Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 04. travnja 2024.

Evo koliko je djetetu potrebno zagrljaja za sretno djetinjstvo...

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jednostavna gesta koju roditelji mogu napraviti je zapravo jedna od najvažnijih stvari za zdrav psihofizički razvoj djeteta.

Riječ je o zagrljaju. Istraživanje koje je provela Nacionalna dječija bolnica u Ohiju pokazalo je da su djeca pametnija što ih roditelji više grle. Dijete koje se često grli je sretnije, zadovoljnije, samosvjesnije, inteligetnije, brže u zaključivanju, bolje pamti i zna se nositi s različitim životnim izazovima.

U rezultatima spomenutog istraživanja je također navedeno da su djeci potrebna četiri zagrljaja dnevno za sretno djetinjstvo, osam dnevno za održavanje zadovoljstva te 12 zagrljaja dnevno za samopoštovanje i razvoj.

Bitna je i dužina trajanja zagrljala. Naime, kada se grlimo od sedam do dvadeset sekundi, otpušta se oksitocin, koji se zove i hormon sreće.

Dodiri i zagrljaji ne samo da povećavaju razinu oksitocina, nego i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšavaju imunološki sistem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.