Vrtić Dijete u vrtiću 24. lipnja 2019.

Evo zašto je dobro voditi dijete u igraonicu

Foto: Guliver

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Igraonice, osim funkcije zabave, mogu i pozitivno utjecati na psihološke i socijalne aspekte djeteta. One su dobra priprema za polazak u vrtić jer se u njima također uči surađivati, čekati svoj red i slagati se s ostalima

Osim vrtića, jedan od učinkovitih načina unapređivanja socijalnih i razvojnih vještina tvoga djeteta zasigurno je i boravak u igraonici. Igraonica je posebno osmišljen cjeloviti razvojni program za djecu predškolske dobi, a tako se često naziva i prostor u kojem se djeca uz nazočnost stručne osobe igraju i druže. Razni sadržaji potiču njihov razvoj, a dijete u igraonici usvaja proces razdvajanja od roditelja i ostajanja s njemu nepoznatim ljudima.

Također, u igraonicama se djeca često zabavljaju igrajući društvene igre i sudjelujući u kreativnim radionicama, čime se potiče djetetova mašta i općenito razmišljanje. Stoga, u današnje vrijeme tableta, PlayStationa i mobitela, važno je djetetu osigurati i kvalitetnu igru s vršnjacima. U nastavku ti donosimo što smo saznali iz razgovora s tetama iz Kid's Jungle igraonica.

 | Author: Kid's Jungle Foto: Kid's Jungle

Kako dijete provodi vrijeme u igraonici?

Djeca u igraonici mogu birati nekoliko aktivnosti. Sam koncept prostora djecu poziva na aktivnu igru: prelaženje prepreka, provlačenje, igranje nogometa, igranje u bazenu lopticama, gađanje koša, penjanje po umjetnoj stijeni, igranje hokeja, ali i razne ljetne aktivnosti. Ono što najviše zainteresira djecu jest igranje nogometa, spuštanje niz tobogan te igranje lovice. Međutim, u igraonicama Kid's Jungle misli se i na djecu koja su po prirodi mirnija i povučenija. Njima se nudi kreativni kutak u kojem mogu crtati i igrati didaktičke igre, društve igre ili pak samo sjesti, popričati s drugom djecom i poslušati glazbu.

Ono što bi tete zasigurno izdvojile kao najbolju aktivnost jest organiziranje kreativnih radionica na kojima djeca mogu uživati u izradi svojih rukotvorina, prilikom kojih vole komunicirati s tetama u igraonici (animatorima). Isto tako, djeca obožavaju viriti preko staklenih vrata u rođendaonicu u kojoj je uvijek veselo. Ako odabereš ovaj način zabave za svoje dijete, napominjemo ti kako učlanjenjem u Kid's Jungle club ostvaruješ razne pogodnosti za sebe i dijete.

 | Author: Kid's Jungle Foto: Kid's Jungle

Što je sa sramežljivom djecom? 

Dva sata, koliko djeca najčešće borave u igraonici, poprilično je malo vremena za socijalizaciju. Međutim, tete u igraonici imaju izvrstan recept: šetnjom po igraonici, razgovorom, crtanjem i traženjem prijatelja slične naravi kvalitetno iskoriste vrijeme. Mehanizam prilagodbe sramežljive djece koji se pokazao najboljim jest „match-making“.

Ovaj mehanizam funkcionira tako da se novo dijete upozna s djetetom koje često provodi vrijeme u igraonici, pa ga tako ''iskusnije'' dijete prihvati te prijateljstvo započnu zajedničkom igrom. Naravno, roditelji su također dobrodošli kao pratnja djeci koja se teže odvajaju od njih i lakše im je uz njih prevladati strahove.

Postoje li sukobi među djecom?

Kako su nam tete rekle, ponekada se dogodi, posebice s onim manjima koji još nisu naučeni na dijeljenje, pokoji problem. No tu su animatori koji onda pokušavaju potaknuti „time-share“ sa spornim igračkama ili pak usmjeriti pažnju mališana na nešto drugo. Stariji pak najčešće vole dijeliti i sudjelovati u igri s drugom djecom.

 | Author: Kid's Jungle Foto: Kid's Jungle

Kako mogu znati da je dijete u igraonici sigurno?

Ono što je majkama zasigurno najbitnije jest sigurnost prostora i stručnost osobe kojoj ostavljaju dijete. Dječje igraonice Kid's Jungle prve su igraonice u Hrvatskoj koje upravljaju sigurnošću prema europskim standardima. Osim što su opremljene europskom certificiranom opremom, njihova se oprema redovno servisira te sigurnost igraonice periodički kontroliraju i neovisni stručnjaci.

Također, igraonici je dodijeljen Certifikat izvrsnosti u sigurnosti, a posebna pažnja pridaje se i osoblju igraonice. Bitno je napomenuti kako se u igraonici nalaze educirani djelatnici s iskustvom u radu s djecom. Isto tako, zaposleni prolaze tečaj prve pomoći, usavršavanje za sigurnosne dnevne preglede igraonice, testove propisane zakonom te redovite sanitarne preglede. 

 | Author: Kid's Jungle Foto: Kid's Jungle

Anegdote iz igraonica

Uz dječju iskrenost i neopterećenost, teško je izbjeći svakodnevne zanimljive anegdote, a tete su nam ispričale dvije.

U igraonici u City Centeru one East imali smo malo vjenčanje. Naime, dječak i djevojčica upoznali su se kod nas. Prije nekih 2-3 godine boravili su ovdje na dnevnoj bazi i upoznali se. S vremenom su se i roditelji počeli družiti, a mi smo imali mali bračni par koji nas je nasmijavao svaki put kad bi bili ovdje jer je ona stalno vikala na njega: ''Mužu, mužu!'' i naređivala mu, a on ju slušao i samo hodao za njom.

Jednom su našu igraonicu u City Centeru one West posjetila djeca iz Norveške. S njima smo se sporazumijevali na engleskom jeziku. Jako je zanimljivo bilo da su se ta djeca sprijateljila s dvjema sestrama iz Hrvatske koje nisu govorile engleski jezik. Njihova komunikacija, pa shodno s time i igra, bila je neverbalna. Ono što nas je posebno oduševilo jest to što su oni uspjeli osmisliti vlastitu igru koju su zajedno igrali u bazenu s lopticama. Pravila su brzo uskladili, dobro su se zabavili, a i nas su ostavili bez teksta.

 | Author: Kid's Jungle Foto: Kid's Jungle

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.