Trudnoća Trudnica 24. rujna 2023.

Zašto bi trudnice trebale redovito jesti jaja?

Foto: Unsplash/Daniela Constantini
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kolin iz jaja razvija središnji živčani sustav bebe u maternici, mozak i leđnu moždinu te utječe na sposobnost učenja

Godinama su jaja bila na lošem glasu - zbog straha od salmonele i jer se smatralo da imaju puno kolesterola. Europska organizacija za sigurnost hrane (EFSA) sad kaže da su jaja glavni izvor kolina - hranjive tvari iz skupine B-kompleksa.

On je posebno potreban trudnicama jer je važan za stvaranje i razvoj središnjeg živčanog sustava bebe u maternici. Ključan je i za mozak, leđnu moždinu te za sposobnost učenja. Veći unos kolina tijekom drugog tromjesečja pokazao je čak i povezanost s boljom vizualnom memorijom kod djece u dobi od sedam godina. EFSA preporučuje unos 400 mg kolina na dan.

Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća

Prosječno veliko jaje ima 144 mg, pa dnevne potrebe odrasle osobe zadovoljavaju dva veća ili manja jajeta, a maloj djeci dovoljno je jedno. Malen unos kolina često je povezan s raznim bolestima jetre, kardiovaskularnim bolestima i neurološkim poremećajima. Dosad u Europskoj uniji nije bilo regulative o unosu kolina jer se smatralo da ga možemo dovoljno proizvesti ili unijeti uobičajenom prehranom, no ispostavilo se da nije tako i da ga treba dodatno unositi.

Inače, istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da više od 90 posto ljudi unosi manje od preporučene dnevne količine kolina. Najbolji izvor kolina u prehrani, osim jaja, su goveđa jetra.

trudnica prehrana Možda te zanima... Trudnička prehrana po tromjesečjima Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.