Školarci Prehrana školarca 26. kolovoza 2015.

5 šarenih recepata s paprikom: od juhe do salate

paprika dijete hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Papriku u obrok dodaje pregršt boja, ali i i fitonutrijenata, vitamina i minerala. Ako dijete ne želi jesti sirovu papriku, ponudite mu kajganu s paprikom. 'Narežite je na male kockice, kratko popržite na ulju dok ne omekša, dodajte jaje i promiješajte. Zbog fine arome, nije potrebno dodavati začine, osim blago posoliti', savjetuje nutricionistica Suzana Tomašević

paprika paprike recept | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najbolja zaštitnica organizma

Mnogi će se iznenaditi kada saznaju da paprika sadrži više vitamina C nego naranča. "Dodavši papriku obrocima vašeg djeteta uveli ste zdravstvenu dobrobit ovog vitamina, koje uključuje osnaživanje imuniteta i zdravo zubno meso", objašnjava nutriconistica Suzana Tomašević.

Bez obzira na boju, sve vrste paprike su zdrave. "Crvena paprika sadrži 14 puta više beta-karotena od zelene, a dobar je izvor i antioksidanta likopena. Zelena paprika sadrži otprilike dva puta više folne kiseline od crvene. No, bez obzira na boju, sve još sadrže moćni zaštitnik organizma - vitamin C", zaključuje nutricionistica.

paprika juha recept | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Juha od crvene paprike

Sastojci:

  • 3 komada crvene paprike
  • 1 žlica suncokretovog ulja
  • 1 crveni luk
  • 2 žlice bijelog pšeničnog brašna
  • 1.2 l pilećeg temeljca
  • 3 komada crvene rajčice
  • sol
  • svježe mljeveni papar 

Priprema:

Prepolovite paprike i izvadite sjemenke. Odrežite 4 tanka rezanca i grubo nasjeckajte ostatak paprika. Zagrijte ulje u velikoj posudi. Na laganoj vatri pržite luk i paprike dok ne omekšaju. Umiješajte brašno i pržite 2 minute, neprestano miješajući. Postupno dodajte juhu, zatim rajčice, sol i papar. Pustite da provri, miješajući, a zatim pokrijte i 20 minuta kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući. Maknite posudu s vatre i pustite da se ohladi. Ohlađenu juhu miksajte dok ne dobijete donekle glatku smjesu. Miksanu juhu vratite u posudu i polako zagrijte. Ulijte u zagrijane zdjelice za juhu i ukrasite rezancima paprike. Odmah poslužite.
Trenutak prije posluživanja dodajte žlicu jogurta ili kiselog vrhnja, ili pospite nasjeckanim peršinom ili vlascem. Poslužite uz debele kriške integralnog kruha 

Možete dodati i meso.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

paprika sataraš recept | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Brzi ljetni sataraš

Sastojci:

  • 10 paprika
  • 2 rajčice
  • 3 luka
  • 1 češnjak
  • 2 male žlice soli
  • papar
  • peršin

Priprema:

Narezati luk na trakice te staviti pirjati na prethodno zagrijan lonac sa maslinovim uljem. Očistiti i narezati paprike na krupnije kocke, a rajčicu uroniti na 5 minuta u vruću vodu kako bi se jednostavnije skinula ljuska. Nakon što luk dobije prozirnu boju, ubaciti paprike i malo ih dinstati, a nakon toga zaliti mlakom mješavinom (2 dcl) vode i žličice vegete. posoliti i dodati češnjak. Oguliti rajčice, isjeckati ih i dodati u lonac. kuhati 10 minuta. Posoliti, popapriti te dodati peršin po želji i to je to. Poslužiti uz skuhanu rižu, kus kus ili bulgur. 

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

paprika sir recept | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Paprike punjene kozjim sirom

Sastojci:

  • 250 grama svježeg kozjeg sira
  • 1 kiselo vrhnje (10% masti )
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 3 dl maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 vezica bosiljka

Priprema:

Paprike operite i izvadite im sjemenke i žilice. U zdjeli pomiješajte svježi kozji sir s pola kiselog vrhnja ili manje (smjesa ne smije biti tekuća, ali mora biti glatka), začinite s malo soli i papra. Smjesu dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu i napunite paprike. U 3 dl maslinova ulja nakidajte listove svježeg bosiljka, dodajte sok od pola limuna, lagano posolite i popaprite. U plitku posudu posložite paprike, prelijte ih začinjenim maslinovim uljem, poklopite posudu i ostavite u hladnjaku najmanje 3 h kako bi se sastojci proželi. Poslužite uz svježi kukuruzni kruh.

Recept je preuzet s portala Gastro.hr

paprika paprike riža recept | Author: Kristina Grofelnik Foto: Kristina Grofelnik

Zapečene paprike s rižom

Sastojci:

  • 3 srednje paprike
  • 1/2 šalice integralne riže
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 4 mlada luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 šalica cherry rajčica
  • 1 očišćena mrkva
  • 1/2 šalice parmezana
  • sol, papar, bosiljak

Priprema:

Skuhajte rižu tako da na pola šalice integralne riže stavite 1,5 šalicu hladne vode. Vodu posolite te pričekajte dok proključa, a kada proključa dodajte opranu rižu. Pričekajte da riža prokuha i zatim smanjite vatru tako da riža lagano ključa. Ne dižite poklopac i ne miješajte 15 do 20 minuta dok voda ne ispari. Rižu ostavite sa strane dok ne pripremite nadjev. Mladi luk narežite na kolutiće, a mrkvu na kolutiće pa zatim na četvrtine. Zagrijte maslinovo ulje u tavi te dodajte luk i cherry rajčice. Kada kožica rajčica i luk dobiju laganu smeđu boju dodajte mrkvu koju si prethodno kuhali oko 10 minuta kako bi malo omekšala. Bosiljak sitno nasjeckajte i dodajte u nadjev. Paprike prepolovite te im očistite unutrašnjost. U svaku papriku stavite 3 žlice nadjeva od riže, posipajte parmezanom te pokapajte maslinovim uljem. Pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta dok paprike ne omekšaju. 

Recept je preuzet s portala Zdrava Krava, autorice Kristine Grofelnik

paprika recept | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Salata od pečenih paprika

Sastojci:

  • 1 kg crvenih rog paprika
  • 1 češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • aceto balsamico
  • peršin
  • sitna sol

Priprema:

Paprike oprati, raspoloviti i očistiti od koštica. Na lim za pečenje staviti papir za pečenje i lagano ga nauljiiti maslinovim uljem. Poslažite ih tako da im je kožica okrenuta prema gore. Pecite ih oko sat vremena na 130 stupnjeva bez ventilatora (ovisno o veličini paprika i tvojoj pećnici) sve dok potpuno ne omekšaju. Ako niste sigurni možete ih probati probosti vilicom, kad prođu kroz papriku bez otpora gotove su. Izvadite paprike u veću posudu i pokrijte ih poklopcem da malo odstoje i ohlade se. Zatim pažljivo uz pomoć noža skinite kožicu s paprika. Oguljene paprike razrežite na pola i dodajte im jedan češanj sitno nasjeckanog češnjaka i žličicu nasjeckanog svježeg peršina. Promiješajte. Zatim dodajte obilato maslinovog ulja (dovoljno da prekrije paprike) te dvije žlice aceta balsamica. Promiješajte, a zatim pažljivo posolite na kraju. Ostavite da se mariniraju neko vrijeme, a zatim ih poslužite kao prilog.

Recept je preuzet s portala Zdrava krava, autorice Marinele Prodan

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.