Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. veljače 2018.

Kako zagrljaji pomažu djetetu sada, ali i u budućnosti?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su odlučili prikupiti dokaze kako roditeljsko pokazivanje nježnosti koristi dobrobiti djece u djetinjstvu, ali i kasnije i otkrili su kako sve puse i zagrljaji mame i tate znače i više nego što smo mislili

Prvi zagrljaj majke s djetetom, kontakt kože na kožu, osnovni je korak kojeg liječnici preporučuju jer prenosi majčinu toplinu i zaštitne bakterije novorođenčetu. Svjetska zdravstvena organizacija prvi zagrljaj majke i djeteta čak naziva 'zagrljajem koji spašava život'

mama ljubi bebu Možda te zanima... Majčini dodiri, zagrljaji i poljupci jačaju bebin imunitet Beba

Kontakt kože na kožu, bilo da se radi o zagrljaju, držanju u naručju ili bilo kojem drugom izrazu fizičke privrženosti, nastavlja biti od životne važnosti za dobrobit djeteta u djetinjstvu, ali i kasnije

10 trenutaka iz djetinjstva koje će djeca zauvijek pamtiti

"Veće samopouzdanje, bolja komunikacija između roditelja i djeteta i manje psihičkih problema i problema u ponašanju - povezani su s toplinom i privrženošću između roditelja i djeteta", govori Christopher Bergland iz Child Trends, neprofitne istraživačke organizacije. 

dijete zagrljaj mama nježnost majčinska ljubav | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izvještaji njihove organizacije pokazuju kako 90 posto roditelja djece mlađe od tri godine grli svoje mališane svaki dan. Ipak, pokazivanje nježnosti smanjuje se kako djeca rastu te samo 74 posto majki i 50 posto očeva grli svoju djecu, stariju od 10 godina.

mama i beba Možda te zanima... Jaka emocionalna veza s majkom u ranom djetinjstvu je najvažnija Beba

Oni su stoga odlučili prikupiti dokaze koji pokazuju kako navika grljenja u bilo kojem razdoblju može koristiti djeci. "Znanstvena istraživanja su uvijek korisna potvrda toga koliko je važno prakticirati ljubav i ljubaznost i pokazivati ljubav ljudima koje volimo", objašnjava Christopher Bergland.

Kakav utjecaj roditeljska privrženost ima na vaše dijete?

1. Pomaže djetetu osjećati manje stresa

Osjećate li kako vaš stres i iscrpljenost nestaju kada nakon dugog dana na poslu dođete kući u zagrljaj vaših mališana? Isto tako se osjećaju i djeca. "Toplina i nježnost roditelja štiti od štetnih utjecaja toksičnog stresa u djetinjstvu", piše u istraživanju provedenom na Sveučilištu u Kaliforniji. S druge strane, istraživači su otkrili kako zanemarivanje u djetinjstvu zajedno sa smanjenim pokazivanjem privrženosti može utjecati na djetetovo fizičko i psihičko zdravlje doživotno, dovodeći i do negativnih posljedica, poput lošeg zdravlja. Pročitajte 11 učinkovitih načina kako djecu zaštititi od stresa

2. Zbog pokazivanja nježnosti tijekom igre - dijete se osjeća voljenim

Istraživanje iz 2013. godine proučavalo je majku i djecu tijekom vremena za igru. Istraživači su otkrili kako su mame koje su pokazivale više privrženosti i poticale osjećaj ugode i slobode tijekom igre, imale snažniju povezanost sa svojom djecom. "Djeca čiji roditelji provode previše vremena 'kontrolirajući' i vodeći igru, pokazala su negativnije osjećaje prema svojim majkama", piše u istraživanju. 

Možda te zanima... Što sve djeca trebaju vidjeti da bi se osjećala voljena? Vrtić

"Znamo da se djeca, bez obzira na kulturu, trebaju osjećati voljenima. Djeca 'upijaju' značenje onog što njihove majke pokušavaju. Ako mama voli kontrolirati stvari, ali je generalno topla osoba, dijete se najvjerojatnije osjeća 'Moja mama ovo radi jer brine za mene i pokušava učiniti ono što je najbolje za mene.'"

3. Pomaže vam odgojiti sretnije i psihički stabilnije dijete, a jednog dana odraslu osobu

Toplina zagrljaja može trajati godinama! U istraživanju sa Sveučilišta Notre Dame, više od 600 osoba je ispitano o načinu na koji su odgajani i istraživači su otkrili dobre vijesti o roditeljima koji pokazuju puno nježnosti.

mama, sin, baka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Osobe koje su u djetinjstvu primale puno nježnosti pokazale su manje depresije i tjeskobe i bile puno suosjećajnije u cijelosti", govori autorica istraživanja Sandi Schwartz i dodaje kako su se osobe koje su primale manje nježnosti 'borile' s psihičkim problemima, bile su uznemirenije u društvenim situacijama i puno su se manje mogle poistovjetiti s drugim ljudima

Stoga, mame i tate, samo naprijed s iskazivanjem nježnosti jer sve puse i zagrljaji znače puno više nego što ste mislili!

Možda te zanima... Potvrđeno: Ne možeš previše držati bebu u svom naručju! Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci