Školarci 23. listopada 2022.

Istraživanje tvrdi da postoji jedna važna stvar koja pomaže učenicama da budu uspješniji u školi

Foto: shutterstock : Istraživanje otkriva što utječe na školski uspjeh
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Aktivna igra, kretanje i tjelesna aktivnost izuzetno su važni!

Zašto je fizička aktivnost neophodna za djecu? Prije svega, ljudsko tijelo je stvoreno za kretanje, a tjelesna aktivnost je prirodna potreba organizma. Nažalost, suvremeni način života je promijenio životne navike, ne samo odraslih nego i djece, koja sve više borave pred ekranima i sve su manje aktivna. Stručnjaci smatraju da poticanje djece na kretanje ima višestruki utjecaj. Ono razvija njegova fizička, motorička, kognitivna i emocionalna obilježja.

Recentno istraživanje je otkrilo da su fizički aktivniji učenici osnovnih škola u prosjeku imali bolje rezultate u vizualnim i čitalačkim aktivnostima i pamćenju od onih koji nisu bili aktivni. Znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham Trent promatrali su 104 učenika u dobi od devet do jedanaest godina koji su obavljali niz zadataka kognitivnih funkcija neposredno nakon tjelovježbe i nakon odmora od 45 minuta, prenosi Medicalxpress.

Možda te zanima... Djeca trebaju pronaći vlastite interese, a ne one koje im roditelji odaberu Školarci

Pojačana fizička aktivnost dovodi do boljih rezultata

Otkrili su da se skup mentalnih vještina koje uključuju radnu memoriju, fleksibilno razmišljanje i samokontrolu postepeno poboljšavaju odmah nakon fizičke aktivnosti. Djeca koja su obavljala takvu aktivnost prije izvršavanja kognitivnih zadataka su pet do deset posto brže dolazila do točnih rješenja.

Istraživači su također otkrili da se djeci posebno svidjela fizička aktivnost prije rješavanja, društveni aspekt koji je prisutan u tome, kao i činjenica da se to radilo na otvorenom. To sugerira da bi tjelovježba mogla biti učinkovit i održiv način za povećanje tjelesne aktivnosti, kondicije, a posljedično i mentalnih sposobnosti kod djece. Vodeći istraživač dr. Simon Cooper, izvanredni profesor na Fakultetu znanosti i tehnologije Sveučilišta Nottingham Trent, kazao je: "Naš rad pokazuje važnost redovitih mogućnosti tjelesne aktivnosti u školama, ne samo za zdravlje već i za školski uspjeh i akademska postignuća."

Studija je objavljena u časopisu Psychology of Sport and Exercise, a danas 13.379 škola diljem svijeta sudjeluje u ovom programu pod nazivom Daily Mile. Projekt je najpopularniji je u Velikoj Britaniji, gdje sudjeluje više od 8000 škola. Ovaj program mogao bi pomoći u promicanju zdrave tjelesne težine kod djece i da pomaže tinejdžerima u pobjeđivanju depresije. "Jedan od temeljnih ciljeva zaklade je pružiti djeci priliku da uživaju u redovitoj tjelesnoj aktivnosti kako bi poboljšali svoju kondiciju. Znanje da poboljšana kondicija može poboljšati kognitivne sposobnosti djece je izuzetno važna poruka koju trebaju čuti svi roditelji", zaključuje Cooper. 

Možda te zanima... Evo zašto je dobro da tvoje dijete vozi bicikl i kako paziti na sigurnost Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.