Trudnoća Beba u trbuhu 05. srpnja 2016.

Paracetamol u trudnoći utječe na pojavu autizma i ADHD-a?

Beba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Španjolski znanstvenici po prvi put su uspjeli povezati utjecaj lijekova u trudnoći na bolesti u ranom životu te na koji način su utjecale na mušku i žensku djecu

Paracetamol, sveprisutni lijek protiv bolova, koji je jedan od rijetkih bio na listi lijekova koje trudnice mogu piti, sada se ispostavio opasnim. Španjolski istraživači utvrdili su da su djeca koja su dugo bila izložena ovom lijeku u majčinom trbuhu češće imala problema s pozornošću, te su sklonija ADHD-u i autizmu.

Ovo je prva studija takve vrste, a također je i prva studija koja je ukazala na različit utjecaj lijeka na dječake i djevojčice. Ispostavilo se da su dječaci skloniji autizmu dok su oba spola sklona ADHD-u, piše Daily Mail.

Koju terapiju protiv stresa smijem koristiti u trudnoći?

Pratili su 2644 para majki i djece. Djecu su pregledali nakon što su navršili godinu i pet godina. Majke su se morale izjasniti koliko često su uzimale paracetamol - nikad, povremeno ili vrlo često. Paracetamolu je bilo izloženo 43 posto djece u trudnoći. Dječaci koji su vrlo često bili izlagani paracetamolu pokazali su više simptoma autizma. 

"Iako smo mjerili simptome i nismo postavljali dijagnoze, porast u broju simptoma koje dijete ima može utjecati na nju ili njega, iako nisu dovoljno jaki da garantiraju kliničku dijagnozu ili neurorazvojni poremećaj.", ispričala je voditeljica studije Claudia Avella-Garcia.

Sigurni lijekovi za trudnice i dojilje

Istraživači vjeruju da paracetamol mijenja važne procese starenja neurona i međusobnog povezivanja u mozgu. Također, smatraju da može utjecati i na razvoj imuniteta ili direktno biti toksičan na neke fetuse koji se ne mogu boriti s tim lijekom jer nisu dovoljno razvijeni.

"Muški mozak vjerojatno je osjetljiviji na štetni utjecaj u ranom stadiju života.", objasnila je Avella-Garcia zašto dječaci češće imaju simptome autizma. 

Je li opasno u trudnoći uzimati antibiotike?

Široka upotreba paracetamola u trudnoći može povećati broj oboljele djece od poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću ili autizma, zaključak je ove studije. No potrebna su daljnja istraživanja o količini koju trudnice smiju piti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.