Školarci 03. siječnja 2024.

Želiš motivirati svoje dijete? Pokušaj slijediti ovih 10 koraka

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što motivira tvoje dijete? Što motivira tebe? Svi smo svjesni da nekad motivaciju nije lako naći ni nama, a posebno ne njima koji ne vide zapravo taj cilj do kojeg mogu doći uz malo motivacije…

Neka su djeca motivirana više, neka manje. Baš kao i odrasli. Možemo čak reći da su danas djeca puno manje motivirana nego generacija današnjih roditelja, posebno onih starijih. Možda baš zato što se roditelji nekad nisu trudili motivirati djecu, nego su imali neke sasvim druge metode. No, ostat ćemo na tom da su neka djeca više, a neka manje motivirana – odnosno kod nekih to ide lakše, a kod nekih teže.

Možda te zanima... Znaš li da je zapravo opasno govoriti djetetu da – može baš sve? Evo i zašto Školarci

Nekima treba mali poguranac, mali poticaj, nekad malo veći, kako bi krenuli u smjeru u kojem bi trebali – ne samo zato što mi tako mislimo da treba, nego zato što znamo da je to dobro za njih. Ipak, treba imati i granicu i ne gurati ih previše, jer bi i previše gurkanja i previše motiviranja nekad moglo biti čak i povod za odustajanje ili otpor, što nikako ne želimo. Najbolje je biti blag i ne posezati previše niti za nagradama, a posebno ne za kaznama, te njegovati i poticati unutarnju motivaciju djeteta.

Ako želiš znati kako motivirati svoje dijete, pogledaj ovih 10 koraka za poticanje motivacije.

1. Postavite ciljeve.

Neka oni sami postave ciljeve. Napravite zajedno popis kratkoročnih ciljeva i popis dugoročnih ciljeva. Prođite kroz popis i provjerite jesu li ti ciljevi dostižni, te utvrdite da zahtijevaju napor da bi ih se postiglo. I svakako pomogni djetetu odabrati prave ciljeve.

2. Napravite plan.

Da biste postigli ciljeve, potreban vam je plan. Pomogni djetetu osmisliti strategiju za postizanje svojih ciljeva. Napravite zajedno korak po korak plan kako doći do njih.

3. Neka bude konkurencije.

Potakni zdravu konkurenciju. Navijaj za svoje dijete da pobijedi drugog trkača u utrci ili da odnese kući pehar s natjecanja u karateu. Neka među vama postoji natjecanje u pozitivnosti i snazi, a nikada u negativnosti i slabosti prema drugom natjecatelju. Zazire li tvoje dijete od konkurencije?

4. Pokaži zanimanje.

Saznaj više o interesima svog djeteta. Razgovaraj s djetetom o njima i slušaj ga. To će pokazati djetetu da ti je stalo i da može slobodno razgovarati s vama o onome u čemu uživa.

5. Proslavite postignuća.

Kada dijete ostvari svoje ciljeve, daj mu do znanja da si ponosna. Proslavite zajedno ove uspjehe. Nagradi svoju djecu za njihov naporan rad. Ali uvijek imaj na umu, ponavljamo, da je osjećaj postignuća najbolja nagrada.

6. Otkrijte strast.

Potakni dijete da otkrije ono što ga ili nju zanima. Možda ovo neće uspjeti odmah, možda će trebati truda. Podrži svoje dijete na putu prema ono što je njegova ili njezina strast i potakni ga da nastavi sve dok ne sazna o čemu se radi.

7. Ohrabri.

Neka dijete zna da vjeruješ u njega ili nju. Reci mu/joj kako će biti sjajni. Odbaci svaku djetetovu sumnju u sebe ili strahove koje možda ima.

8. Zadrži pozitivu.

Zadrži pozitivan i optimističan pogled na svoju djecu. Ako vide strah ili sumnju u tvojim očima, vjerojatno će lako izgubiti samopouzdanje. Tvoj pozitivan pristup uljepšat će i njihov pogled na sebe i njihove uspjehe.

9. Istakni pritisak vršnjaka.

Povremeno i u malim dozama pritisak vršnjaka nije loša stvar. To može potaknuti dijete da bude bolje u školi ili sportu jer želi ići ukorak sa svojim prijateljima. Međutim, pripazi da stres zbog pritiska vršnjaka ne postane prevelik.

10. Potakni uzbuđenje.

Potakni dijete da se uzbudi zbog svojih ciljeva i ambicija. Pokaži da si i ti uzbuđena zbog njih. Pozitivna energija i adrenalin potaknut će dijete da nastavi s napornim radom i bude zadovoljno uloženim trudom.

Možda te zanima... 4 načina na koja možeš pomoći djetetu kad se razočara – i 1 koji treba izbjegavati Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.