Vrtić 25. travnja 2024.

Odvjetnica: Evo zašto nikad ne potpisujem izjavu o odricanju od odgovornosti za moje dijete

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U puno slučajeva sasvim nehajno potpisujemo razne izjave koje nam dođu pod ruku kad su djeca u pitanju. Postalo nam je to potpuno uobičajeno, pa ni ne razmišljamo o tom što potpisujemo. No, ova mama kaže drukčije…

U nekim igraonicama i na sličnim mjestima koja najčešće nude organiziranu zabavu za djecu nudi nam se da potpišemo izjavu o odricanju od odgovornosti u slučaju ozljede djeteta. Kako smo već poprilično oguglali na potpisivanje raznih suglasnosti, privola i ostalog, i ovakve izjave potpisujemo bez razmišljanja i tako se odričemo odgovornosti u slučaju da dođe do ozljede djeteta na tom mjestu.

No, jedna mama, inače odvjetnica, ima potpuno drukčiji stav o tom i mnogi su se zamislili nad njezinom objavom. Shannon Schott je mama i odvjetnica za tjelesne ozljede i svoj je video započela ovako:

„Ne odričem se prava svog djeteta kada se radi o odricanju od odgovornosti u slučaju katastrofalne ozljede ili smrti kada moje dijete radi određene stvari ili se bavi određenim aktivnostima. Jednostavno to neću učiniti.“

Ova je mama odlučila objasniti svoj postupak izbjegavanja ovakvih obrazaca nakon što je o tome razgovarala s drugim roditeljima koji su uvijek vjerovali da se obrasci odgovornosti moraju ispuniti zbog sudjelovanja u bilo kojoj aktivnosti ili događaju.

„Prvo i najvažnije, ako ljudi ne obraćaju pozornost, jednostavno to ne napravim. Ako netko kaže da morate ići na internet i potpisati izjavu o odricanju, ja kažem, ‘U redu, hvala’, i ne učinim to, i nitko ne provjerava, a to nije moja odgovornost. Na ovaj način sam pametna i ne odričem se prava svog djeteta,“ objasnila je prije nego što je napomenula da to što ona ništa ne potpisuje ne znači da pokušava bilo koga tužiti bez razloga.

„Mi se ponašamo vrlo sigurno. Slijedimo pravila... Samo se ne želim odreći prava svog djeteta u slučaju da je ozlijeđeno bez svoje krivnje ili, naravno, ako umre.“

No, što radi ako dobije obrazac od zaposlenika, „uživo“ i mora ga ispuniti pred tim zaposlenikom, odnosno na mjestu događaja? Ona jednostavno ostavi krive podatke.

„Ako se od mene traži da odem do kioska i ispunim mali formular, jednostavno ne unesem točne podatke jer, opet, nisam voljan pristati na odricanje bilo kojeg prava svog djeteta. I onda, ako sam prisiljena ispuniti obrazac na papiru, potpišem komad papira, a onda na dijelu u kojem se odričem prava mog djeteta, povučem crtu i napišem 'odbijam'. To radim i kad me škola traži oslobađanje od odgovornosti za izlete. Povučem crtu na onim dijelovima na koje nisam spremna pristati. Napišem 'odbijam' i onda to potpišem. I ako netko kaže: ‘Pa, onda ne možete ući ovdje’, to je u redu,“ istaknula je.

@shannonschott.esq #jaxfl #jaxlawyer #floridalawyer #juvenilejustice #juveniledelinquency #juvenilelawexpert #personalinjury #personalinjurylawyer #personalinjuryattorney #personalinjurylaw #personalinjurytips #personalinjurylawyers #personalinjurylawyerflorida ♬ original sound - Shannon Schott

Čini nam se malo ekstremno, ali opet u pitanju su naša djeca… Često to sve zapravo činimo imajući na umu činjenicu da se vrlo vjerojatno neće ništa dogoditi. No, što ako baš taj put ne bude tako? Ova mama je objasnila zašto se ne odriče prava na sigurnost svog djeteta i zašto misli da to ne bi trebalo raditi.

„Nemojte se odricati odgovornosti za vaše dijete samo da ide skakati u us*ani mali trampolin park ili ići na neku glupu malu vožnju. Samo nemojte to učiniti,“ upozorava ona.

„I ako ste prisiljeni potpisati nešto kako bi vaše dijete radilo nešto što stvarno želi raditi, poput sporta ili aktivnosti, samo odbijte dio koji kaže: 'Oslobađam vas svake odgovornosti, čak i ako ubio si moje dijete.' Samo napiši 'odbijam', potpiši se i nadaj se da to nitko ne ospori jer svi samo skupljaju papiriće. Žele staviti u tvoj dosje i znati da imaju potpisan dokument.“

U slučaju da se nešto, ipak, nekad, jednom dogodi, mama koja zna o čemu govori jer se upravo time bavi, kaže ovako:

„Mogli biste propustiti dio u kojem odbijate uvjete. Zašto? Jer ako se nešto dogodi vašem djetetu i odete odvjetniku i tražite pomoć, ne želite da vam kažu da ne mogu ništa učiniti.“

Sve nam je jasno, ali kad malo razmislimo, kod ovakvog ponašanja postoji drugi rizik, a to je rizik da dijete uvijek ostane po strani, odnosno da se ne zabavlja s drugom djecom. Zasigurno će roditelj koji odbije potpisati odricanje ili dopuštenje na kraju doći u situaciju da svom djetetu bude uskrati priliku da ode nekamo gdje se ostali njegovi kolege ili prijatelji vesele.

„Išao sam u školu s djetetom čiji roditelji nikada nisu potpisali odricanje kad smo bili pozvani na rođendansku zabavu u zatvoreni/otvoreni park. Svi su ga zvali osjetljivim djetetom i zezali su ga ostatak života“, rekao je jedan korisnik.

Upravo je ovaj argument bio najčešći u dijelu s komentarima, a ona je imala odgovor i na to: „O ne. Je li još živ?“

Bilo da poslušaš njezin savjet ili ne, bez obzira na to sviđa li ti se njen stav ili ne, možda bi bilo dobro svaki put zastati i razmisliti o svim tim pravnim obrascima koje potpisujemo za svoju djecu i kakve bi posljedice mogli imati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.