Školarci 13. ožujka 2024.

Ovo je najbolji način kako možeš pomoći djeci da shvate da mogu rasti i uspjeti

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji nisu uvijek sigurni kako najbolje potaknuti razvoj svoje djece i pomoći im da izvježbaju svoj mozak. Dobra vijest je da se puno može postići samo na jedan način: treba pomoći djeci da usvoje način razmišljanja usmjeren ka rastu.

Kad je naš način razmišljanja usmjeren na rast, odnosno kad razmišljamo tako da vjerujemo da možemo rasti, tada vjerujemo da je naša sposobnost učenja neograničena. Nasuprot tom, pak, možemo isto tako razmišljati na način da je naš razvoj mozga fiksan, odnosno da smo ili rođeni s određenim talentima i snagama ili nismo, te da ne možemo ništa učiniti u vezi s tim.

Možda te zanima... Ne tražite 5.0! Prvašići trebaju znati da su ocjene pokazatelj samo trenutačnog uspjeha Školarci

Svi mi možemo razmišljati na oba načina i zapravo mijenjamo s jednog na drugi na temelju situacije. Ključno je potruditi se i raditi na tom da što veći dio vremena razmišljamo na način da vjerujemo da možemo rasti i napredovati. I upravo to je ono što želimo i trebamo naučiti i svoju djecu ako želimo da uspiju. Istraživanja su pokazala da to može drastično poboljšati njihov stav, angažman i učinak.

Evo pet načina na koje možeš kod svog djeteta potaknuti način razmišljanja usmjeren ka rastu:

1. Podijeli priče o ustrajnosti

Ponekad je djeci neugodno zbog njihovih neuspjeha ili borbi jer vjeruju da odraslima sve ide lako. Budući da je pripovijedanje jedan od najsnažnijih načina prenošenja lekcija kad su djeca u pitanju, možeš upotrijebiti priče da im pokažeš da to nije tako i podučiš kako razmišljati o rastu.

Takve priče pomažu djeci vidjeti da gotovo sve što vrijedi učiniti obično uključuje malo borbe, osobito na početku.

2. Razgovaraj o svojim omiljenim pogreškama

Kada razmišljamo na način da vjerujemo da možemo rasti, tada se ne bojimo pogrešaka jer ne vjerujemo da one odražavaju našu urođenu sposobnost. Umjesto toga, pogrešne korake vidimo kao prilike za učenje. Nabroji djetetu svoje omiljene pogreške i ponavljaj ih često. Možete čak napraviti popis tvojih omiljenih pogrešaka.

To može napraviti i cijela obitelj, na primjer za vrijeme obroka. Neka svaki član obitelji ispriča o svojoj omiljenoj pogrešci, a neka dio priče bude i ono što su naučili iz toga. To mogu biti lagani, zabavni razgovori u kojima se možemo smijati svojim pogreškama. Kroz te razgovore možemo prihvatiti svoje pogreške i prigrliti ono što nas mogu naučiti.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

3. Podsjeti djecu koliko su daleko stigla

Djeca se često posebno usredotoče na neuspjeh ili borbu koju proživljavaju u sadašnjem trenutku, gubeći iz vida uspjeh koji su postigla u prošlosti. Ako se tvoje dijete osjeća obeshrabreno, podsjeti ga na put kojim je krenulo na samom početku i na prepreke koje je svladalo kako bi stiglo tu gdje je sada. Na primjer: „Sjećaš li se kada ti je bilo teško naučiti čitati? Sada sama čitaš cijela poglavlja!“

Mnoga djeca — od male djece do tinejdžera — vole kada ih se podsjeća na to kakvi su bili kad su bili mlađi i kako su se razvijali tijekom vremena. Ovaj razgovor također pokazuje da ih cijeniš kao pojedince sa svojim vlastitim putanjama rasta.

4. Pitaj svoju djecu u čem trebaju podršku

Ako želiš provjeriti postoji li područje u kojem je djetetu potrebna dodatna podrška ili pomoć, pokušaj pitati nešto poput: „Dakle, s kojim se izazovima trenutno suočavaš?“ Kad pitanje postaviš na ovaj način, to će djetetu dati do znanja da se u bilo kojem trenutku svatko od nas s nečim bori. Možeš i ti podijeliti nešto s čime se boriš, a zatim pitati dijete s čime se suočava.

Kad djetetu pomažeš da iskoristi svoj način razmišljanja o rastu nije samo poticaj da izdrži ili da se više trudi. Radi se o tome da na taj način djetetu daješ do znanja da ima resurse i podršku koja mu je potrebna da bude uspješno.

5. Neka bude zabavno

Oblikovanje načina razmišljanja tvoje obitelji je grupni rad, ali ne mora biti ozbiljno ili teško. Na primjer, jedna aktivnost koja može biti i zabavna i učinkovita jest uključiti cijelu obitelj u osmišljavanje slogana ili mantre, poput "Volimo učiti!" ili "Možeš rasti!"

Kada učenje i rast vidimo kao užitak, vjerojatnije je da ćemo htjeti obaviti posao koji je potreban da to postignemo.

Možda te zanima... Zaposlene majke odgajaju odgovorniju i uspješniju djecu, potvrdilo istraživanje s Harvarda Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.