Sigurno jedno od najdražih predjela svih kućanstva možemo proglasiti toplu juhu i nema kuhinje u kojem ne postoje duboki tanjuri i žlice za toplu uvertiru u ručak ili večeru. Isprobajte ove jednostavne, zdrave i ukusne recepte za šarene domaće juhe koje će svi voljeti
Juhe volimo svi, jednostavne su za pripremu, a iako se uglavnom baziraju na sezonskim namirnicama, ove su juhe vrlo prilagodljive i za period godine kada nam neke stvari nisu dostupne.
Crvenu juhu od rajčice uvijek možete pripremiti od zamrznute šalše ili pelata, a ova verzija se radi od domaćeg kečapa koji je vrlo rado viđen kao zimnica u našem domu. Žutu juhu od batata možete pripremiti i od buče, a narančasta juha od leće prilagođena je svim bojama ove zdrave mahunarke.
Juha od batata
Sastojci:
- 1 veći batat
- 1 veći crveni luk
- 1 veća mrkva
- 1 režanj češnjaka
- 8 žlica crvene leće
- 1 pakiranje kokosovog mlijeka
- 1 žličica kima
- 1 žličica suhog origana
- 1 čajna žličica kurkume u prahu
- sol i papar
- malo maslinovog ulja
- cca 1,5 l vode
Priprema:
1. Mrkvu i batat ogulite, luk i češnjak očistite, te svo povrće narežite na komade.
2. Na malo maslinovog ulja popržite povrće na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
3. Zatim dodajte origano i kim, kratko pržite, dodajte leću i vodu, posolite i popaprite, začinite kurkumom i stavite da se sve skupa kuha oko pola sata dok povrće potpuno ne omekša.
4. 10 minuta prije kraja dodajte i kokosovo mlijeko, te sve skupa dobro promiješajte i izblendajte štapnim mikserom
5. Po potrebi juhu procijedite kroz sito, te servirajte toplu s dodacima po želji.
Juha od rajčice
1. Juhu od rajčice napravite od domaćeg ketchupa koji pola-pola razrijedite vodom i samo ga ugrijete.
2. “Muffine od riže” sa slike pripremite s viškom skuhane riže koju pomiješate s naribanim parmezanom, napunite s njom silikonske kalupe za muffine (ili obične premažite s maslacem), još malo naribate parmezan na vrh svakog muffina i pečete 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 200º.
3. Servirate muffine u sredini tanjura i prelijete ih toplom juhom.
Juha od leće
Sastojci:
- 1 šalica crvene leće
- 1 pakiranje sjeckane rajčice (pelati)
- 1 veći crveni luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 povrtna kocka za juhu
- 1 lovorov list
- pola grčkog jogurta
- par listića svježeg začinskog bilja
- 2-3 dvopeka
- malo maslinovog ulja
Priprema:
1. Na malo maslinovog ulja popržimo sitno sjeckani luk i češnjak na laganoj vatri.
2. Zatim dodajemo pelate i leću te sve skupa podlijemo s toplom vodom.
3. Dodajemo povrtnu kocku, lovorov list, sve skupa malo posolimo i popaprimo, te kuhamo dok povrće ne omekša.
4. Izvadimo lovorov list, te izblendamo juhu štapnim mikserom.
5. Serviramo ju toplu s kockicama dvopeka i grčkim jogurtom sa začinskim biljem.
Potražite još odličnih recepata na blogu Chiarin tanjurić ili posjetite Facebook stranicu mame kuharice koja priprema zdrave obroke i slastice za svoju bebu i obitelj.