Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. siječnja 2022.

7 stvari kojih će se djeca sjećati o roditeljima kad odrastu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zbog toga jer postoji mnogo sitnica kojih se djeca sjećaju jednom kada odrastu, donosimo sedam stvari koje treba uzeti u obzir kada odgajate svoje mališane

Postoji puno stvari koje pamtimo o svom djetinjstvu, bez obzira o kojoj dobi se radilo, one velike, ali i one male stvari - neki detalji koji nam se urežu u pamćenje iako ni sami ne znamo zašto. Pročitajte sedam stvari koje biste trebali uzeti u obzir kada se radi o sitnicama koje će vaši mališani pamtiti o vama jednom kada odrastu:

1. Zajednički trenuci i iskustva

Možda se neće sjećati svake igračke koje ste im poklonili za rođendan ili koliko puta ste im kupili sladoled, ali neke uspomene ostaju uz osobu kroz cijeli život i nitko ne zna zašto se sjećamo baš tih detalja. Trenuci i iskustva, mnogo više nego stvari, povezuju obitelji, i stoga će se djeca jednog dana više sjećati trenutaka kada ste zajedno bili na sladoledu i uživali u zajedničkom trenutku nego samog sladoleda

ljubav, beba Možda te zanima... Koji najvažniji osjećaj dajemo djeci? Ljubav! Roditelji

2. Trenuci kada ste 'pustili' obaveze ili pametni telefon zbog njih

U današnje doba tako često promatramo posebne trenutke kroz naše mobitele i propuštamo male stvari koje nam djeca pokazuju zbog obaveza zato jer nismo dovoljno prisutni u tom trenutku. Kada dajemo djeci nepodijeljenu pažnju, ona osjećaju kako nas imaju u potpunosti i osjećaju kako su voljena u tim trenucima. Znaju da ih volimo u svim trenucima, ali djeca primjećuju da vam je stalo kada ste prisutni samo vi i dijete i kada potpunu pažnju posvetite samo njemu.

eksperiment fb Možda te zanima... Mamin eksperiment pokazuje zašto roditelji trebaju maknuti mobitele Roditelji

3. Pozitivne riječi koje im upućujete

U svijetu u kojem ideja ljubavi može biti pretjerano korištena u smislu riječi 'volim te', ne podrazumijeva nužno izgovaranje te dvije riječi. Postoji toliko drugih stvari koje možete reći djetetu, a koje će pozitivno utjecati na dijete. Fraze poput: "Ponosan/na sam na tebe", "Zbog tebe je obitelj/svijet ljepša/i", "Tako si dobar prijatelj/brat/sestra" - utječu na djetetovo samopoštovanje, ali i na njihov identitet od ranog djetinjstva, stoga uvijek imajte na umu da će se djeca jednog dana sjećati vaših pozitivnih riječi i da će one snažno utjecati na njih, puno više nego vaše kritike.

roditelji dijete razgovor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Kako ste se nosili s teškim situacijama

Djeca se okreću vama kad je u pitanju usmjeravanje jer se oni nalaze u svijetu koji ih čini ranjivima, svijet koji još uvijek pokušavaju dokučiti. Kada su u pitanju teški trenuci, poput gubitka bliske osobe u obitelji ili bolesti, djeca će zapamtiti način na koji ste razgovarali s njima, kako su se zbog vas osjećali sigurnima i zaštićenima i kako ste reagirali

5. Trenuci kada niste bili ovdje

Iako ovo zvuči jako negativno, zapravo je i jako pozitivno. Unatoč tome što će se djeca vjerojatno sjećati trenutaka kada niste bili uz njih kada ste im bili potrebni - i to je dio života jer ne možete uvijek biti uz njih, niti nećete uvijek moći biti. Djeca će se također sjećati trenutaka kada su napokon prvi puta ostali kod prijatelja ili prijateljice preko noći bez vas ili trenutaka kada su napravili nešto sjajno u školi i kada nisu mogli dočekati doći kući kako bi vam to ispričali. Takvi trenuci ostat će uz njih jednog dana kada budu samostalne odrasle osobe. 

dijete djevojčica Možda te zanima... 5 stvari koje zauvijek pamtimo o svojim roditeljima Vrtić

6. Kako ste se vi i vaš partner ponašali u društvu drugih odraslih osoba (i jedno s drugim)

Djeca primaju signale od roditelja cijelo vrijeme, i kada govorite o nekome iza leđa te osobe i kada se prema nekome odnosite loše - djeca upijaju vaša ponašanja i mogla bi takva ponašanja interpretirati kao prihvatljiva. Kada ste kod kuće s djecom i kada ste u interakciji s partnerom pred djecom, 'držite' stvari pozitivnima, punima ljubavi i pažnje jer djeca uvijek gledaju i uče od vas čak i u trenucima kojima ne pridajte veliku pažnju i kada toga niste svjesni

7. Kako ste se ponašali pod stresom ili pod pritiskom

Život nije uvijek opušten i jednostavan i vaša djeca će upijati vaše reakcije i vaše ponašanje u trenucima kada je u pitanju prenatrpani raspored, kada večera još nije spremna, kada imate milijun i jednu obavezu i čini vam se kao da ćete poludjeti. Ako ste osoba koja se lako slomi pod pritiskom - djeca to primjećuju, a ako želite odgojiti djecu koja se mogu nositi sa stresom poput profesionalaca, morate biti svjesni načina na koji se vi sami nosite s njime i sa samim sobom.  

obitelj, priroda Možda te zanima... Pokažite djetetu svoju sreću, ali i ljutnju i tugu Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.