Školarci 27. ožujka 2024.

Školski nasilnici više zarađuju kasnije u životu? Pokazalo je istraživanje i nije fer!

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Školski nasilnici vjerojatno će kasnije u životu imati poslove s višim plaćama. Pokazalo je to novo istraživanje koje je u mnogima izazvalo ljutnju, možda najviše zbog onog da im se ne vrati ono što rade…

Sve se vraća, sve se plaća. Karma je – znaš već. Dobro se dobrim vraća. Sve su to poslovice i izreke i uvjerenja prema kojima nastojimo živjeti i koje nastojimo usaditi našoj djeci u svijest. A sve kako bismo i sebe i djecu potaknuli da činimo dobro, da ne činimo zlo, da ustrajemo u dobrim namjerama čak i kad nam je najteže. I ma koliko nas život uvjeravao nekad u suprotno, ne odustajemo od tog.

Možda te zanima... Učiteljica: Ovo su znakovi 'suptilnog maltretiranja' koje vidim u svojoj učionici Školarci

No, što napraviti kad crno na bijelom vidimo dokaz da… baš i nije tako? Što kad vidiš da nasilnicima život ne vrati tu pljusku koju su oni dali nekom drugom, nekom tvom? I dalje vjeruješ u dobro, ali osjećaš određenu dozu ljutnje. I to je u redu.  

Istraživanje koje je ovih dana objavio britanski Institut za društvena i ekonomska istraživanja potaknulo je upravo to – ljutnju, pa čak i bijes u mnogima. To je istraživanje, naime, pokazalo da su djeca koja su pokazivala određene vrste problematičnog ponašanja u školi, uključujući ispade bijesa i zadirkivanje ili maltretiranje drugih, imala kasnije u životu, u svojim 40-ima, veće prihode od svojih poslova. I ne samo to, nego su također djeca s „problemima u ponašanju“ u školi također izjavila da su zadovoljnija svojim poslom.

Ovo je rečenica koja će samo napraviti stanku i zamijeniti sve one silne riječi koje ne smijemo napisati iz čiste pristojnosti.

S druge strane, djeca koja su se borila s uspostavljanjem i zadržavanjem pažnje i uspostavljanjem odnosa sa svojim kolegama iz razreda završila su na lošijim položajima na tržištu rada i bila su manje zadovoljna poslom i životom. Pored tog, s ovim lošijim rezultatima na tržištu rada bili su povezani i neuspjeh u izvršavanju zadataka i emocionalni problemi poput tjeskobe.

Dugogodišnja studija

U ovoj su studiji korišteni podatci iz britanske studije iz 1970. godine, za usporedbu širokog raspona ponašanja i vještina koje su prijavili učitelji u dobi od 10 i 16 godina, s obrazovnom razinom, primanjima, radnim vremenom i zanimanjem do dobi od 46 godina.

Društvene i emocionalne vještine identificirane kod djece školske dobi mogle bi pomoći u predviđanju raznih aspekata kasnijeg života, pokazalo je istraživanje. Studija je uzela u obzir socioekonomske detalje kao što su prihod obitelji, zaposlenost roditelja i obrazovni status.

Autori studije upozorili su nakon ovih rezultata da je nužno potrebno preispitati način na koji škole discipliniraju djecu.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

„Moguće je da je ono što se često identificira kao agresivno ponašanje zapravo adaptivni odgovor na konkurentsko okruženje,“ kažu oni, te pojašnjavaju: „Umjesto pristupa kroz kazne, moglo bi se više usredotočiti na razumijevanje uzroka ometajućeg ponašanja, a učitelji bi mogli biti obučeni da prepoznaju strategije koje pomažu djeci da usmjere te tendencije na načine koji bolje odgovaraju prostoru škole.“

U studiji su korišteni podaci o gotovo 7000 ljudi rođenih 1970. godine čije je živote pratila britanska studija. Za tu su djecu korišteni podatci, odnosno izjave i mišljenja učitelja i profesora o njima. „Otkrili smo da su ona djeca za koju su učitelji smatrali da imaju problema s pažnjom, odnosima s vršnjacima i emocionalnom nestabilnošću u budućnosti zarađivala manje, kao što smo i očekivali, ali smo bili iznenađeni kada smo pronašli jaku vezu između agresivnog ponašanja u školi i viših primanja u školi. kasnijem životu,” rekla je prof. Emilia Del Bono, jedna od autorica studije.

Pa dobro, zašto?!

Jedna od teorija je da su učionice često mjesta u kojem vlada natjecateljska atmosfera, pa se neka djeca bolje, neka lošije prilagode kako bi pobijedila u tom natjecanju. Neka djeca to čine – agresijom, a zatim to prenesu na radno mjesto gdje se nastavljaju agresivno natjecati za najbolje plaćene poslove. „Možda bismo trebali preispitati disciplinu u školama i pomoći da se ova karakteristika kod djece kanalizira na pozitivniji način,” rekla je Del Bono.

Ipak, daljnja analiza pokazala je da su do 16. godine oni s problemima u ponašanju bili društveniji kao tinejdžeri te je bilo vjerojatnije da će pušiti i biti uhićeni u nekom trenutku života.

Ovi rezultati pokazuju jednu stvar, ali s druge strane je razum i činjenica da se ne očekuje da roditelji potiču djecu na loše ponašanje, naravno, kako bi kasnije više zarađivali. Ma koliko se to pokazalo nekad pogrešnim, važno je ustrajati u dobroti, te sankcionirati nasilništvo.

Ono što se studijom nije proučavalo, odnosno što se iz studije nije moglo doznati je jesu li djeca koja su bila agresivna, pokazivala jednako ili slično ponašanje i u odrasloj dobi.

Možda te zanima... Ne budite naivni, naučite djecu da se brane u svakom pogledu – i da vrate. Trebat će im. Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.