Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 07. kolovoza 2018.

U kojoj dobi je dijete spremno ostati samo kod kuće?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne ostavljajte dijete samo kod kuće, pogotovo ako nije spremno za to jer to može ostaviti posljedice u emocionalnom razvoju poput nesigurnosti, anksioznosti ili čak i agresivnosti

Obiteljski zakon u Hrvatskoj ne propisuje kad je dijete dovoljno zrelo za samostalan boravak u kući. Naime, članak 93. Obiteljskog zakona tek navodi da roditelji ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora osobe starije od 16 godina.

"Najniža dob za samostalno ostajanje kod kuće je 1. razred. No naravno, nisu sva djeca tad i spremna na to. Važna je zrelost djeteta, ali i postupno navikavanje i razvijanje samostalnosti. U pravilu, djeca koja su poticana na samostalnosti u ranijem uzrastu, bit će sa 7 godina spremna ostati sat-dva sama. No ako je dijete naučilo da roditelji sve čine za njega, nije si samo nikad uzelo jesti, ne zna što napraviti ako nešto prospe ili ako se netko pojavi na vratima - tad neće biti spremno samo ostati kod kuće", pojašnjava psihologinja i psihoterapeutkinja Tanja Dejanović Šagadin iz psihološkog centra TESA.

obitelj, djeca Možda te zanima... Koje odluke dijete može donijeti samo? Školarci

Stoga, nastavlja, važno je da dijete ima iskustvo brige o sebi i samostalnog rješavanja manjih problema te da zna važne brojeve telefona za slučaj nužde. S djecom je najbolje pomalo “vježbati” kako biti sam kod kuće. U početku ih se ostavlja na pola sata, dok su roditelji u blizini, s telefonom pri ruci.

S djetetom prođite moguće situacije i provjerite zna li što učiniti i kome se javiti

Zapišite brojeve - kada dijete ostane samo, važno je da su mu negdje pri ruci zapisani brojevi telefona roditelja ili druge bliske osobe u slučaju da im se pokvari mobitel u kojem su brojevi. Možete zamoliti nekog od susjeda da provjeri dijete.

djevojčica Možda te zanima... Kada je dijete spremno ostati samo kod kuće? Školarci

Djeca u ovoj dobi obično žele pokazati da su veliki i žele ostati sami u kući. Također, s djetetom treba proći moguće situacije i provjeriti zna li što učiniti i kome se javiti u slučaju potrebe.

"Kad smo sigurni da dijete zna kako reagirati u nepredviđenim situacijama, zrelo je samo ići iz škole i pričekati roditelje doma. Postupnost, učenje rješavanja problema i razvoj samostalnosti te prihvaćanje pogrešaka bez panike nužni su kako biste dijete mogli ostaviti samo", pojašnjava Šagadin.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Preporuke struke - ne ostavljajte ih same prije 9. ili 10. godine

Psihologinja Jelena Klopotan kaže kako su općenite preporuke struke da djeca ne ostaju sama prije 9. ili 10. godine.

"Situacija se ponekad ne može izbjeći, ali važno je osluškivati dijete. Ako se jako boji i previše osluškuje oko sebe, razmišlja o tome što bi se moglo dogoditi, mogle bi se javiti neke posljedice u emocionalnom razvoju poput nesigurnosti, anksioznosti ili čak i agresivnosti. Kod takvih prilika bilo bi bolje potražiti neko drugo rješenje", pojašnjava Klopotan.

Curica Možda te zanima... S koliko godina dijete može ostati samo kod kuće preko noći? Školarci

Također, dok je dijete samo, ne očekujte da napiše zadaću ili uči. Neka djeca to možda i naprave, ali većini je u toj dobi pažnja vrlo kratka i teško im je ustrajati u školskim aktivnostima dok su sami doma.

Odgovor na pitanje kada dijete može ostati samo kod kuće ne tiče se nužno dobi djeteta već njegove zrelosti i spremnosti da se brine samo o sebi. Roditelji trebaju osigurati djetetu sigurne uvjete te dogovoriti pravila u slučaju hitnih situacija.

"Nakon donošenja odluke o tome da je dijete spremno dobro je napraviti detaljan plan, u čije planiranje svakako treba uključiti i dijete. Razgovarajte o kućnim pravilima, korištenju interneta i mobitela, dolascima djetetovih prijatelja, korištenju kuhinje i slično", kaže Hana Hrpka, prof. psihologije i predsjednica udruge Hrabri telefon.

djevojčica soba krevet Možda te zanima... Kada je pravo vrijeme da dijete dobije svoju sobu? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.