Papriku u obrok dodaje pregršt boja, ali i i fitonutrijenata, vitamina i minerala. Ako dijete ne želi jesti sirovu papriku, ponudite mu kajganu s paprikom. 'Narežite je na male kockice, kratko popržite na ulju dok ne omekša, dodajte jaje i promiješajte. Zbog fine arome, nije potrebno dodavati začine, osim blago posoliti', savjetuje nutricionistica Suzana Tomašević
Najbolja zaštitnica organizma
Mnogi će se iznenaditi kada saznaju da paprika sadrži više vitamina C nego naranča. "Dodavši papriku obrocima vašeg djeteta uveli ste zdravstvenu dobrobit ovog vitamina, koje uključuje osnaživanje imuniteta i zdravo zubno meso", objašnjava nutriconistica Suzana Tomašević.
Bez obzira na boju, sve vrste paprike su zdrave. "Crvena paprika sadrži 14 puta više beta-karotena od zelene, a dobar je izvor i antioksidanta likopena. Zelena paprika sadrži otprilike dva puta više folne kiseline od crvene. No, bez obzira na boju, sve još sadrže moćni zaštitnik organizma - vitamin C", zaključuje nutricionistica.
Juha od crvene paprike
Sastojci:
- 3 komada crvene paprike
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 1 crveni luk
- 2 žlice bijelog pšeničnog brašna
- 1.2 l pilećeg temeljca
- 3 komada crvene rajčice
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
Prepolovite paprike i izvadite sjemenke. Odrežite 4 tanka rezanca i grubo nasjeckajte ostatak paprika. Zagrijte ulje u velikoj posudi. Na laganoj vatri pržite luk i paprike dok ne omekšaju. Umiješajte brašno i pržite 2 minute, neprestano miješajući. Postupno dodajte juhu, zatim rajčice, sol i papar. Pustite da provri, miješajući, a zatim pokrijte i 20 minuta kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući. Maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađenu juhu miksajte dok ne dobijete donekle glatku smjesu. Miksanu juhu vratite u posudu i polako zagrijte. Ulijte u zagrijane zdjelice za juhu i ukrasite rezancima paprike. Odmah poslužite.
Trenutak prije posluživanja dodajte žlicu jogurta ili kiselog vrhnja, ili pospite nasjeckanim peršinom ili vlascem. Poslužite uz debele kriške integralnog kruha
Možete dodati i meso.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Brzi ljetni sataraš
Sastojci:
- 10 paprika
- 2 rajčice
- 3 luka
- 1 češnjak
- 2 male žlice soli
- papar
- peršin
Priprema:
Narezati luk na trakice te staviti pirjati na prethodno zagrijan lonac sa maslinovim uljem. Očistiti i narezati paprike na krupnije kocke, a rajčicu uroniti na 5 minuta u vruću vodu kako bi se jednostavnije skinula ljuska. Nakon što luk dobije prozirnu boju, ubaciti paprike i malo ih dinstati, a nakon toga zaliti mlakom mješavinom (2 dcl) vode i žličice vegete. posoliti i dodati češnjak. Oguliti rajčice, isjeckati ih i dodati u lonac. kuhati 10 minuta. Posoliti, popapriti te dodati peršin po želji i to je to. Poslužiti uz skuhanu rižu, kus kus ili bulgur.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Paprike punjene kozjim sirom
Sastojci:
- 250 grama svježeg kozjeg sira
- 1 kiselo vrhnje (10% masti )
- sol
- svježe mljeveni papar
- 3 dl maslinovog ulja
- 2 žlice limunovog soka
- 1 vezica bosiljka
Priprema:
Paprike operite i izvadite im sjemenke i žilice. U zdjeli pomiješajte svježi kozji sir s pola kiselog vrhnja ili manje (smjesa ne smije biti tekuća, ali mora biti glatka), začinite s malo soli i papra. Smjesu dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu i napunite paprike. U 3 dl maslinova ulja nakidajte listove svježeg bosiljka, dodajte sok od pola limuna, lagano posolite i popaprite. U plitku posudu posložite paprike, prelijte ih začinjenim maslinovim uljem, poklopite posudu i ostavite u hladnjaku najmanje 3 h kako bi se sastojci proželi. Poslužite uz svježi kukuruzni kruh.
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Zapečene paprike s rižom
Sastojci:
- 3 srednje paprike
- 1/2 šalice integralne riže
- 3 žlice maslinova ulja
- 4 mlada luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 šalica cherry rajčica
- 1 očišćena mrkva
- 1/2 šalice parmezana
- sol, papar, bosiljak
Priprema:
Skuhajte rižu tako da na pola šalice integralne riže stavite 1,5 šalicu hladne vode. Vodu posolite te pričekajte dok proključa, a kada proključa dodajte opranu rižu. Pričekajte da riža prokuha i zatim smanjite vatru tako da riža lagano ključa. Ne dižite poklopac i ne miješajte 15 do 20 minuta dok voda ne ispari. Rižu ostavite sa strane dok ne pripremite nadjev. Mladi luk narežite na kolutiće, a mrkvu na kolutiće pa zatim na četvrtine. Zagrijte maslinovo ulje u tavi te dodajte luk i cherry rajčice. Kada kožica rajčica i luk dobiju laganu smeđu boju dodajte mrkvu koju si prethodno kuhali oko 10 minuta kako bi malo omekšala. Bosiljak sitno nasjeckajte i dodajte u nadjev. Paprike prepolovite te im očistite unutrašnjost. U svaku papriku stavite 3 žlice nadjeva od riže, posipajte parmezanom te pokapajte maslinovim uljem. Pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta dok paprike ne omekšaju.
Recept je preuzet s portala Zdrava Krava, autorice Kristine Grofelnik
Salata od pečenih paprika
Sastojci:
- 1 kg crvenih rog paprika
- 1 češanj češnjaka
- maslinovo ulje
- aceto balsamico
- peršin
- sitna sol
Priprema:
Paprike oprati, raspoloviti i očistiti od koštica. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje i lagano ga nauljiiti maslinovim uljem. Poslažite ih tako da im je kožica okrenuta prema gore. Pecite ih oko sat vremena na 130 stupnjeva bez ventilatora (ovisno o veličini paprika i tvojoj pećnici) sve dok potpuno ne omekšaju. Ako niste sigurni možete ih probati probosti vilicom, kad prođu kroz papriku bez otpora gotove su. Izvadite paprike u veću posudu i pokrijte ih poklopcem da malo odstoje i ohlade se. Zatim pažljivo uz pomoć noža skinite kožicu s paprika. Oguljene paprike razrežite na pola i dodajte im jedan češanj sitno nasjeckanog češnjaka i žličicu nasjeckanog svježeg peršina. Promiješajte. Zatim dodajte obilato maslinovog ulja (dovoljno da prekrije paprike) te dvije žlice aceta balsamica. Promiješajte, a zatim pažljivo posolite na kraju. Ostavite da se mariniraju neko vrijeme, a zatim ih poslužite kao prilog.
Recept je preuzet s portala Zdrava krava, autorice Marinele Prodan