Školarci Zdravlje osnovnoškolca 30. travnja 2016.

Televizor u dječjoj sobi povezan s viškom kilograma

pretilost dječak televizija krafna
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rizik za pretilost je povećan zbog veće izloženosti televizijskim reklamama za takozvanu brzu hranu i uslijed pomanjkanja sna

Djeci koja imaju televizor u svojoj sobi prijeti veći rizik od pretilosti, pokazalo je jedno američko istraživanje. Podaci su prikupljeni tijekom četiri godine od oko 6.500 djece uzrasta od 10 do 14 godina. Pokazalo se da je prisutnost televizora u dječjoj sobi moguće povezati s nakupljanjem suvišnih kilograma, u prosjeku po pola kilograma godišnje.

Istraživači vjeruju da je rizik za pretilost bio povećan zbog veće izloženosti televizijskim reklamama za takozvanu brzu hranu i uslijed pomanjkanja sna. Uz to, brojne ranije studije povezale su gledanje televizije sa smanjenjem tjelesne aktivnosti. Inače, 59 posto djece uključene u istraživanje imalo je televizor u svojoj sobi, a također se procjenjuje da u Americi više od trećine djece ima višak kilograma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.