Roditelji 02. svibnja 2024.

5 načina na koje možeš prihvatiti "nesavršeno roditeljstvo"

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi želimo samo najbolje za svoju djecu i to je sasvim u redu. No, nekad je najmudrije i najbolje prihvatiti da nismo savršeni, ma koliko to teško bilo…

Prirodno je težiti tome da svojoj djeci pružimo samo najbolje – u svemu, pa tako i u roditeljstvu. Kao prvo, želimo nadmašiti vlastite roditelje, pružiti svojoj djeci sve za čim smo možda žudjeli kao dijete i pružiti im sretno i nezaboravno djetinjstvo. A onda, tu je i ona vječna utrka s drugim roditeljima i dokazivanje da smo dobri, što nije uopće lako u utrci s roditeljstvom na društvenim mrežama.

Možda te zanima... Smanji očekivanja: Ponekad stvari koje očekujemo od djece mogu činiti više štete nego koristi Vrtić

Međutim, iako je normalno težiti tome da budemo bolji od svojih roditelja, ključno je ne upasti u zamku samoosuđivanja kada stvari ne idu baš onako kako smo zamislili. Ne postoji vodič za savršeno roditeljstvo niti postoji idealna metoda za odgoj sretne i zdrave djece bez suočavanja s uistinu raznim izazovima.

Ono što želimo i trebamo napraviti jest prilagoditi očekivanja od sebe tako da ona odražavaju realnost roditeljstva. To je dobar put prema smanjivanju i sprječavanju osjećaja da nismo dobri roditelji i naše frustracije zbog tog. Ključ leži u otpuštanju težnje ka savršenom roditeljstvu i prihvaćanju „dovoljno dobrog roditeljstva.

Preduvjet za to je biti suosjećajan – prema sebi. Odnosno odnositi se prema sebi kao što bismo prema bliskom prijatelju ili voljenoj osobi kad joj je teško, kad u nečem ne uspije ili zbog nečeg pati. Jer prema sebi smo daleko gori nego prema bliskim osobama, a u trenutcima kad se ne osjećamo dobro, ovakav stav prema sebi može povisiti razinu stresa i negativno utjecati na našu dobrobit. Suosjećanje sa samim sobom je ono što nam može pomoći nositi se s izazovima.

Evo kako potaknuti suosjećanje prema samom sebi kada roditeljstvo postane stresno.

Uoči i priznaj emocije

Udahni nekoliko puta polako, duboko. Iako je ovo vrlo jednostavan recept, to ti može pomoći smiriti živčani sustav. Nakon što se malo smiriš, pokušaj prepoznati što osjećaš. Jesi li frustrirana, preopterećena, ljutita ili nešto treće? Imenovanje emocija potvrđuje ih i pomaže ti da ih zdravo obradiš.

Okreni negativan govor o sebi

Kad se počneš mučiti mislima poput "Ja sam užasan roditelj" ili "Mogla bih to bolje podnijeti", okreni te misli naopačke - ljubaznošću. Bi li tako razgovarala s prijateljicom? Podsjeti se da daješ sve od sebe u izazovnoj situaciji.

Vježbaj samoprihvaćanje i vrijednost malih pobjeda

U redu je biti nesavršen. Svi griješe kao roditelji. Umjesto da razmišljaš o greškama, priznaj pogrešan korak, nauči nešto iz njega i kreni dalje. Umjesto da se fokusiraš na ono što je bilo loše, usredotoči se na ono što si učinila dobro i proslavi ta postignuća. Roditeljstvo je ispunjeno malim pobjedama. Cijenite pozitivne trenutke i odaj im priznanje, koliko god oni izgledali beznačajni.

Svjesna briga o sebi

Odredi trenutke kad ćeš sebi pokazati suosjećanje. Čak i nekoliko minuta brige o sebi može učiniti čuda. Napravi si opuštajuću kupku, vježbaj jogu ili jednostavno mirno sjedi i usredotoči se na disanje. Upamti da i ti imaš potrebe. Ne možeš ništa natočiti iz prazne šalice. Briga o sebi fizički i emocionalno omogućuje nam da budemo strpljiviji i prisutniji roditelj.

Vježbaj ljubaznost

To je jednostavna stvar koja dokazano pomaže. Pronađi mirno mjesto i udobno se smjesti. Zatvori oči i tiho ponovi rečenicu punu ljubavi prema sebi kao što je: „Sigurna sam. Zdrava sam. Sretna sam. Život mi je lijep.” Jednom kada osjetiš toplinu i suosjećanje prema sebi, postupno proširi tu toplinu na svoje dijete, druge voljene osobe, pa čak i strance.

Kad sebi pokazujemo ljubaznost i suosjećanje i ne bojimo se suočiti s vlastitim nesavršenostima, pokazujemo svojoj djeci da je važno brinuti se o sebi. Tako im postavljamo temelje za razvoj zdravog odnosa s vlastitim pogreškama i nesavršenostima. Priznavanje i prihvaćanje nesavršene prirode roditeljstva može ublažiti nepotreban stres i potaknuti zdravije okruženje za roditelje i djecu.

Možda te zanima... Psihologinja se zapitala: Brkamo li nježno roditeljstvo s popustljivim roditeljstvom? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.