Vrtić 27. rujna 2023.

Kad se igraju s tatom, djeca dobivaju bolje ocjene u školi

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina roditelja želi pomoći svojoj djeci da budu uspješna u školi. Čini se da bi tate mogli na to utjecati i puno lakše nego što bi očekivali. Odgovor leži u nečem jednostavnom i zabavnom.

Ne treba ti biti problem priznati ako nisi baš obožavateljica igranja s djecom. Naravno, nismo svi za to, a mame nekad imaju toliko posla i obveza da jednostavno ne mogu razmišljati o bezbrižnoj igri dok posao čeka. Ali tate, s druge strane…

Ma ne, dobro, ne mislimo da tate ništa ne rade, pa sad, eto, imaju vremena igrati se s mališanima. No, činjenica je da tata možda ima koji trenutak više u danu za posvetiti se mališanima na onaj jednostavan, zabavan način – u igri. Tate to često i više vole, zar ne? I trebali bi to što češće činiti, a evo i zašto: nova studija iz Ujedinjenog Kraljevstva otkriva da djeca ostvaruju bolji uspjeh u osnovnoj školi kada njihovi očevi redovito provode vrijeme u interakciji s njima čitajući, igrajući se, pričajući priče, crtajući ili pjevajući.

Stručnjaci Poslovne škole Sveučilišta Leeds otkrili su da su u obiteljima gdje su očevi redovito komunicirali sa svojom trogodišnjom djecom na ove načine, djeca bila bolja u školi čim su krenuli u školu. Kada su bili uključeni u igru sa svojom djecom u dobi od 5 godina, ta su djeca imala bolje rezultate u dobi od 7 godina.

Drukčija igra

To je isto istraživanje pokazalo još zanimljivih podataka. Naravno da i mame itekako utječu na djecu, ali na nešto drukčiji način. Naime, dok su očevi imali utjecaj na obrazovna postignuća, mame su imale veći utjecaj na emocionalno i društveno ponašanje djece, pokazalo je istraživanje.

I ne mora to biti cijelo poslijepodne niti se moraš u potpunosti posvetiti djetetu u igri kroz cijeli dan. Čak i samo 10 minuta vremena svaki dan čini razliku, prema ovoj studiji u kojoj su sudjelovale tisuće obitelji s dva roditelja.

Dr. Michael Yogman, pedijatar pri Cambridge Health Allianceu u Massachusettsu, istaknuo je da postoje prednosti za djecu kad oba roditelja redovito ostvaruju interakciju s djecom, ali isto tako da ima nešto specifično za same očeve.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

"Mislim da očevi također pružaju komplementarno iskustvo igre s djecom, tako da su njihove interakcije malo uzbudljivije i razigranije, čak i u vrlo mladoj dobi", rekao je Yogman, te dodao da tatina igra obično ima drukčiju, specifičnu kvalitetu.

“Igre koje igraju s bebom drugačije su kvalitete. Oni su malo uzbudljiviji, više je fizičke igre. Držanje bebe visoko iznad glave, škakljanje bebe, bicikliranje bebinih nogu. Vjerojatnije je da će se beba glasno i iskreno smijati,” rekao je Yogman. “Majke će vjerojatnije sudjelovati u verbalnim igrama koje se ponavljaju.”

Međusobno se nadopunjuju

Dok jedan roditelj obično naglašava sigurnost, zaštitu djeteta od opasnosti, drugi češće promiče neovisnost, potičući dijete da istražuje i preuzima rizike te pokušava samostalno rješavati probleme. Oni se međusobno nadopunjuju.

Autori studije složili su se da dvoje uključenih roditelja izlaže dijete većem broju varijacija i da očevi imaju tendenciju komunicirati sa svojom djecom na različite načine od majki. Za svoje istraživanje autori su koristili podatke o 5000 kućanstava u kojima su i mama i tata, a djeca su im rođena između 2000. i 2002. godine.

“Majke još uvijek imaju primarnu ulogu njegovatelja i stoga imaju tendenciju najviše brinuti o djeci, ali ako se i očevi aktivno uključe u brigu o djeci, to značajno povećava vjerojatnost da će djeca dobiti bolje ocjene u osnovnoj školi”, rekao je koautor studije dr. Helen Norman, istraživačica u Leedsu.

Zbog toga je, smatraju stručnjaci, ključno i važno poticati i podržavati očeve da dijele brigu o djetetu s majkom, od rane faze djetetova života.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.