Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 12. listopada 2022.

Emocionalno zanemarivanje: Kako ga prepoznati kod djeteta, ali i sebe?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za razliku od fizičkih ožiljaka, teško je vidjeti dugoročne posljedice emocionalne traume. Emocionalno zanemarivanje može biti u obliku obitelji koja pruža djetetu sve njegove materijalne potrebe, ali nikada se emocionalno ne povezuje s djetetom

Vjerojatno si poprilično sigurna da bi mogla prepoznati je li tvoje dijete bilo fizičko zlostavljano, ali što je s emocionalnim zlostavljanjem? Zlostavljanje je zlostavljanje, bez obzira o kojem se obliku radilo. Prema stručnjacima, emocionalno zlostavljanje u obliku emocionalnog zanemarivanja zapravo može biti jedno od najštetnijih

dijete dječak zlostavljanje Možda te zanima... Što sve spada u zlostavljanje djece? Vrtić

"Zanemarivanje je najštetnije od svih", govori dr. Diane Stoller, neuropsihologinja i dodaje kako je najgore što se zanemarivanje rijetko primjećuje. Kao što dr. Rahil Briggs objašnjava, ne postoji razlika između emocionalnog i fizičkog kažnjavanja. Svi tipovi kažnjavanja definitivno spadaju u traumu, a trauma obuhvaća sve od fizičke traume, poput udaranja ili ranjavanja, do emocionalne boli i zanemarivanja. 

Utjecaj emocionalne traume

dječak tuga priroda | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za razliku od fizičkih ožiljaka, teško je vidjeti dugoročne posljedice emocionalne traume. Emocionalno zanemarivanje može biti u obliku obitelji koja pruža djetetu sve njegove materijalne potrebe, ali nikada se emocionalno ne povezuje s djetetom. Emocionalna trauma može biti u obliku roditeljske borbe s demonima ovisnosti zbog kojih ne mogu biti potpuno prisutni u djetetovom životu. Emocionalna trauma može biti u obliku roditelja koji pokazuje naklonost prema jednom djetetu više nego prema drugom, ili u obliku roditelja koji je prezauzet prisustvovati djetetovim slobodnim aktivnostima i događajima.

beba mama Možda te zanima... Što dijete najviše treba od roditelja? Beba

Zaključno, emocionalna trauma je ponavljajuće i konstantno zanemarivanje emocionalne dobrobiti djeteta. Postoji mnogo zanimljivih istraživanja na temu kako emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu utječe na psihičko i fizičko zdravlje. Primjerice, jedno istraživanje otkrilo je da emocionalno zanemarivanje u djetinjstvu zapravo povećava reaktivnost amigdale mozga, koja kontrolira kako interpretiramo i odgovaramo na stresne poticaje. No, svi tipovi traume mogu dovesti do mnogih negativnih posljedica, u djetinjstvu, ali i kasnije u životu, uključujući: 

  • veće šanse negativnih bihevioralnih aktivnosti, poput upotrebe droga
  • više fizičkih zdravstvenih dijagnoza, poput raka i srčanih bolesti
  • ADHD
  • tjeskobu
  • depresiju
  • psihičke poremećaje

Prema dr. Stoller, zanemarivanje u djetinjstvu vjerojatnije će uzrokovati da dijete odraste u strahu, postat će ili agresivna ili povučena osoba.

Kako izgleda emocionalno zanemarivanje?

Dr. Briggs objašnjava kako ignoriranje djeteta s vremena na vrijeme jer ste, primjerice, na telefonu, nije problem. Problem nastaje kada to postane ponavljajuće ponašanje koje uzrokuje štetu.

"Roditelji mogu često biti preplavljeni osjećajima, 24 sata na dan je puno i postavlja se pitanje mogu li zaista biti emocionalno dostupni djetetu svih 24 sata, no to je standard koji nitko ne može, niti bi trebao, dostići", objašnjava. 

dijete tuga Možda te zanima... Ignoriranje djeteta opasnije je od fizičkog zlostavljanja Vrtić

Umjesto toga, dr. Briggs savjetuje roditeljima da razgovaraju s djetetom na kraju dana i da se podsjete da je pozitivni stres neizbježan za djecu kako bi učili i razvijali se. 

Kako identificirati emocionalno zanemarivanje kod sebe?

tužna žena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jedan problem s kojim bi se roditelji trebali pozabaviti je suočavanje s vlastitom traumom iz djetinjstva jednom kad postanu roditelji. Jer, mnogo ljudi tek kasnije prepoznaje svoju emocionalnu traumu i kako je ona utjecala na njihov život, a često je potreban neki događaj, poput postajanja roditeljem, kako bi ta trauma izašla na vidjelo. 

mama kći priroda Možda te zanima... Ljubav prema djetetu ili emocionalna glad? Roditelji

Dr. Briggs objašnjava da, ako roditelji primijete da su 'abnormalno osjetljivi' na plač djeteta ili ne mogu biti roditelj kakav bi željeli biti - vjerojatno imaju potisnutu traumu iz djetinjstva koju trebaju riješiti. Dr. Stoller dodaje kako možete prepoznati posljedice emocionalnog zlostavljanja kod sebe čak i u jednostavnim stvarima, poput toga kako reagirate na ljubaznost, komplimente ili zagrljaje. Pitajte sami sebe:

Ukočite li se kada vam netko prilazi u zagrljaj?

Imate li poteškoća sa zbližavanjem s drugim ljudima?

Mislite li da netko laže kada vam daje kompliment?

Ako ste odgovorili potvrdno na bilo koje od pitanja, povijest emocionalnog zanemarivanja u djetinjstvu može objasniti zašto. "Ako ste bili zanemarivani, osjećate se nelagodno kada je netko drag prema vama", govori dr. Stoller. Drugi simptomi uključuju pretjeranu samostalnost (jer ste brzo naučili da ne možete računati na nikoga drugoga osim na sebe) i pretjeranu brigu o drugima (zbog nedostatka brige koja je bila pružena vama). Sve te stvari mogu dovesti do stvaranja emocionalnog zida koji vas sprječava da dopustite ljudima da vam se približe. 

Možda te zanima... Stilovi vezanja za roditelje u ranom djetinjstvu određuju odnose u životu Vrtić

Ako sumnjaš na to da si bila žrtva emocionalnog zanemarivanja u djetinjstvu, postoji nada - možeš prijeći preko toga na način da procijeniš svoje psihičko zdravlje u razgovoru s psihologom ili psihijatrom. Dr. Briggs vjeruje kako bi pregledi psihičkog zdravlja trebali biti uobičajeni, kao i pregledi fizičkog zdravlja. "Ne postoji zdravlje bez psihičkog zdravlja i ne postoji psihičko zdravlje djeteta bez psihičkog zdravlja roditelja", zaključuje dr. Briggs.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.