Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. siječnja 2019.

'Moje, moje, moje': Zašto djeca jasličke dobi ne žele dijeliti?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od mališana u dobi od dvije ili tri godine često se čuju upravo ove riječi: 'Moje, moje, moje!" Zašto mala djeca odbijaju dijeliti i kako se možeš nositi s tim?

Plač malenog djeteta često izgleda ovako: 

  • "Ako to želim, onda je moje"
  • "Ako to uzmem od tebe, ona je moje"
  • "Ako je prije bilo kod mene, onda je moje" i tako dalje

"Djeca u jasličkoj dobi nalaze se u vrlo egocentričnoj dobi i zbog toga odbijaju dijeliti igračke - svoje vrijedne stvari", objašnjava JP Sordan, odgojiteljica u vrtiću. Što se događa u umu djeteta koje odbija dijeliti? "Prvo, moraš razmišljati o karakteru svog djeteta i njegovim potrebama. Kada dijete prođe prvu godinu počinje shvaćati svoju želju za neovisnošću, ali postajući svjesno te svoje nove potrebe postaje i frustrirano", objašnjava Ina Syquia koja je magistrirala na predškolskom odgoju na Wheelock Collegeu Massachusetts.

Za dijete je svijet uzbudljivo mjesto u kojem ima svega i mora utvrditi što sve postoji u njemu. "Odlučilo je ovladati sa svime što se nalazi oko njega", kaže dalje Syquia.

Možda te zanima... Pravi razlog zašto se dijete ne može smiriti tijekom ispada bijesa Vrtić

Egocentrična faza: Osjećaju da se svijet vrti oko njih

Kad se mala djeca počnu svađati oko neke stvari neće se prestati nego je potrebno onda biti sudac. "Osjećaju da se svijet vrti oko njih", kaže Sordan. Ali ne moraš brinuti da će se dijete pretvoriti u sebičnu odraslu osobu, jednostavno još uvijek nije shvatilo svoje potrebe i osjećaje. "Oni su u fazi razvoja u kojoj još ne mogu suosjećati. Oni ne znaju da mogu povrijediti osjećaje drugog djeteta ako odbijaju dijeliti", nastavlja Sordan.

U ovoj fazi razvoja ne može se očekivati da će se dva mališana igrati zajedno. Najviše što možemo učiniti je da budu jedan pored drugoga i da ne dođe do neke svađe. Ali što učiniti ako se dogodi? Evo savjeta ovih dviju stručnjakinja:

1. Udvostruči zabavu

Provjeri imaš li više istih igračaka. Na taj način će oba mališana mogu biti zadovoljna i sretno zadubljena u igranje, svatko sa svojom igračkom i neće primijetiti igračke onog drugog. Također, prije odlaska na igralište sjedni sa svojim mališanom i pregledaj njegove igračke. Uzmi samo one igračke koje je spreman podijeliti. 

Možda te zanima... Djeca uče kako dijeliti stvari, ali nije svaka sebičnost loša Vrtić

2. Interveniraj

Ako djeca moraju dijeliti igračke onda moraš djelovati kao posrednica između njih. Kad imaju bojice pobrini se da ih razmjenjuju. "Može li ona posuditi tvoje bojice?". Ako dijete kaže "ne", onda možeš reći: "Dobro, kad nabrojim do deset, hoćeš li onda posuditi?", savjetuje Syquia. "Može se očekivati d će dijete dati stvar ako postoji jamstvo da će mu biti vraćana", dodaje ona.

3. Pohvali igru

"Uvijek ih ohrabri da dijele i ne zaboravi ih pohvaliti kad to učine", kaže Sordan. Ono što je važno za dijete je da osjeća da radi ispravnu stvar, pa nakon što nešto podijeli budi velikodušna s pohvalama. Također podsjeti svoje maleno da kaže "hvala". Na taj način se prepoznaje ponašanje koje želiš da slijedi, a dijete će ga sigurno zapamtiti sljedeći put.

Možda te zanima... 'Moje dijete ne mora dijeliti igračke s vašom djecom' Vrtić

'Ako nešto gradimo zajedno, svi dijelovi su moji'

Za dijete je izuzetno važno da odrasta u okruženju koje ga podržava. "Ovo je u skladu s potrebama djeteta - povjerenje, autonomija i inicijativa. Trebaju nekoga kome mogu vjerovati i tko razumije što im se događa", kaže dalje Syquia. Jednom kad dijete shvati da sve ovo ima, može polako učiti razumjeti sebe i na kraju osjećaje drugih mališana. Ova se lekcija naravno uči polako pa ćeš ponekad ćeš morati biti posrednica u svađama oko stvari.

Možda te zanima... Kako pomoći djeci da se nose s emocijama ovisno o dobi? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.