Školarci 22. travnja 2024.

Mama: 'Možemo li prestati pozivati cijeli razred na rođendan?!'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rođendani su nešto što veseli svu djecu, kako slavljenika, tako i one koji su pozvani na rođendansko slavlje. No, je li u redu na proslavu pozvati, na primjer, cijeli razred i ima li to uopće smisla?

Rođendan je veliki datum i veliki događaj u životu svakog djeteta. Ne govorimo o ona prva dva, tri, pa čak i četiri, nego više o onih nekoliko koji slijede. Poseban su doživljaj oni prvi školski rođendani, kad te proslave postaju ozbiljna i velika stvar. Igraonice su najčešći izbor posljednjih godina, ali koga sve pozvati na taj svoj važan rođendan?

Možda te zanima... Učiteljica upozorava roditelje: "Ne šaljite djecu u školu s pozivnicama za rođendane!" Školarci

E, tu dolazimo do malog problema. Ako dijete pozove samo nekoliko djece, kako odabrati i kako objasniti onima drugima (iako, zašto uopće objašnjavati?)? Ako pozove svu djecu, odnosno cijeli razred, na primjer, mogu li si to svi roditelji priuštiti? I na kraju, je li uopće logično pozvati na rođendan više od 20, nekad i 25 djece i smatrati da se svi međusobno druže i jednako zabavljaju?

Ta si pitanja često i mi postavljamo, a postavila ih je i jedna mama na stranici Scarymommy.com, te svoje pitanje pretvorila u molbu koja kaže: „Možemo li molim vas prestati pozivati cijeli razred na rođendane?!“ Svoju je molbu obrazložila time da je uistinu previše nakrcavati ionako pretrpan životni raspored rođendanima sve djece iz razreda.

„Prije nego što me nazovete bešćutnom, dopustite mi da vas uvjerim da razumijem zašto ovaj fenomen postoji,“ na samom početku se ogradila mama Samm Davidson, te nastavila: „Dok su djeca mala, važno je da se osjećaju dijelom zajednice, a ne izostavljenima. Razumijem vrijednost inkluzivnosti i izbjegavanja situacija koje bi potencijalno mogle dovesti do toga da dijete bude povrijeđeno jer nije bilo uključeno.“

No, ono što je mami posebno „zasmetalo“, odnosno zbog čega je pokrenula ovo pitanje je činjenica da ako neki roditelj ima nekoliko djece osnovnoškolske dobi u razredima s više od 20 djece – jednostavnom računicom dolazimo do tog da je to jednostavno previše.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

„Za mene je to 40-ak potencijalnih rođendanskih zabava — plus onih nekoliko za mog predškolca i srednjoškolca. Potencijalno 40 oznaka na kalendaru, 40 odvoženja i skupljanja, 40 mogućih zahtjeva da ostanem i družim se s roditeljima koje ne poznajem, 40 darova za kupiti. Ne mogu se nositi s trenutnim školskim, sportskim i rasporedom aktivnosti u svojoj kući,“ kaže ova mama, a ne možemo reći da se ne slažemo s njom i da je razumijemo.

Ima li uopće smisla sve to skupa? Je li potrebno djetetu otići na više od 20 rođendana u godini? Nije problem proslaviti, svako dijete voli posjetiti igraonicu, naravno. No, što kad dođe do rođendana našeg djeteta? Možda si jednostavno ne možeš priuštiti pozvati više od 20 djece na rođendan svog djeteta. I sasvim je u redu ne pozvati, ali ako zovu svi, a tvoje dijete ne… Sve je jasno.

Osim tog, ono što se mama zapitala na kraju u potpunosti razumijemo:

„Nema li neke vrijednosti u lijepoj, intimnoj zabavi gdje se ljudi zapravo mogu povezati i provesti vrijeme jedni s drugima, umjesto u prepunom kaotičnom vrtlogu gotovo stranaca koji su prisiljeni voditi polu-neugodan razgovor uz pizzu i kolače?“

I mi smo za lijepu, intimnu zabavu! Čini nam se da je u takvom okruženju ljepše i ugodnije i roditeljima i djeci. Umjesto da na rođendan dolaze djeca s kojima se dijete uistinu ne druži i roditelji s kojima možda nikad ne progovoriš ništa više od pozdrava.

Eh, bilo bi lijepo kad bi svi bili na ovom tragu…

Možda te zanima... Mama se pita: 'Možemo li se jednostavno vratiti na rođendane s pizzom i tortom?' Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.