece. Medijska pismenost podrazumijeva razvoj kritičke svijesti prema medijskim sadržajima i propitivanje stvarnosti koja nam se servira."

Štetan utjecaj previše televizije

 • Djeca koja gledaju više nasilja u serijama i filmovima, pokazuju veću sklonost nasilnom ponašanju, ali postaju i neosjetljiva na tuđu patnju
 • Starija djeca koja gledaju televiziju više od 4 sata dnevno češće su pretila. Većina reklama promovira nezdravu i brzu hranu i grickalice koje onda djeca žele jesti. Umjesto da trče na svježem zraku, sjede ispred televizije i gomilaju kilograme
 • Što više gledaju televiziju, imaju više problema sa spavanjem: teže zaspu i imaju nepravilan raspored spavanja. Nedostatak sna zatim može dovesti do umora i problema s koncentracijom
 • Osnovnoškolci koji u svojim sobama imaju televizor, loše ispunjavaju školske obveze i dobivaju lošije ocjene od vršnjaka koji nemaju TV u sobi

djeca televizija | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako "odvući" dijete od televizije

Opremite dnevnu sobu, ili gdje je već obiteljsko mjesto za gledanje televizije, s raznim sadržajima za igranje: knjige, dječji magazini, igračke, puzzle, društvene igre, plastelin. Stavite sve što mislite da bi moglo okupirati vaše dijete i zabaviti ga. Obavezno ugasite televiziju za vrijeme zajedničkih obroka, pitajte ga kako mu je bilo u parkiću, vrtiću, školi.

Nemojte dozvoliti da televizija iz vašeg života izbaci prisnost i komunikaciju. Izbacite televiziju i kompjuter iz spavaćih soba. Neka njihovo mjesto zauzmu braća Grimm i Hans Cristian Andersen. Pričajte s bakama i djedovima, tetama čuvalicama i svim ljudima s kojim vaše dijete provodi vrijeme. Objasnite im kako ne želite da dijete provodi vrijeme s njima pred ekranom.

obitelj karte djeca roditelj | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Neka gledanje televizije postane privilegija koju mora zaslužiti, a ne stvar na koju jednostavno ima pravo. I najvažnije, postavite dobar primjer! Ne možete zahtijevati od svog djeteta da ne radi nešto što vi radite svaki dan. I sebi odredite vrijeme dopušteno za gledanje televizije a ostatak vremena igrajte skupa "Čovječe, ne ljuti se!"

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • tanja22

  Mislim da su roditelji glavni i osnovni primjer.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.