Dolaskom hladnijih dana, ugrijte sebe i svoje mališane zdravim i toplim obrocima. Donosimo vam pet recepata za ukusne i hranjive juhe od mahunarki
Juha od graha
Sastojci:
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 23 dkg bijeloga cannellini graha
- 1 celer
- 1 lovorov list
- 3 ili 4 stabljike peršina, bez listova
- 1 žlica limunova soka
- 1, 2 litra povrtnog temeljca
- sol
- svježe mljeven crni papar
- 3 luka kozjaka
- 6 dkg pancete
- 8 dkg ementalera ili goude
Priprema:
- Luk, luk kozjak i češnjak oljuštimo. Luk sitno nasjeckamo a češnjak zgnječimo. Luk kozjak tanko narežemo. Grah namočimo u vodi preko noći. Celer očistimo i nasjeckamo. Pancetu i sir nasjeckamo na male komadiće
- U tavi na dvije žlice maslinova ulja popržimo luk, miješajući, na slaboj vatri oko 10 minuta. Dodamo češnjak i pirjamo miješajući jednu minutu.
- Grah ocijedimo pa ga dodamo zajedno s celerom, lovorovim listom, peršinom, limunovim sokom i temeljcem. Pustimo da zavre, poklopimo i ostavimo da se lagano kuha uz povremeno miješanje 1 i 1/2 sata
- Izvadimo lovorov list pa juhu izmiksamo ručnim mikserom
- Lonac isperemo pa vratimo juhu. Posolimo i popaprimo
- U tavi zagrijemo preostalo ulje, popržimo luk kozjak i pancetu, miješajući, dok ne postanu hrskavi
- Juhu podgrijemo, dodajući malo vode ili temeljca ako je pregusta. Umiješamo sir
- Ulijemo je u zdjelice i svaku pospemo lukom kozjakom i pancetom
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Juha od leće
Sastojci:
- 1 glavica nasjeckanog crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- 150 g zelene suhe leće
- 200 g salse od rajčice
- 200 ml vode
- 1 grančica timijana
- maslinovo ulje
- sol
- kajenski papar
Priprema:
- Skuhajte leću u vodi (neslanoj), a može se upotrijebiti i kuhana leća iz staklenke
- Nasjeckajte luk i pirjajte ga na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckana dva režnja češnjaka i kratko popržite te dodajte kuhanu leću i timijan
- Sve zajedno kratko popržite i prelijte sa 200 g salse od rajčice i 200 ml vode
- Ostavite neka se kuha oko desetak minuta na laganoj vatri, posolite i po želji dodajte malo kajenskog papra
- Štapnim mikserom dobro izmiksajte juhu dok ne dobijete kompaktnu smjesu
Uz ovu juhu mogu se poslužiti i srdele pržene u rižinom brašnu čime ova juha postaje kompletan obrok!
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Juha od soje i graška
Sastojci:
- 200 grama smrznutog zrna soje
- 200 grama smrznutog graška
- 500 ml vrućeg povrtnog temeljca
- 6 komada mladog luka oguljenog i isjeckanog
- 1 svežanj bosiljka
- 1 rukohvat rukole (50 g)
- 300 ml napitka od soje
Priprema:
- U posudu stavite smrznutu soju, grašak, povrtni temeljac i mladi luk pa ostavite da zavrije i ključa pet minuta
- Dodajte bosiljak, listiće rukole i napitak od soje
- Pola mješavine izmiksajte dok ne postane glatka, a zatim sve zajedno umiješajte i zagrijte za posluživanje
Recept je preuzet s portala Zdravakrava.hr
Gusta juha od slanutka
Sastojci:
- 200 g slanutka
- 1 glavica luka
- 2 mrkve
- pola male glavice kelja
- sol, papar, mješavina začina
Priprema:
- Slanutak ostavite da se namače u vodi preko noći
- Stavite kuhati slanutak, mrkvu, luk, kelj te začine. Kuhajte oko sat vremena dok slanutak ne omekša
- Štapnim mikserom sve izmiksajte te prokuhajte još malo
Recept Dijane Kovačević preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Krem juha od graška i boba
Sastojci:
- 1/2 crvenog luka
- 200 grama boba
- 100 grama graška
- 100 grama nasjeckane mrkve
- 1 srednji krumpir
- Žlica maslinovog ulja
- Sol, papar, peršin
Priprema:
- Krumpir oguliti, narezati na manje komade i kuhati u vodi 15-20 minuta.
- Na žlici maslinovog ulja nekoliko minuta pirjati sitno nasjeckani luk pa dodati bob, grašak i mrkvu te pirjati 1-2 minute. Začiniti sa soli, svježe mljevenim paprom i peršinom
- Dodati vodu da prekrije sav sadržaj posude, zagrijati do vrenja pa kuhati još 6-8 min
- Povrću dodati ocijeđeni kuhani krumpir i sve zajedno usitniti štapnim mikserom do željene gustoće
Recept je preuzet s portala Gastro.hr