Vrtić Prehrana djeteta 26. kolovoza 2019.

Jaja su još važnija za rast i razvoj djeteta nego što se do sad mislilo

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje je pokazalo da jedno jaje na dan kod djece može prepoloviti rizik od zaostajanja u rastu te još više rizik od pothranjenosti

Svako jutro jedno jaje snagu daje, a od njega djeca i rastu, tvrde znanstvenici koji su proveli šestomjesečno istraživanje među djecom u Ekvadoru i nedavno objavili rezultate istraživanja u časopisu Pediatrics. Naravno, studija prvenstveno govori o pothranjenoj djeci koja su bila preniskog rasta za svoju dob i ističe se da su jaja, bez obzira na to kako su spravljana, potaknula da narastu do zdrave visine.

Možda te zanima... Vodič kroz rast i razvoj djeteta od rođenja do puberteta Beba

Znanstvenici su pošli od pretpostavke da su prve dvije godine života ključne za razvoj i rast djeteta te da je zaostajanje u razvoju u toj dobi uglavnom nepovratno. Loša prehrana je vodeći uzrok zaostajanja u razvoju djece, zajedno s nekim dječjim bolestima i infekcijama.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 155 milijuna djece mlađe od pet godina je zakržljalo ili su preniska za svoju dob, s tim da većina njih živi u zemljama s niskim i srednjim prihodima. 

Studija provedena u ruralnim gorama Ekvadora obuhvatila je djecu u dobi između 6 i 9 mjeseci. Istraživači su obuhvatili 163 majke s djecom te dobi, koja su inače bila zdrava. Djeca su izmjerena i vagana, što je ponovljeno nakon šest mjeseci. Obitelji su posjećivane jednom tjedno, kako bi se pratilo zdravlje beba, s tim da je svaka obitelj na tjednoj razini dobivala za njih i zalihu jaja za tjedan dana. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Na kraju šestomjesečne studije istraživači su proučavali jesu li djeca koja su dobila jaja imala manji rizik od toga da budu slabije visine i težine od ostale djece, što bi ukazivalo na sporiji rast i razvoj. 

Na početku istraživanja, 37 posto djece koja su kasnije dobivala po jedno jaje na dan bilo je usporenog rasta, dok je u kontrolnoj grupi bilo 26 posto takve djece. Do kraja studije, to se značajno promijenilo: u skupini djece koja je dobivala po jedno jaje na dan bilo je 21 posto djece s usporenim rastom, dok je u kontrolnoj skupini već bilo 29 posto djece koja zaostaju u rastu i razvoju. 

Uzimajući u obzir i druge čimbenike, djeca koja su dobivala jaja u konačnici su imala oko 47 posto manji rizik od toga da će na kraju studije biti zaostala u razvoju te čak 74 posto manju vjerojatnost da će biti pothranjena.

Jaja su vrlo hranjiva, ali mogu izazvati alergije

Prof. dr. Mary Fewtrell, voditeljica odsjeka za nutricionizam na Royal koledžu za pedijatriju i dječje zdravlje u Londonu dodaje da je jaje vrlo hranjiva hrana koja se može uvesti kao dio raznolike prehrane, nakon što majka odluči započeti komplementarnu prehranu, no nikako ga ne smijemo uvoditi prije četvrtog mjeseca. Ona kaže kako u nekim slučajevima jaje može izazvati alergiju, pa roditelji moraju voditi računa da ih tada isključe iz prehrane.

Možda te zanima... Koje alergije djeca prerastu, a koje su opasne za zdravlje? Vrtić

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje majkama diljem svijeta isključivo dojenje u prvih šest mjeseci, a nakon toga treba započeti s uvođenjem hrane, uz dojenje do dobi od dvije godine, pa i dulje.

Pritom se ističe kako je važno da djeca imaju različitu hranu u svojoj prehrani, ne samo zato što će tako osigurati sve vrijedne nutrijente, nego će se i upoznavati  sa širokim rasponom tekstura i okusa hrane.

Dakle, prehrana može uključivati jaja, ali istodobno mora sadržavati i mahunarke, grah, ribu mliječne proizvode i meso, ističu stručnjaci, prenosi portal 1Million Health Tips. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.