Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. travnja 2016.

Televizija ometa djecu u igri i utječe na razvoj pažnje

televizija televizor dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dječja igra traje kraće za oko polovicu vremena igre kad u prostoriji nije uključena televizija. Čak i kada djeca ne gledaju TV to ih ometa i loše utječe na razvoj pažnje

Televizijski program u pozadini ometa djecu u igri i može utjecati na razvoj pažnje, ističu američki istraživači. Čak i kada djeca ne gledaju TV, to ih može omesti u igri i loše utjecati na razvoj pažnje. Kada se djeca uzrasta od 3 do 5 godina igraju u prostoriji u kojoj je uključen TV s nekim programom za odrasle, u prosjeku se igraju 5 posto manje, što znači da kada TV ne radi, dječja igra traje duže.

Naučite dijete kako razlikovati televiziju i stvarnost

“Naši dokazi pokazuju da televizija sprječava djecu da održe pažnju u vrijeme kada tijekom razvoja počinju organizirati svoje vještine pažnje i ponašanja”, rekao je autor istraživanja Daniel Anderson, profesor psihologije na Sveučilištu Massachusetts.

Do druge godine probajte bez televizije

Roditelji misle da to nema utjecaja jer programi nisu namijenjeni djeci. Međutim, to što dijete nije izravno usmjereno na televiziju ne znači da ne postoji ometajući efekt. Američka pedijatrijska akademija preporučuje da se djeca uzrasta od 2 godine i mlađa uopće ne izlažu televizijskom ekranu. Za stariju djecu preporučuje se ograničeno vrijeme pred ekranima, uključujući televiziju, videoigrice i korištenje računala na jedan do dva sata na dan aktivnog gledanja.

Prijeti li vašem djetetu ovisnost o kompjutoru?

'Pozadinska televizija' utječe na malu djecu

Zbog činjenice da su mnoga djeca izložena “pozadinskoj” televiziji, a vizualni i zvučni signali se mijenjaju na otprilike svakih 5 sekundi, Anderson i njegovi kolege zapitali su se utječe li to na jako malu djecu. Njihovo istraživanje objavljeno u jednom američkom časopisu uključivalo je 50 djece uzrasta od 12 do 36 mjeseci. Svako dijete snimano je na videotraci sat vremena u okolini sličnoj roditeljskoj sobi, pri čemu su roditelji zamoljeni da ograniče komunikaciju s djecom.

Koliko televizije je previše?

Djeca su bila raspoređena u grupe u kojima su se jedni igrali u prostoriji u kojoj nije bio uključen TV, a drugi u prostoriji u kojoj je upaljen televizor. Dječja igra bila je kraća za oko polovinu vremena u slučajevima kada je TV bio upaljen.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.