Školarci 29. kolovoza 2023.

Želiš da ti dijete bude uspješnije u školi? Neka hoda ili vozi bicikl do škole!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nije neka tajna da kretanje pozitivno utječe na razvoj mozga. No, na neke situacije niti ne pomišljamo nekad kao na prilike za kretanje i učenje, a zapravo to itekako jesu. Kao put do škole.

Jutro je uvijek burno vrijeme u obiteljskim domovima u kojima su školarci. Nedavno smo baš pisali o tome koliko roditelji vremena potroše za spremanje za školu ujutro. I uvijek je sve u strci i žurbi, sve je to razumljivo i u većini domova slično. I onda ostaje jedva dovoljno vremena da uskočite u auto i izbacite klince ispred škole. Tko bi još i pješačio ujutro do škole?!

Možda te zanima... Tek kreću u prvi razred, a već ih deset posto ima povišen kolesterol Školarci

No, što ako ti kažemo da baš to pješačenje možda potaknuti razvoj mozga tvog djeteta i pomoći mu da bude uspješnije u školi? Možda ipak razmisliš može li se nekako doći pješke do škole ujutro… Postoje i dokazi da je to bolje.

Općepoznato je da uz kretanje naši mozgovi - i mozgovi naše djece - rade bolje. Niz studija pokazalo je da tjelesna aktivnost u školi može poboljšati učinak u razredu, na primjer. No, kad govorimo o kretanju, nije nužno usredotočiti se samo na ono vikendom ili na odmoru. Nedavna, opsežna studija istraživača iz Finske mogla bi vas potaknuti da promijenite način na koji djeca putuju do škole.

Ta je studija, naime, pokazala da adolescenti koji do škole pješače ili voze bicikl kažu da više uživaju u školi te imaju povećane izglede za daleko bolji uspjeh u školi i veću sposobnost čitanja. Studija se temelji na podatcima više od 34.000 finskih adolescenata - što čini gotovo polovicu finske populacije osmih i devetih razreda – a provedena je putem anonimnog i dobrovoljnog upitnika koji su provodili u učionici, a koji je bio dio opsežnije studije o promicanju zdravlja u školama.

Od svih ispitanih sudionika, 54% je izjavilo da hoda ili vozi biciklom do škole najmanje 10 minuta svaki dan. Dječaci su češće od djevojčica išli pješice ili biciklom u školu, a nije bilo značajnijih razlika u socioekonomskom statusu.

Hodanje za bolju koncentraciju

Ovakvi su rezultati bili posebno zanimljivi znanstvenicima, budući da se sve više pažnje poklanja zdravstvenim prednostima hodanja i vožnje biciklom tijekom putovanja. Ako su djeca tjelesno aktivna prije škole, to bi moglo, čini se, poboljšati njihovu koncentraciju u učionici.

Naravno, najbolji oblik tjelesne aktivnosti koja ujedno najbolje utječe na dobar akademski uspjeh je ona vikendom, duža i intenzivnija. Ona posredno dovodi do poboljšanja kognitivnih performansi djeteta ili odrasle osobe, jednako.

U hrvatskim školama nedavno je povećan broj sati tjelesne kulture, a ne bi bilo loše niti da je kretanja još više. No, dok se to ne ostvari, mudro bi bilo uistinu ne putovati autom do škole, nego pustiti dijete da hoda ili da vozi bicikl. Osim što je to kretanje, dokazano, dobro za koncentraciju, može biti korisno za razbuđivanje, ali i percepciju raznih stvari, pojava i ostalog u okolini. Čak i za poboljšanje vida zbog gledanja u daljinu – osim ako putem ne tipkaju na mobitel, naravno.

Možda te zanima... Jedan je dio dana za roditelje ipak stresniji od drugih - i to na više razina - a evo i zašto Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.