Vrtić 26. travnja 2024.

Ovo je 7 navika uz koje je lakše odgojiti sretnu i uspješnu djecu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odgojiti sretno i uspješno dijete nije niti približno lako kako se čini. Svaki će roditelj prihvatiti bilo kakav savjet samo da bi pokušao to postići po bilo koju cijenu. Pa isplati se pokušati i ovo.

Želimo da naša djeca budu sretna i uspješna, to je sve. Samo to? Ma, ništa lakše, istina? Naravno, ironija je očita. Jer malo je tog toliko teško i zahtjevno kao odgojiti sretno i uspješno dijete. Ne samo da je teško, nego nekad nemamo niti dokaze niti potvrde za to što činimo, pa nemamo pojma jesmo li na dobrom putu da naša djeca jednom budu sretna i uspješna.

Možda te zanima... Pedijatar podijelio tajnu odgoja sretne djece – potvrđeno je istraživanjem i jednostavno! Školarci

Postići da tvoja djeca odrastu u sretne i uspješne ljude, na kraju krajeva, jedan je od glavnih pokazatelja činjenice da smo dobri roditelji, a to je ono čemu svi težimo. A jedan od ključeva za sreću i ispunjenost je upravo uspjeh, na koji ga god mi način odlučili definirati.

Sve to zvuči odlično i čini se sasvim izvedivo. No, kako točno možeš pomoći svojoj djeci da odrastu u ljude koji se osjećaju sretnima, ispunjenima i uspješnima? Nećemo si lagati, odgovor na to pitanje nije jednostavan niti univerzalan. Stručnjaci u Velikoj Britaniji provodili su desetljećima cijeli niz longitudinalnih studija kako bi otkrili tajnu sreće. Više od 70 000 parova roditelja i djece praćeno je tijekom njihovih života, a bilježili su njihove podatke o obrazovanju, zaposlenju, kognitivnim sposobnostima, fizičkom i mentalnom zdravlju te obitelji i roditeljstvu.

Pet generacija djece kasnije, to je najdugotrajnije istraživanje ljudskog razvoja na svijetu. Cilj tog istraživanja bio je utvrditi zašto neka djeca napreduju, a druga ne - i kakvu su ulogu njihovi roditelji igrali u njihovom cjelokupnom uspjehu.

7 navika za sreću

Iako se nikako ne može zanemariti individualne razlike, Helen Pearson, autorica knjige The Life Project, knjige koja se temelji na tim studijama, kao i popularna TED govornica, kaže da sedam roditeljskih ponašanja, odnosno navika čini najveću razliku.

To bi bilo ovih 7 navika koje rade roditelji djece koja su uspješna i sretna:

  • Razgovaraju sa svojom djecom i slušaju ih
  • Uzvraćaju toplinom svojoj djeci
  • Dijele s djecom ambicije za njihovu budućnost
  • Uče ih brojevima i slovima
  • Vode ih na izlete i u posjete
  • Čitaju im i potiču ih na čitanje iz užitka
  • Uspostavljaju i pridržavaju se redovnog vremena za spavanje

Čini ti se kao da je sve ovo vrlo očigledno i logično? Apsolutno. No ipak, kao što znamo, nekad je ono najjednostavnije i najlogičnije zapravo vrlo moćno. Već smo toliko puta utvrdili da je važno razgovarati sa svojom djecom i slušati ih. Studije su pokazale da nije bitno koliko vremena provodimo točno razgovarajući s djecom, nego je bitno da dok to činimo nismo rastreseni, nego usredotočeni na djecu.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Isto vrijedi za čitanje djeci dok su mala, te poticanje na čitanje kasnije u životu. Studija provedena na više od 160.000 odraslih u 31 zemlji otkrila je da što je više knjiga bilo prisutno u domovima sudionika u djetinjstvu, to su oni kao odrasli postajali vještiji u tri važna područja: pismenosti, matematici i korištenju tehnologije za komunikaciju, prikupljanje i analizu informacija. Osamdeset knjiga rezultiralo je „prosječnim“ razinama, pri čemu se stručnost sve više poboljšavala kod djece koja su bila izložena količini od oko 350 knjiga, nakon čega bi bila vrlo visoka.

Čitanje iz užitka je važno

Podaci iz britanske skupine također pokazuju da djeca koja čitaju iz užitka do dobi od 10 godina imaju veću vjerojatnost da će biti bolja u školi - ne samo u materinjem jeziku, već i u predmetima poput matematike - tijekom ostatka svog obrazovanja.

Što se spavanja tiče, studija koja je trajala 80 godina pokazuje da djeca koja idu spavati u različito vrijeme imaju veću vjerojatnost da će imati problema u ponašanju. Ipak, kada pređu na redovno vrijeme spavanja, mnogi pokazuju poboljšanja u ponašanju. Studija iz 2011. objavljena u časopisu Sleep Medicine otkrila je da neredoviti odlazak u krevet može poremetiti prirodne tjelesne ritmove i uzrokovati nedostatak sna, loše utječući na sazrijevanje mozga i sposobnost reguliranja određenih ponašanja.

No, bez obzira na sve ove rezultate, postoji jedno upozorenje za sva ova otkrića: djeca rođena u siromaštvu ili nepovoljnom položaju imaju manje šanse za napredovanje.

I dok im dobro roditeljstvo ponekad može pomoći da prevladaju rane nedostatke i pobijede izglede koji su protiv njih, studija pokazuje da dobro roditeljstvo smanjuje obrazovni jaz između imućne i siromašne djece za samo oko 50 posto. Start nije jednak za sve i to čini razliku, nažalost.

No, srećom, važno je i dobro roditeljstvo, bez obzira na okolnosti.

Možda te zanima... Ovo je najbolji način kako možeš pomoći djeci da shvate da mogu rasti i uspjeti Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci