Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 27. siječnja 2019.

8 jednostavnih načina kako dijete naučiti zahvalnosti

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zahvalnost je važna u životu jer tako postajemo svjesni onoga što imamo i što smo sve dobili. Kako bi dijete izraslo u zahvalnu osobu koja je svjesna svog života, ali i ljudi i stvari u njemu potrebno ga je od malih nogu učiti zahvalnosti

Mama, blogerica i novinarka Erica Loop podijelila je nekoliko savjeta kako dijete naučiti da bude zahvalno na svemu što ima, ali kasnije u životu. Malena djeca često djeluju sebično, ali to je samo jedna faza u njihovom razvoju. Kako bi dijete bilo zahvalno tijekom svog razvoja, ali i kasnijeg života možeš mu pomoći na nekoliko načina.

1. Budi strpljiva

Prije bilo koje lekcije, aktivnosti ili razgovora o zahvalnosti, trebaš se sjetiti da je strpljenje obavezno. Djeca nisu rođena s razumijevanjem zahvalnosti i neće odmah nužno razumjeti takav apstraktan koncept. Kada tvoje dijete zaboravi reći "hvala" ili odbije s nekim podijeliti svoju lutku, pusti ga. Učenje zahvalnosti je maraton, a ne utrka na kratkoj stazi.

Možda te zanima... Bonton i pristojnost: Što svako dijete treba znati do 10. godine? Vrtić

2. Stvaraj zahvalnost

Pazi na svoje ponašanje jer se radi o tvom djetetu. Kada ti se ukaže prilika pokaži svom djetetu koliko si zahvalna. A to ne znači da moraš raditi neku velike geste. Jednostavno riječi u trgovini "hvala na pomoći, cijenim to" ili na nekom sličnom mjestu je čin zahvalnosti iz kojeg dijete može učiti.

Montessori odgojitelji: Zašto ne silimo djecu na dijeljenje?

3. Poklanjaj

Je li Djed Mraz tvom djetetu poklonio veliku količinu igračka? Velike kutije s igračkama nalaze se po svim sobama, a ponekad ne možeš vidjeti čega sve ima od velikih količina kocki, plišanaca, lutki, autića. Vrijeme je da podučiš svoje dijete zahvalnosti. Odvoji s djetetom igračke koje više ne koristi i darujte ih potrebitima. Čin davanja pomoći će djetetu da poštuje stvari koje ima, a to će dovesti do zahvalnosti.

Možda te zanima... Dječje emocije: 'U redu je izraziti ljutnju, ali na primjeren način' Vrtić

4. Hvala, hvala!

Govoreći o zahvalnosti, treba stvarno govoriti o zahvalnosti. Podsjeti svoje dijete da kaže "hvala" kada mu netko pomogne, pohvali ga ili mu kaže nešto lijepo. Tvoje maleno dijete je još uvijek jako egocentrično, tako da će za čin verbalne zahvalnosti možda trebati neko vrijeme.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. Vježbajte riječi

Dijete širi svoj vokabular, dodaje nove riječi koje prepoznaje i govori svaki dan. Uz riječi poput "auto", "cipela" i slično nauči dijete riječi s kojima može izražavati zahvalnost.

5 životnih vještina koje djeca nauče iz kućanskih poslova

6. Reci 'ne'

Ako djetetu stalno govoriš "da" to mu neće pomoći da nauči puno o zahvalnosti. Dajući mu sve što želi i kada želi možeš ga dovesti samo do spoznaje da ima različita prava. Reći mu "ne" s vremena na vrijeme vrlo je važno jer će onda i onaj "da" imati puno veće značenje. Taj topli osjećaj će dijete dovesti do zahvalnosti.

Možda te zanima... Nove generacije roditelja - dotakli smo drugu krajnost. Odgajamo li egomanijake? Roditelji

7. Pomoć

Iako su mogućnosti za pomaganje za malu djecu vrlo ograničene, to ne znači da dijete ne može učiniti nešto jednostavno. Potraži odgovarajuće dobre prilike za njega. To znači da dijete može nekome nešto donijeti ili ga zamoliš da pomogne baki oko psa.

8. Crtajte

Iako tvoje dijete ne može napisati veliku zahvalnicu, može crtati i to će biti malo umjetničko djelo. Svaki put kad je vrijeme za neku zabavu, rođendan ili blagdane izbaci bojice i papir za crtanje. Tvoj kreativni klinac može reći "hvala" i pomoću crteža!

Možda te zanima... Roditeljske greške zbog kojih su djeca nestrpljiva, misle da su povlaštena i dosađuju se Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.