Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 16. lipnja 2023.

5 genijalnih fraza zbog kojih su me djeca počela slušati

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama Arena Blake prošla je sve faze s djecom i uz pomoć iskustva i knjiga pronašla fraze koje su joj pomogle da im obiteljski život bude lakši

Ponekad s djecom sve izgleda kao bitka jer djeca se ponekad odupiru svemu - jelu, igranju, spavanju - jednostavno ne žele čuti roditelje ili ne mogu. Sve to može dovesti do roditeljske ljutnje, stalnog osjećaja iscrpljenosti, a rješenja se čine daleko. Mama Arena Blake prošla je sve faze s djecom i uz pomoć iskustva i knjiga pronašla fraze koje su joj pomogle da im obiteljski život bude lakši.

"Već duže vrijeme nisam mogla shvatiti kako natjerati djecu da slušaju. Pokušala sam slijediti aktivnosti usmjeravanja i slušanja za djecu. Ipak postojala je važna komponentna koja je uvijek nedostajala: korisne fraze koje grade vezu. Ne pričam o sjedenju na podu i igranju s Lego kockama i izrezivanju papira na kuhinjskom stolu. Umjesto toga, govorim o uspostavljanju veze u određenom trenutku kada se dijete bori s tobom i sudjelujete u borbi za moć", piše ova mama i blogerica.

Možda te zanima... Psiholozi s Harvarda otkrili 5 tajni dobrih roditelja Roditelji

Donosimo pet fraza koje predlaže mama Arena, a mogu ti pomoći za se ponovno povežeš s djetetom i da te dijete počne slušati: 

1. 'Volio bih da možeš...'

Evo velike roditeljske istine: kada se djeca ponašaju "loše", to je obično zato što traže jaču vezu. Kad je moj sin trčao okolo prije spavanja, činilo se da to radi zbog prkosa. Ali to je zapravo bio poziv za povezivanje. Počela sam se susretati s njim točno u trenutku kojem je bio i govorila sam mu određene stvari. "Volio bi da se možeš sada igrati. Želio bi me imati samo za sebe i satima se igrati i smijati. Želio bi ostati budan cijelu noć i da nikad nije vrijeme za spavanje", to su bile rečenice koje sam mu izgovarala. Točno tada smo se povezali. Osjećao je da ga razumijem i konačno sam sve shvatila. Naravno, moje se granice nisu promijenile i ipak je morao ići spavati za 15 minuta. Ali pronašli smo način da se igramo i tijekom pripreme za spavanje i učinimo to zabavnim. Izgovaranje fraze "volio bi da možeš..." povezuješ se s djetetom i to mu pomaže da te sluša kroz razumijevanje i potvrdu.

Granice i pravila: Kada djetetu reći 'da', a kada 'ne'?

2. 'Ovo je teško za tebe...'

Koristim to cijelo vrijeme sada kada moj sin ne želi ići u školu. Prije kad nije htio ići u školu, ja sam obično govorila stvari poput: "Naravno, želiš ići u školu. Ti voliš školu. Pretvori to mrštenje. To će biti zabavno". To ga je samo natjeralo na još dublje neraspoloženje i onda smo se svađali još desetak minuta i konačno bih ga odvela na u školu uz plakanje i vrištanje. Sada imam potpuno drukčiji pristup i sada idem prema njegovim emocijama kako bih bila s njim u tom trenutku. Reći ću stvari poput: "Ovo je teško za tebe. Trenutno ne želiš ići u školu. Želiš ostati kod kuće cijeli dan. To je frustrirajuće i ne ide onako kao ti želiš".

Toliko često je dovoljno samo utvrditi stanje i dijete će izaći iz automobila i ući u školu. Naravno učinit će to nevoljko, ali smo oboje spašeni od dramatičnog ispada. Koristeći ovu frazu "ovo je teško za tebe" sjajan je način komunikacije i provjere koliko držiš do svojih roditeljskih granica, a puno je više suradnje uz ovaj korak.

Možda te zanima... Mentalno jaka djeca imaju roditelje koji odbijaju raditi ove stvari Školarci

3. 'Smirio si se'

Jedan od najlakših načina da pomogneš svojoj djeci i da te žele slušati je da izvučeš iz njih svu snagu i dobre stvari koje rade. Kada je moj sin bio u fazi ispada bijesa, zvala sam to "treningom snage". Pa kada je moj sin končano prestao trčati i otišao u krevet, rekla bih mu: "Smirio si se. Nisi želio ići u krevet., ali sada si izbacio svu svoju energiju, legao si i možeš ići spavati". Ovo je također izvrsna fraza za učenje slušanja nakon što se dijete oporavi od bijesa. Svaki put kad tvoje dijete počne kontrolirati emocije ili duboko udahne, reci mu: "Smirio si se. Bio si tako uzrujan, ali sjeti se da možeš duboko udahnuti i smiriti se".

 | Author: Guliver Foto: Guliver

4. 'Uspio si'

Ovo je još jedna fraza koja pomaže djeci da bolje slušaju. Zapamti: što više toga istakneš da je dobro to će više takvog ponašanja izaći van. Kad bi moj sin napustio školu i ušao u automobil s osmijehom na licu, okrenula bih se prema njemu i rekla mu: "Uspio si ovo. Jutros nisi želio ići u školu. Ali si otišao i pogledaj sada. Sretan si i nasmijan. Pronašao si način da riješiš situaciju iako ti je bilo teško".

10 stvari koje morate znati da ne postanete toksični roditelji

5. 'Uspio si se zaustaviti'

Poučavanje samokontrole je nešto što zahtjeva veliku količinu dosljednosti i prakse. To je vještina koja se uči tijekom vremena, a posebno je teško djeci od prve do šeste godine koristiti samokontrolu. Dakle, da bi se to izvuklo iz karaktera djeteta posebno je korisna ova fraza "uspio si se zaustaviti". Omiljeno vrijeme za korištenje ove fraze je kad dijete želi udariti ili ugristi. Obično kažem nešto poput ovoga: "Zaustavio si se. Toliko si bio ljut i želio si udariti. ali umjesto toga, otišao si do stolice i lupio rukom u jastuk. Za to je potrebno puno samokontrole".

Možda te zanima... 5 kratkih mudrosti japanskih roditelja u odgoju djece Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.