Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 21. srpnja 2016.

Još jedan razlog zašto djecu treba micati od televizije

dječak televizija televizor
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Australski znanstvenici tvrde da djeca u dobi od šest do sedam godina, koja dugo gledaju televiziju ili sjede za kompjuterom, imaju uže arterije, što povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa

Sveučilište u Sydneyju radilo je istraživanje veze između gledanja televizije i rada za kompjuterom i srčanih oboljenja, što je prva studija ove vrste. Ustanovljeno je da djeca u dobi između šest i sedam godina, koja svakog dana provode najmanje dva sata ispred ekrana, imaju uže arterije. Takvo stanje kasnije povećava opasnost od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i dijabetesa. "Roditelji moraju djecu poticati da budu aktivnija i tjerati ih od fotelja", rekao je doktor autor studije.

Kako djecu odvući od televizije?

U istraživanju je sudjelovalo oko 1500 djece, starosti između šest i sedam godina, iz 34 osnovne škole u Sydneyju. Ta djeca su provodila dva sata dnevno ispred televizora, a skoro 36 minuta baveći se nekom fizičkom aktivnošću. Oni koji provode najviše vremena baveći se nekim sportom, sat vremena ili više na dan, imaju znatno šire arterije od onih koji troše manje od 60 minuta na fizičke aktivnosti.

Sve više dječaka ovisno o igricama, a djevojčica o mobitelima

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association. Iako se takve studije često podcjenjuju, postoji veliki rizik za zdravlje djece i ljudi koji zahtijeva sveobuhvatnu akciju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.