Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. listopada 2016.

Roditelji sve češće koriste mobitele i tablete kako bi smirili djecu

beba tablet dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve veći broj roditelja koristi pametne telefone i tablet računala kako bi umirili i udobrovoljili nestašnu djecu

Prema nedavnoj američkoj studiji, roditelji su uglavnom nezainteresirani što njihova djeca sve više koriste digitalne medije. Sve veći broj roditelja koristi pametne telefone i tablet računala kako bi umirili i udobrovoljili nestašnu djecu.

U istraživanju je sudjelovalo oko 2 500 roditelja, čija djeca nisu starija od osam godina. Studija pokazuje da su se roditeljski stavovi o ulozi tehnologije u životima najmlađih radikalno promijenili u posljednjih nekoliko godina.

Do 7. godine dijete će provesti cijelu jednu godinu ispred ekrana

Gotovo 80 posto roditelja tvrdi da to što njihova djeca koriste digitalne medije nije uzrok obiteljskih sukoba, dok 60 posto njih strepi da će njihova djeca postati ovisna o telefonima, tabletima ili računalima. Studija je pokazala da čak polovicu roditelja uopće ne brine činjenica da njihova djeca sve više vremena provode s elektronskom uređajima.

Studija pod nazivom "Roditeljstvo u doba digitalne tehnologije" dovodi u pitanje dvije ključne pretpostavke o medijima i roditeljstvu.

Prijeti li vašem djetetu ovisnost o kompjutoru?

Prva je da su pametni telefoni i tablet računala postali osnovni roditeljski alat. Ipak, roditelji tvrde da se još uvijek radije odlučuju za igračku, knjigu ili TV kada žele okupirati svoje mališane. Ipak, 40 posto njih priznaje da će djetetu dati tablet računalo kako bi ga umirili.

Druga pretpostavka koju istraživanje osporava je da većina kućanstava ima problem s vremenom koje dijete provede ispred ekrana, ali i s metodama kako mu to vrijeme ograničiti.

Današnji mladi roditelji odrastali su s tehnologijom i oni na tehničke novotarije gledaju drugačije od prethodnih generacija roditelja. Umjesto borbe, s djecom na jednoj i roditeljima na drugoj strani, uporaba digitalnih uređaja postala je uobičajena i svakodnevna.

Znate li koja je prva izgovorena riječ modernih beba?

Utjecaj digitalne tehnologije na socijalni, emotivni i kognitivni razvoj djece tek treba istražiti, a neka ranija istraživanja ukazala su da internet zaista može promijeniti način na koji naš mozak funkcionira.

Pored navedenih, istraživanje je dovelo do još interesantnih zaključaka: Izuzev video igrica, roditelji su više ‘’za’’ nego ‘’protiv’’ kada je upotreba modernih uređaja u pitanju. Računala i mobiteli razvijaju dječju kreativnost, kao i sposobnosti čitanja i računanja. Najveća roditeljska briga po pitanju ovog problema je činjenica da digitalni mediji imaju negativan utjecaj na fizičku aktivnost djece.

Uz računalo djeca lakše uče slova

Roditeljima i dalje najveću glavobolju zadaju računalne igre, koje smatraju štetnijim od TV-a, računala i pametnih telefona. Oni su ocijenili da video igre mogu imati negativan utjecaj na akademske vještine djece, pažnju, kreativnost, socijalno zdravlje i normalne navike spavanja. Smatraju da je računalo korisnije od televizora ili mobitela.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.