Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 01. rujna 2016.

Do 7. godine dijete će provesti cijelu jednu godinu ispred ekrana

televizija televizor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete koje je rođeno danas, do sedme godine života provest će cijelu jednu godinu ispred televizije ili kompjutera

Djeca svaki dan provedu najmanje četiri sata ispred TV ekrana i računala što povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, upozoravaju stručnjaci. Takvo ponašanje može uzrokovati ovisnost, s time da prosječni britanski tinejdžer provede 6,1 sat na dan gledajući TV, a 11-godišnjaci imaju kod kuće oko pet zaslona. Dijete koje je rođeno danas, do sedme godine života provest će cijelu jednu godinu ispred televizije ili kompjutera.

Prijeti li vašem djetetu ovisnost o kompjutoru?

Uz televiziju, i pretjerano igranje računalnih igrica izaziva trajne promjene u moždanom sklopu koje sliče na posljedice zlouporabe droge. Tehnologija bi trebala olakšati život, a ne predstavljati teret ili rizik za zdravlje.

Naučite dijete kako razlikovati televiziju i stvarnost

Dijete do treće godine ne bi smjelo gledati TV. Upravo bi roditelji trebali biti ti koji će odrediti granice koliko vremena dijete smije provoditi na računalu ili gledajući televiziju. Oni roditelji koji stalno provjeravaju svoj smartphone ili iPad zapravo svojim primjerom pokazuju djeci da je takvo ponašanje u redu, upozoravaju stručnjaci.

Mamin eksperiment pokazuje zašto roditelji trebaju maknuti mobitele

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.