Beba Zdravlje i njega bebe 21. listopada 2017.

Majčini dodiri, zagrljaji i poljupci jačaju bebin imunitet

mama ljubi bebu
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčini dodiri i poljupci pomažu bebama da lakše dišu. Bebe su smirenije i brže dobivaju na težini, a tako se jača i njihov imunitet

Istraživanja su pokazala da majke ljubljenjem svojih beba prenose određene bakterije koje jačaju imunitet i štite bebu od prehlada i bolesti uha. Također, majčin dodir ubrzava ozdravljenje kod novorođenčeta. Ove činjenice otkrivene su u bolnici za prijevremeno rođene bebe u Montrealu. Istraživanje je obuhvatilo 61 bebu, a istraživači su mjerili puls, disanje, razinu kisika i izraze lica na bebama.

Rezultati su pokazali da su se djeca koja su bila izložena majčinim zagrljajima i poljupcima oporavljala mnogo brže od djece koja su bila odvojena od svojih majki.

Otac sa sinovima Možda te zanima... Tata i sin brinu o prerano rođenim blizancima 'klokan njegom' Beba

Porođaj - prvi susret sa svijetom bakterija

Ključno vrijeme sijanja našeg mikrobioma događa se tijekom poroda. Priprema za temelj bakterijskog ekosustava kod bebe započinje u majčinoj utrobi tokom trudnoće. Nova istraživanja navode mogućnost da mali broj bakterijskih zajednica živi u posteljici, te da je moguće da bakterijske kolonije postoje i u maternici. No najvažniji trenutak sijanja događa se pri porodu. U tjednima i danima koji prethode porodu, ključne bakterije skupljaju se u majčinoj rodnici i dojkama. Zatim, tijekom trudova i poroda, poseban koktel bakterija prenosi se s majke na dijete u porođajnom kanalu. Kako beba kreće prema izlazu, kroz porođajni kanal, prima majčine bakterije iz rodnice. Beba je prekrivena bakterijama, okupana je u njima, guta bakterije. I to je bebin prvi susret sa svijetom bakterija, svijetom u kojem svi mi živimo. To je temeljni mikrobiom za tu bebu.

Pročitajte cijeli tekst Dunje Gulin iz Hrvatske udruge doula o tome kako porod utječe na imunitet i zdravlje djeteta te kako se razvija imunitet.

mama beba Možda te zanima... Kako porod utječe na imunitet i zdravlje djeteta? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.