Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. svibnja 2021.

Loptice u bazenima pune su bakterija koje mogu biti uzrok mnogim infekcijama, od upale pluća do meningitisa

Foto: Shutterstock ; loptice u bazenima pune su bakterija
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otkriveno je da su šarene loptice u bazenima koje najčešće vidimo po igraonicama gomila bakterija koje su povezane s upalom pluća, sepsom i meningitisom.

Izlaganje klicama nije uvijek loša stvar - pogotovo kada se radi o izgradnji imunološkog sustava naših malenih to svi znamo, ali možda će sada tvoja torba nakon ovog istraživanja biti puna antibakterijskih maramica pri odlasku u igraonicu. 

Novo istraživanje (koje je proveo Sveučilište u Sjevernoj Gruziji) otkrilo je da ne samo da su dječje loptice pune bakterija, već je pronađeno da sadrže bakterije povezane s upalom pluća, sepsom i meningitisom. Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Infection Control pokazalo je da se više od 30 različitih vrsta bakterija skriva bazenima s lopticama.

Istraživači su uzeli uzorak s loptica na šest različitih mjesta i pronašli više od 31 vrste bakterija koje mogu biti uzrok mnogih infekcija, od upale mokraćnog mjehura do infekcijskog endokarditisa. U igraonici s vrlo prljavim lopticama istraživači su pronašli u prosjeku 170.818 bakterija po lopti. Jedna od njih imala je 712.000 mikroba. Bakterije koje su dospjele iz okoliša dovode se u vezu s biljkama i prljavštinom koja dolazi izvana.

Možda te zanima... Najčešće bolesti koje pogađaju djecu vrtićke dobi Vrtić

Opasnosti skrivene u dječjim igračkama i kako ih spriječiti

Pronađene bakterije:

  • Enterococcus faecalis koja uzorkuje endokarditis, septikemiju, infekciju mokraćnog sustava i meningitis.
  • Staphylococcus hominis uzrokuje infekcije krvotoka.
  • Streptococcus oralis, za kojeg se zna da uzrokuje endokarditis, respiratorni distresni sindrom odraslih i streptokokni šok.
  • Acinetobacter lwoffii, za koju je utvrđeno da uzrokuje septikemiju, upalu pluća, meningitis i infekcije mokraćnog sustava i kože.
  • Također je otkrivena vrsta kvasca koji može uzrokovati gljivične infekcije kod onih s oslabljenim imunološkim sustavom.

Redovitost čišćenja bazena s lopticama varira, što znači da se bakterije mogu tjednima ili mjesecima  "akumulirati i narasti do razine sposobne za prijenos i infekciju". To je posebno opasno za djecu s oslabljenim imunološkim sustavom.

Možda te zanima... 10 stvari s najviše bakterija, a bebe ih svakodnevno dodiruju Beba

Mary Ellen Oesterle, vodeća istraživačica studije izjavila je kako je potrebno napraviti što više istraživanja u vezi s ovom temom, a možda će biti potrebno razviti i standardizirane protokole čišćenja kako bi se stalo na kraj ovome problemu koji se tiče svih nas.

Ove loptice potiču djecu da razvijaju svoje motoričke i senzorne vještine tako da ih fizioterapeuti često koriste kao neku vrstu terapeutske igre. No od 1980-ih lopte se počinju uvoditi u trgovačke centre i lance poput McDonald'sa kroz koje dnevno prođe velik broj ljudi, pa su na kraju dana ove loptice prljave. "Ovo baš i nije tajna niti iznenađenje. Loptice su možda san djeteta, ali su istodobno i noćna mora roditelja jer su često vrlo prljave", napisali su istraživači.

Možda te zanima... Nevjerojatna fotka pokazuje koliko bakterija dijete nosi na rukama Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.